Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    460
  • komentarzy
    2
  • odsłon
    858

Entries in this blog

wiolasz

Dziennik Truskawek

Daszek nad kominem z blachy molibdenowej

http://foto3.m.onet.pl/_m/9be4f800ad669e0bd17be1d772ded363,10,19,0.jpg" rel="external nofollow">http://foto3.m.onet.pl/_m/9be4f800ad669e0bd17be1d772ded363,10,19,0.jpg

 

Ten daszek robił nam blacharz na zamówienie, namiary na niego dostaliśmy od kominiarza. Mąż tylko mierzył i montował sam. Podobno ma wytrzymać kilka dobrych lat. Koszt coś ponad 100 zł.

wiolasz

Jagodzianki Mayland

Jagodzianki mini :lol:

 

Składniki na 3 blachy bułeczek:

2 szklanki ciepłego mleka (temp. pokojowa lub nieco wyższa)

1 paczka drożdy (100g)

7 szklanek mąki pszennej

2 jajka

3/4 szklanki oleju

1 szklanka cukru

 

 

Wszystko razem wymieszać i wyrobić. Zacząć od wymieszania drożdży z mlekiem a potem reszta składników. Wyrabiać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić do miski i od dłoni. Tak wyrobione ciasto opruszyć mąką i odstawic w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

http://lh4.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lJtOHK7I/AAAAAAAAE0I/xO5i8n2n1H0/DSC05170.JPG

 

Po wyrośnieciu wygląda tak:

http://lh3.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lS065zDI/AAAAAAAAE0Y/xKPLv50ZZXw/DSC05171.JPG

http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lVs6kPHI/AAAAAAAAE0c/q-O_GzT_gwg/DSC05172.JPG

 

Następnie rwać kawałki tego ciasta, formować placuszki wielkości połowy dłoni i wkładać nadzienie. W tym przypadku są to zamrożone jagody prosto z zamrażalki wymieszane z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i z 2 łyżkami cukru.

Zlepiać placki i formować kule. Po wierzchu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ciut cukrem.

http://lh4.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lZqjXlLI/AAAAAAAAE0g/3D7WXsNn0wg/DSC05173.JPG

Wstawić do nagrzanego do ok. 200stC piekarnika. Obserwować i jak tylko się zaczynają ładnie rumienić to wyjmować. Ok. 15-20minut im wystarcza.

http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lfk3EPRI/AAAAAAAAE0k/525MsxAYd4s/DSC05175.JPG

http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54lh7-3-HI/AAAAAAAAE0o/eHXlRVRKfYQ/DSC05176.JPG

http://lh5.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/S54ljb2pYwI/AAAAAAAAE0s/dQ0iOKr6Wt8/DSC05179.JPG

 

Bułeczki są małe i bardzo smaczne. W środku dużo w nich owoców. My je uwielbiamy :lol:

wiolasz

Dziennik Truskawek

Markotki przepis na wafle :)

 

 


Masa z mleka skondensowane nie gotowanego!

 

 


1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

 


1 kostka masła (NIGDY margaryny, masa się zwarzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

 


10 dkg mielonych orzechów bądź paczka wiórek kokosowych

 

 


Masło stopić i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

 


Mleko skondensowane wlac do wysokiego, waskiego naczynia i ubijać mikserem ok 10-15 min. Ma troche zgestniec i byc puszyste. Wlać stopione, schłodzone masło i dalej ubijać 5-10 min mikserem na najwyższych obrotach, aż zgęstnieje.

 


Dodać zmielone przechy lub wiórki kokosowe, mozna kakao - jak ktoś kubi.

 

 

 


ciasto marchewkowe

 

 


4 jajka

 


1 szkl. cukru

 


1 szkl. oliwy

 


2 szkl. marchwi utartej na miazgę

 


2 szkl. mąki pszennej

 


2 łyżeczki cynamonu

 


2 łyżeczki proszku do pieczenia

 


pół łyżeczki sody

 


1 szkl. orzechów lub innych bakalii

 

 


Jajka utrzeć mikserem z cukrem. Powoli wlewać olej dalej miksując. Mąkę wymieszaną z proszkiem i i sodą, dodawać po łyżce. Potem marchew i dalej mieszać łyżką. Potem orzechy i cynamon. Piec godzinę w 170 stopniach. Potem polać polewą lub posypać cukrem :)

wiolasz

Dziennik Truskawek

Dla pamieci bo potrzebuje

 

 


http://www.allegro.pl/item935476869_odkurzacz_mpm_hydra_mod_02_pioracy_i_filtr_wodny.html" rel="external nofollow">http://www.allegro.pl/item935476869_odkurzacz_mpm_hydra_mod_02_pioracy_i_filtr_wodny.html

 

 


Odkurzacz piorący z filtrem wodnym

 


Hydra Rain MOD-02

 


http://allegro.aga.civ.pl/foto/mpm_mod-02.jpg

 


Kubełkowy model odkurzacza wodnego z możliwością prania dywanów i tapicerki. Idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z alergią.

