Dziennik Truskawek
Takiej okazji jak znany przepis Dobroszki nie mogłam przegapić
no dobra to wklejam jeszcze raz karpatkę dla wszystkich i tiramisu dla chętnych :
Karpatka
Składniki:
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 cukry waniliowe
1 litr mleka
1 masło roślinne
2 opakowania krakersów
Zacząć o wyłożenia formy krakersami ( ja używam takiej blaszki jak do szarlotki- 20 x40 )
Do GARNKA - 2 żółtka i wszystkie cukry.Zmiksować.Dodac mąkę i mleko.Zmiksować.Dodac masło roślinne.Postawic garnek na małym ogniu i podgrzewać wciąż mieszając ,aż do zagotowania ( na koniec tuż przed zabulgotaniem masa zgęstnieje).
Jak masa zgęstnieje , szybko przelać ją do formy.Na to położyć drugą warstwę krakersów.
Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.
I już
TIRAMISU
składniki:
4 jajka
20 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
0,5 serka mascarpone
ok 3 filiżanki mocnej , parzonej kawy
2 kieliszki amaretto
2 opakowania podłużnych biszkoptów
kakao
Zaparzamy kawę , odcedzamy , wlewamy do miseczki,żeby przestygła , jak przestygnie dolewamy amaretto.
W tym czasie ucieramy żółtka z połową cukru pudru.Do dobrze utartych stopniowo dodajemy serek mascarpone i dalej ucieramy.
Białka z druga połowa cukru pudru i cukrem wanioliowym ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie mieszamy masę serową z białkami - dodajemy białka do masy , a nie na odwrót.
Dno naczynia wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie nasączonych kawą z amaretto.Na to połowa masy , posypujemy przez sitko kakao , następna warstwa biszkoptów , reszta masy i posypujemy kakao.
Tiramisu do lodówki - najlepiej na calą noc - minimum to 2-3 godziny.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia