Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
  • wpisów
    460
  • komentarzy
    2
  • odsłon
    861

Dziennik Truskawek


wiolasz

691 wyświetleń

tu masz przepis od magpie

 

Paczki

Skladniki:

-1 kg maki

-8 dkg drozdzy

-1 szklanka cukru pudru

-2 szklanki cieplego mleka

-14 zoltek

-20 dkg masla stopionego bez serwatki

-6 lyzek spirytusu

Wykonanie:

z drozdzy, szklanki letniego mleka i lyzki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrosniecia. Do duzej miski wkladam wszystkie wyzej wymienione skladniki i do tego dodaje wyrosniety rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwalkowuje na placek o grubosci 2 cm, wycinam szklanka krazki. Smaze na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmazeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem smietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomaranczowego.

Smacznego.

 

i fotka

http://images26.fotosik.pl/151/f01f1158730f62f0med.jpg

 

a tu

 

Pączki według przepisu Pani Bożeny Dykiel

 

składniki

1 kg mąki

10 dag drożdży

10-15 dag cukru

ok. 1/2 litra mleka

6 żółtek

1 całe jajo

5-6 łyżek oliwy lub 10dag rozpuszczonego masła

1/2 laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego

1 kieliszek spirytusu

sok i skórka z 1 cytryny

konfitury lub powidła do nadziewania

1kg tłuszczu do smażenia

 

sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Z drożdży, łyzki cukru, łyzki mąki i odrobiny ciepłego mleka robimy rozczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące, a na powierzchni będą się tworzyć pęcherzyki i będzie odstawać od ręki (lub drewnianej pałki). Wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto nie może być zbyt gęste.

Formujemy kulę i ostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 min. Gdy tylko zacznie rosnąć, natychmiast wyrabiamy. nabieramy łyżką porcje ciasta, formujemy w rękach małe krążki, na środku układamy nadzienie, dokładnie zlepiamy, nadajemy kształt kuli i układamy na stolnicy oprószonej mąką.

Pączki nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość - smażymy w gorącym tłuszczu. Pączki powinny w nim pływać.

Gdy się zrumienią, odwracamy i smażymy z drugiej strony. garnek lepiej jest zakryć - pączki będą miały złotą obwódkę.

Usmażone, wykładamy na papierowy ręcznik i układamy na dużym talerzu. Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Add a comment...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...