 

 


Funkcje

 


odkurzanie przy użyciu filtra wodnego z możliwością odświeżania powietrza

 


pranie dywanów, wykładzin i tapicerek

 


mycie podłóg

 


zbieranie wody

 


4-stopniowy system filtrowania

 


filtr HEPA

 


przewód zasilający o długości 6 m

 


zasięg odkurzacza 9 m

 


filtr wodny z pojemnikiem na wodę 2 l

 


zbiornik na płyn piorący

 


Wyposażenie

 


przystawka podłogowo-dywanowa

 


przystawka piorąca

 


mała przystawka piorąca

 


przystawka ściągająca wodę

 


okrągła szczotka do kurzu i żaluzji

 


szczotka do tapicerki

 


przystawka szczelinowa

 


odświeżacz powietrza

 


płyn do prania

 


płyn zapobiegający nadmiernemu spienianiu

 


Parametry techniczne

 


Zasilanie 220-230 V 50/60 Hz

 


Moc 1400-1600W

 

 

 


Mam drobne sprzęty MPM i śmiem twierdzić, że to rewelacyjna firma. Trwałość kilkunastoletnia nawet

wiolasz

Dziennik Truskawek

http://www.agroflora.pl/images/TRAMISOLB13_798_47c5aa736897e.jpg" rel="external nofollow">http://www.agroflora.pl/images/TRAMISOLB13_798_47c5aa736897e.jpg

 

Miskant olbrzymi Miscanthus gigantheus

 

 

Jedna z najwyższych traw naszych ogrodów.Rozrasta się kępowo,osiągając 4m wysokości na dobrych stanowiskach.Lubi podłoże wilgotne i zasobne.Przy sprzyjającej pogodzie kwitnie puszystymi ozdobnymi wiechami podobnie jak trzcina.Scinać ją nalęży corocznie raczej wiosną,dolne odrosty wiosną są podobne jak suchy bambus,choć nieco delikatniejsze.Jesienią kolor trawy zmienia się na słomkowo-złoty,

Coraz powszechnij trawa ta jest użytkowana jako roślina bioenergetyczna,oraz wykorzystywana w oczyszczalniach biologicznych.

 

Sadzonki wysyłamy od maja do końca pażdziernika

wiolasz

Dziennik Truskawek

Grzejniki to firma Kermi.

 


Co do kotłowni, to pod schodami nie ma niestety miejsca ani na drzwi ani na spiżarkę, którą chciałam tam zrobić. U nas w samym kącie stoi hydrofor i jakieś graty mego męża (teren podlega rewirowi męża, nie mojemu )

 

 


Jak znajdę zdjęcie, jak to wygląda to wrzucę na pewno.

wiolasz

Dziennik Truskawek

Ooo Łuków znam

 

 


Nie mamy podłogówki, mamy tylko maty grzejne elektryczne w kuchni, tak jakby na środku, dokładniej pod stołem. ALe jakoś nie uzywamy.

 


Mamy zwykły kominek jeszcze ale nie robiliśmy ani nawiewów do innych pokoi, ani płaszcza wodnego. NIc, tylko zwykły kominek.

wiolasz

Dziennik Truskawek

Czesc Mario

 


Dzieki za uznanie, no zaczyna być letko domowo

 

 


Kocioł to zębiec 15W na ekogroszek. Mąż zadowolony, ja sie nie znam bo osobiście nie używam

 

 


A z lubelskiego to dokładniej gdzie? Bo to moje okolice może są.

wiolasz

Dziennik Truskawek

Balustrada schodów części górnej skończona

 

 


http://foto2.m.onet.pl/_m/a466fba45fb3e0774b643bdb772e6e92,10,19,0.jpg

 


http://foto1.m.onet.pl/_m/d96caae07925fbe93146a1dc0c54704d,10,19,0.jpg

 


http://foto1.m.onet.pl/_m/b350c0f98f794d818398c6a52335f715,10,19,0.jpg

 


http://foto1.m.onet.pl/_m/6a0c6cc6ce696e6d9ead45cc99d32a19,10,19,0.jpg

 


Myśle, że z 4 rurkami byłoby duużo ładniej, ale to co mam też mi się podoba Zostało jeszcze polakierować zaślepki i takie tam pierdołki.

wiolasz

Dziennik Truskawek

http://foto1.m.onet.pl/_m/f2a3367c6798f925f3cd3ccf849a98b1,10,19,0.jpg

 


http://foto3.m.onet.pl/_m/35fc694b29e704e05e52d59f4c0b6813,10,19,0.jpg

 


Brakuje jeszcze jednego pręta, bo docelowo będą 3

 


No i teraz już możemy dokupić resztę uchwytów i zakładać bo wygląda jak trzeba

 

 


A to nasze podwórko zimą 2010

 

 


http://foto2.m.onet.pl/_m/9e76de4ac1feb861646d74c5b1fa8f1e,10,19,0.jpg

 


http://foto3.m.onet.pl/_m/ed0c8681ca8c8b219a85fd6d363e421f,10,19,0.jpg

wiolasz

Dziennik Truskawek

tu masz przepis od magpie

 

Paczki

Skladniki:

-1 kg maki

-8 dkg drozdzy

-1 szklanka cukru pudru

-2 szklanki cieplego mleka

-14 zoltek

-20 dkg masla stopionego bez serwatki

-6 lyzek spirytusu

Wykonanie:

z drozdzy, szklanki letniego mleka i lyzki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrosniecia. Do duzej miski wkladam wszystkie wyzej wymienione skladniki i do tego dodaje wyrosniety rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwalkowuje na placek o grubosci 2 cm, wycinam szklanka krazki. Smaze na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmazeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem smietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomaranczowego.

Smacznego.

 

i fotka

http://images26.fotosik.pl/151/f01f1158730f62f0med.jpg

 

a tu

 

Pączki według przepisu Pani Bożeny Dykiel

 

składniki

1 kg mąki

10 dag drożdży

10-15 dag cukru

ok. 1/2 litra mleka

6 żółtek

1 całe jajo

5-6 łyżek oliwy lub 10dag rozpuszczonego masła

1/2 laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego

1 kieliszek spirytusu

sok i skórka z 1 cytryny

konfitury lub powidła do nadziewania

1kg tłuszczu do smażenia

 

sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Z drożdży, łyzki cukru, łyzki mąki i odrobiny ciepłego mleka robimy rozczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące, a na powierzchni będą się tworzyć pęcherzyki i będzie odstawać od ręki (lub drewnianej pałki). Wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto nie może być zbyt gęste.

Formujemy kulę i ostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 min. Gdy tylko zacznie rosnąć, natychmiast wyrabiamy. nabieramy łyżką porcje ciasta, formujemy w rękach małe krążki, na środku układamy nadzienie, dokładnie zlepiamy, nadajemy kształt kuli i układamy na stolnicy oprószonej mąką.

Pączki nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość - smażymy w gorącym tłuszczu. Pączki powinny w nim pływać.

Gdy się zrumienią, odwracamy i smażymy z drugiej strony. garnek lepiej jest zakryć - pączki będą miały złotą obwódkę.

Usmażone, wykładamy na papierowy ręcznik i układamy na dużym talerzu. Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.

wiolasz

Dziennik Truskawek

FAWORKI

 

wedle życzenia :D

 

25 dkg mąki

20 dkg masła

3 złótka

1 łyżka spirytusu

1 op proszku do pieczenia

szczypta soli

śmietana -ile przyjmieciasto

wszystko wyrobić rozwałkować im cieniej tym smaczniejsze

wykrawać faworki,smażyć na głębokim tłuszczu

 

 

kurna,znów mam ślinotok :oops:

 

:lol: :lol: :lol:

 

leniwe pączki- OPONKI

 

15 dkg margaryny

15 dkg cukru

30 dkg twarogu

250 ml gęstej smietany

3 jajka

1 op proszku do pieczenia

1 op cukru waniliowego

Mąki ile przyjmie ciasto

 

Ciasto wyrobić, rozwałkować na placek ok 1 cm grubości, wycinać kółka (ja wycinam też środki - kieliszkiem)

Smażyć na złoty kolor w głebokim oleju.

wiolasz

Dziennik Truskawek

Schodów część x

 

 


Część dolna, poręcz już przytwierdzona

 

 


http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0818.jpg


a tu sposób mocowania do ściany: zwykła blaszka, oddana do chromowania i przykręcona do ściany, koszt blaszki 20 zł

 

 


http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0816.jpg

 

 


Tutaj sprawdzaliśmy wizualnie, jak mają być rozmieszczone rurki. Faktycznie, sposób na sznurek jest najlepszy

 


http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0819.jpg

 


http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0820.jpg

 


A tutaj juz zamontowane uchwyty do rurek. Niestety nie posiadamy specjalnych przyrządów, które pozwoliłyby wyciąć dokładne otwory nie szarpiąc drewna wiec zadowoliliśmy sie uchwytami z Castorami za niecałe 10 zł/szt. które pozwalają też umieścić rurki pod kątem bez wielkiego kombinowania.

 

 


http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0823.jpg

 


http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0821.jpg

 


Początkowo nie chciałam takich uchwytów bo wydawały mi się ochydne. ALe...teraz już nie Jak sie nie ma co sie lubi..

 


Ważne, że wogle się ma

wiolasz

Dziennik Truskawek

Justynko, ale Ty chyba już masz wybudowany ten domek, nie? Widziałam w Twoim avatarku na gg taki jak mój jeszcze przed tynkowaniem. To po co są Ci potrzebne zdjęcia pokoi i budowy stanu surowego Truskawek?


×
×
  • Dodaj nową pozycję...