Dziennik Truskawek
Porady przy projektowaniu kuchni- gdzieś je znalazłam
Ciąg kuchenny zaczynamy od lodówki ewentualnie szafki pełniącej rolę spiżarni. To tu rozpakowywujemy zakupy. Potem powinniśmy wygospodarować kawałek blatu 30-60 cm, abyśmy przygotowując jedzenie, mogli powyjmować wybrane produkty. Kolejnym naturalnym etapem jest umycie bądź opłukanie niektórych z nich, a więc umieszczamy tam zlewozmywak. Umyte półprodukty kroimy, doprawiamy, mieszamy itp, na co potrzebujemy już więcej miejsca, optymalnie minimum 120 cm. Jednocześnie na dole pod zlewem umieszczamy kosz na odpadki, ewentualnie w zlewie młynek koloidalny, rozdrabniający odpadki organiczne, obok zmywarkę, gdzie wsadzamy opłukane naczynia. Jeżeli rodzina nie jest duża, warto kupić mniejszą zmywarkę, bo zapełnienie dużej będzie trwało tyle, że początkowo wsadzone tam rzeczy mogą zacząć żyć własnym życiem. Pokrojone, doprawione potrawy teraz musimy upiec, usmażyć bądź ugotować, czyli umieszczamy płytę grzejną, a nad nią okap kuchenny. Za płytą warto znaleźć choć trochę miejsca na odstawienie garnka itp. Więc potrzebujemy kolejnych 30-60 cm. Piekarnik możemy umieścić tradycyjnie pod płytą bądź w tzw. słupku kuchennym na dowolnej wysokości, co ułatwi korzystanie z niego.
Jeżeli decydujemy się na wyspę albo drugi ciąg szafek naprzeciw, pamiętajmy o zachowaniu właściwej odległości między nimi. Powinno być to 80-120 cm. Na tyle dużo, aby nic nie potrącić i aby druga osoba mogła w razie potrzeby przejść, i na tyle niedużo, aby oszczędzić sobie robienia niepotrzebnych kroków.
Wydatek kolejny:
deski szalunkowe -na razie dostępne tylko 1,41m3 x 570 zł = 824 zł z dowozem. Niestety po znajomości tylko tyle było dostępne. Jak będzie możliwość dowiozą więcej.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia