Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    460
  • komentarzy
    2
  • odsłon
    868

Dziennik Truskawek


wiolasz

640 wyświetleń

 

paszteciki wigilijne :wink: (do jedzenia przez cały rok)

ciasto

1/2 kg mąki

2 jajka

4 dkg drożdzy

3/4 szklanki mleka

1 kostka margaryny

farsz

1 kg kapusty kiszonej

1/2 kg pieczark

1 duża cebula

sól, pieprz, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

 

Farsz

kapustę ugotować do miękkości z listkami i zielem angielskim

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, potem na mniejsze kawałki, udusić w odrobinie wody, posolić popieprzyć dodać drobno pokrojoną cebulę, przesmażyć na maśle.

Pieczarki dodać do ugotowanej posiekanej kapusty, chwilę podusić razem, ostudzić

 

Ciasto

mąką przesiać, drożdze rozpuścić w połowie porcji ciepłego mleka, dolaćdo mąki, dodać jakja,resztę mleka i zagnieść na gładką masę.

Pomału dodawać rozpuszczoną ostudzoną margarynę, cały czas wyrabiając ciasto.

Gotowe odstawić na kilka godzin doo wyrośnięcia.

 

Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm grubości placek, wycinac z niego koła , napełnic farszem, ukształtować jak pierożki.Gotowe posmarować białkiem jajka albo śmietaną.

Piec na złoty kolor ok 12-15 minut

 

smacznego

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...