Dziennik Truskawek
Magpi daj przepis na to drożdżowewygląda pysznie
![]()
-75 dkg maki tortowej
-1,5 szklanki mleka
-4 jajka
-1,5 szklanki cukru
-15 dkg margaryny
-6 dkg drozdzy
-2 lyzeczki oleju
-szczypta soli
Wykonanie:
polowe maki wsypac do duzej miski, dodac do tego rozczyn wyrosniety (w polowie szklanki mleka letniego z lyzka maki i cukru rozpuscic drozdze i zostawic do wyrosniecia) i reszte cieplego mleka czyli 1 szklanke. calosc wymieszac chwile drewniana lyzka. Masa jest gesta ale nie trzeba dokladnie jej wymieszac, zostawic do wyrosniecia.
Po wyrosnieciu dodac reszte skladnikow - jajka, olek, sol, cukier reszte maki i stopiona ciepla margaryne. Wszystko wyrabia,m lyzko okolo 5 minut do momentu pojawienia sie powietrza w wyrabianym ciescie.
Ciasto przekladam na wysmarowana tluszczem blache, na to owoce lub bez i kruszonka.
Kruszonka: do miski po ciescie drozdzowym wlewam 15 dkg stopionej cieplej margaryny (stopiona margaryna sprawia, ze kruszonka jest miekka) i maki tyle aby powstala kruszonka.
Po upieczeniu lukruje (woda goraca plus cukier puder).
Pieke 50 minut na 170-180 st.
Smacznego
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia