Przegląd
- Co nowego w tym klubie
-
Michałówek i Izabela
Moira odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Cześć sąsiedzi. Zaglądam już faktycznie sporadycznie. A odnośnie drogi to słyszałam, że wczoraj czyli 26 stycznia miało dzielenie środków przez Gminę na dokończenie drogi, aż do Michałówka. Nie sprawdzałam jeszcze na stronie gminy - czy to zrobili. -
Michałówek i Izabela
cudka1 odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Zaglądam Witaj Myszkaxs. Ktoś coś wie na temat - drogi przez Izabelę- dokąd dojdzie? -spółek wodnych- działają czy nie? -są jakieś wieści nt obwodnicy? pozdrawiam cudka1 -
Michałówek i Izabela
myszkaxs odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
czy ktos tu jeszcze zagląda z Izabeli albo Michałówka? -
Michałówek i Izabela
bzim odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Witam Sasiadow dawno tu nie bylem bo troche po swiecie mnie ganialo:)...w Izabeli coraz wiecej domow fajnie:)..w miedzyczasie sie ozenilem i jakby co to mamy we wsi juz pania Doktor:)).to moja zona Jadwiga.wlasnie odebrala prawo do wykonywania zawodu:)).jakby sie cos nie daj Bog dzialo to jestesmy kolo Romanow ta drewniana chata:).a propos czy zostalo moze komus troche porotermu? pozdrawiam Bzim -
Michałówek i Izabela
bzim odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Witam Sasiadow dawno tu nie bylem bo troche po swiecie mnie ganialo:)...w Izabeli coraz wiecej domow fajnie:)..w miedzyczasie sie ozenilem i jakby co to mamy we wsi juz pania Doktor:)).to moja zona Jadwiga.wlasnie odebrala prawo do wykonywania zawodu:)).jakby sie cos nie daj Bog dzialo to jestesmy kolo Romanow ta drewniana chata:).a propos czy zostalo moze komus troche porotermu? pozdrawiam Bzim -
Michałówek i Izabela
myszkaxs odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Witajcie napisałam do starosty na stronie www zapytanie co z naszą drogą, do naszego radnego tez maila )) (ale nie odpisał -Dorota C chyba przepyta na te okoliczność ). Otrzymalam odpowiedz, ze w tym roku w budzecie nie ma srodków na nas. We wrzesniu beda tworzyc budzet na rok nastepny i wtedy trzeba wzmóc (mysle ze juz w sierpniu) lobbing na temat naszej drogi, wtedy pisma do starosty i jakies artykuły w gazetach czy znów tv najlepiej po deszczu. Jak widzicie wyrównanie drogi jest tylko do pierwszego deszczu, potem znów dziury ze hej, o kurzu nie wspomnę. Jest nas coraz wiecej , mamy dobre auta powinno nam zalezec na tym. Moze trzeba wspólnie z sołtysem zastanowic sie nad jakkim oficjalnym pismem z podpisami wszystkich mieszkańców. Cos trzeba robic bo jak bedziemy liczyc tylko na kogos to nigdy nic nie bedzie zrobione. Moze ktos wie jakie jeszcze oficjalne kroki nalezy podjąc -tylko tzw upierdliwość popłaca. o kanalizacji to pewnie mozemy zapomniec jeszcze długoooo bo nie ma na to kasy, w gminie powinna byc komórka odpowiedzialna za programy unijne i wydobywanie kasy z tego na tego typu inwestycje nazewnictwo ulic fajnie -tylko to sie wiąże z wymianą dosłownie wszystkjich dokumentów,a w moim przypadku takze regonów, wpisu do działalnosci gospodarczej itd mi osobiscie nie zalezy na tym bo jest z tym duzo zachodu, ale jezeli bedzie to robione globalnie to bede musiała sie podporzadkowac. Autostrada A2 w trakcie uzgodnien srodowiskowych, brak planów itd,na stronie siskom 2018 wstepnie ma sie zaczac budowa. ale jezeli bedzie to tak samo jak z innymi odcinkami to mozemy sie pozegnac z ta autostradą na jakies 10-15lat. Jest jeszcze kwestia centrum w Duchnowie i Góraszce. Jak dla mnie moga powstawac bedzie blizej do tego rodzaju obiektów, a moze przez to poprawia sie drogi. Powstaje tez przedszkole przy szkole, jest orlik -cos sie dzieje, szkoda tylko ze tak mało. Pozdrawiam Monika -
