Dziennik Truskawek
paszteciki wigilijne
(do jedzenia przez cały rok)
ciasto
1/2 kg mąki
2 jajka
4 dkg drożdzy
3/4 szklanki mleka
1 kostka margaryny
farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg pieczark
1 duża cebula
sól, pieprz, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Farsz
kapustę ugotować do miękkości z listkami i zielem angielskim
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, potem na mniejsze kawałki, udusić w odrobinie wody, posolić popieprzyć dodać drobno pokrojoną cebulę, przesmażyć na maśle.
Pieczarki dodać do ugotowanej posiekanej kapusty, chwilę podusić razem, ostudzić
Ciasto
mąką przesiać, drożdze rozpuścić w połowie porcji ciepłego mleka, dolaćdo mąki, dodać jakja,resztę mleka i zagnieść na gładką masę.
Pomału dodawać rozpuszczoną ostudzoną margarynę, cały czas wyrabiając ciasto.
Gotowe odstawić na kilka godzin doo wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm grubości placek, wycinac z niego koła , napełnic farszem, ukształtować jak pierożki.Gotowe posmarować białkiem jajka albo śmietaną.
Piec na złoty kolor ok 12-15 minut
smacznego
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia