Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    460
  • komentarzy
    2
  • odsłon
    873

Dziennik Truskawek


wiolasz

522 wyświetleń

Dziś trochę kulinarnie, a co ? Baba jestem, nie?

 

 


Przepis od Kachny28

 

 


Szarlotka "babcina"

 


Składniki

 


60dkg mąki

 


30dkg margaryny

 


12dkg cukru pudru

 


5-8 łyżek kwaśnej śmietany

 


2 żółtka

 


szczypta soli

 


2 łyżeczki proszku do pieczenia

 


1 -1,5kg jabłek

 


0,5 łyżeczki cynamonu

 


100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 


cukier kryształ

 


bułka tarta

 


Wykonanie:

 


Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać cukier puder i sól, żółtka i śmietanę -zagnieść ciasto -wsadzić na 0,5godz do lodówki. Po wyjęciu ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć tackę, ciasto posypać bułką tartą, na to dać starte na dużych otworach jabłka z skórką pomarańczową, posypać cukrem kryształem i cynamonem, na jabłka wyłożyć drugą część ciasta (ponakłuwać widelcem -to nie porobią się "góry"). Piec na złoty kolor (u mnie trwa to ok. 35-40min w temp 180st.

 


SMACZNEGO!!!

 

 


Przepis od Markoto

 

 


To i ja podrzuce moja ulubiona szarlotke

 

 


Szarlotka krucha najlepsza na swiecie

 

 


Ocena oczywiscie bardzo subiektywna Ale mimo, ze probowalam juz wielu innych doskonalych przepisow, to zawsze wracam do tego.

 

 


Ciasto:

 


4 szklanki maki

 


lyzeczka proszku do pieczenia

 


szklanka cukru pudru

 


1 1/2 kostki masla

 


6 duzych zoltek

 


2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

 


Nadzienie:

 


8 kwaskowatych jablek, obranych

 


pokrajanych na polplasterki

 


1/4 szklanki wody

 


1 szklanka cukru

 


2 lyzeczki cynamonu

 


2 lyzki maki ziemniaczanej

 


3 lyzki soku z cytryny

 

 


3 lyzki tartej bulki

 


cukier puder do posypania

 

 


Ciasto:

 


Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

 

 


Nadzienie:

 


Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

 


Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.

 


Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

 

 


Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...