Michałówek i Izabela
cudka1 odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Reanimacja wątku Jest nas coraz więcej w okolicy, czy ktoś wie jakie plany ma gmina na nasze tereny? Co z drogą przez Izabelę, kanalizacją, nazewnictwem ulic (dwa lata temu Pan w gminie powiedział, że muszą w nadchodzącym roku- czyli 2011 zrobić porządek w nazewnictwie ulic). Ha, ha, ha! A obwodnica (jeżeli w ogóle powstanie). Pzdr. -
Michałówek i Izabela
głos oddany:) -
Michałówek i Izabela
DorotaC odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Witam, Dawno mnie tutaj nie było i jak widzę rzadko tutaj zaglądacie/my... Mam jednak nadzieję, że ktoś przeczyta i tę wiadomość, bo staramy się (oj, bardzo się staramy) o Plac Zabaw dla naszych dzieci z Michałówka, Izabeli, Majdanu i okolicznych sołectw. A staramy się o niego klikając na Nivei. W TV pewnie widzieliście taką akcję 100 Placów Zabaw na 100 Lat Nivei. W Izabeli przy głównej drodze jest wykupiony przez Gminę teren na cele kulturalno-sportowe i Gmina zgłosiła ten teren w akcii Nivei. Żeby Plac Zabaw jednak powstał, musimy zebrać dużą liczbę głosów i znaleźć się w pierwszej setce lokalizacji starających się o Place, a na razie jesteśmy na 145 miejscu. Na dziś dzień wyszło mi, że brakuje jeszcze ok. 150 głosów dziennie, więc poproście każdego, kto tylko ma dostęp do NETu, żeby się zarejestrował i codziennie oddawał po 1 głosie - może uda się. U mnie cała rodzina już jest zarejestrowana i głosuje - począwszy od moich małoletnich dzieci, przez ciotki i kuzynów, a skończywszy na prababci, ale to i tak mało. Zasada jest prosta: - Każdy może oddać codziennie 1 głos, czyli nagradzana jest systematyczność. Każdy z rodziny . - Trzeba się zarejestrować na stronie i codziennie oddawać swój głos. Link do rejestracji: http://100latnivea.pl/glosowanie/rejestracja?inv=dorotacholewa - Codziennie oddawać jeden głos : http://100latnivea.pl/glosowanie/plac/1382. Każdy oddany głos przybliża nas do wygranej. - Akcja trwa aż do końca października i do teg czasu musimy znaleźć się w 1-szej SETCE szęśliwców. Poniżej link do facebooka. Proszę Was też podesłanie tego maila do Waszych znajomych - może też wesprą Izabelę. http://www.facebook.com/pages/Plac-Zabaw-dla-Izabeli/137784486297168 PROSZĘ, POMÓŻCIE NAM W TEJ WALCE. Pozdrawiam wszystkich ciepło. Dorota -
Michałówek i Izabela
arekpm odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Zapraszam wszystkich na nowe forum pod adresem http://michalowek.phorum.pl/, Forum jest na chwilę obecną założone na darmowym serwerze jeżeli nie umrze śmiercią naturalną i spodoba się społeczności przeniosę je pod na normalny serwer pod stałą domenę. Jeszcze raz zapraszam i pozdrawiam. Arek. M -
Michałówek i Izabela
Wjaz, u mnie w zeszłym roku to miejscami był poziom 10-15 cm n a d poziomem gruntu:bash: ręce opadają. Tereny zrobiły się z podmokłych w bagienne. Do domu niedługo nie dojadę, utonę w błocie. Przydomowa oczyszczalnia... u nas to chyba marzenie. Ja myślałam, że to jakaś duża inwestycja. Pozdrawiam wszystkich zmagających się z dziurami i błotem na naszych drogach. -
Michałówek i Izabela
wjaz odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Przydomowa oczyszczalnia ścieków. Jako czytelnik-amator tematu POŚ mogę jedynie powiedzieć, że jeżeli to jest faktycznie oczyszczalnia, a nie tylko zwykłe szambo z drenażem, to zanieczyszczenia gruntu raczej nie trzeba się obawiać. U nas jest raczej problem z pozbyciem się oczyszczonej wody. Zgodnie z prawem, drenaż do takiej POŚ musi być położony 1,5m powyżej maksymalnego rocznego poziomu wód gruntowych. U nas maksymalny poziom to 10-15 cm pod poziomem gruntu, więc żeby spełnić wymagania prawa trzeba usypać górkę i tam pompować wodę do rozsączania. -
Michałówek i Izabela
Oczyszczalnia ? Czego? Jak nie ma kanalizacji? -
Michałówek i Izabela
Derifter, a w którym miejscu ta oczyszczalnia? Bliżej Sołtysa?, naszego " sklepu"?, gdzieś pod lasem? czy jeszcze gdzie indziej? Swoją drogą za drogę by się wzięli. Pozdrawiam cudka -
Michałówek i Izabela
derifter odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Kolo mnie w Izabeli robia oczyszczalnie. Nie wiem czy sie martwic czy cieszyc, jednak wyglada na to ze dostali pozwolenie, chyba raczej nie robiliby na dziko. -
Michałówek i Izabela
aigel odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Izabela -
Michałówek i Izabela
wjaz odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
Ha! Żebym to ja wiedział! Gdzieś na granicy Izabeli i Michałówka, niedaleko lasu. Jeszcze nie buduję, ale kończę projekt i zaczynam zbierać wszystkie te potrzebne papióry. A ty gdzie jesteś? -
Michałówek i Izabela
Niestety, jeszcze nie mieszkam. Jakoś tak się nie składa. Raczej bywam. Być może na wiosnę uda się nam wprowadzić. Póki co, rozległe nowo powstałe leśne "jeziora", woda z pola sąsiada zalewająca moją działkę, wszem obecne błoto i dziury w drodze- odstraszają. Wiosną i latem jest pięknie. Zima też ujdzie (mimo że nie lubię tej pory roku), natomiast deszczowa jesień jest ... nie fajna. Trzeba będzie jakoś zaradzić czemu się da z tych niedogodności i w końcu zamieszkać. Przecież kiedyś zakochałam się w tym skrawku ziemi. Pozdrawiam cudka1 -
Michałówek i Izabela
aigel odpowiedział Moira → na topic → Michałówek i Izabela Michałówek i Izabela Topics
to chyba nic nie robią tylko sie kąpią ... ale fakt ze kanaliza by sie przydała... moze kiedyś zrobią ... a to Ty jeszcze nie mieszkasz ??? aigel -
Michałówek i Izabela
Aigiel, bynajmniej, Dla mnie to jeszcze czysta abstrakcja. Znajomi, którzy już od jakiegoś czasu mieszkają w domu (rodzina też 4 osobowa) wywożą podobno raz w miesiącu. Płacą podobnie i za każdym razem szlag ich trafia, że tyle pieniędzy wydają na g....no. Szambo, to chyba jedno z niewielu rzeczy jakie przerażają mnie w tym domu. -
Michałówek i Izabela
srednio 4 osoby a co, za czesto ?? -
Michałówek i Izabela
A przy ilo osobowej rodzinie taka częstotliwość ? -
Michałówek i Izabela
o jest ktoś jeszcze ... a gdzie budujesz??? Przydomowa oczyszczalnia , to może ekonomicznie i fajnie ale jakoś nie przemawia do mnie ... zwłaszcza jak popada - na wiosne było naprawde mokro i nie wyobrażam sobie zeby to całe szambo mi wypływało na trawe... wiem, wiem ..niby oczyszczone ...ale ....... Edytka: a opłaty - ja mam 10,3 m i wybieram co ok 70 dni co kosztuje 200 zł ... a jakie są koszty eksploatacji oczyszczalni ? -
Michałówek i Izabela
Witaj Wjaz, przydomowa oczyszczalnia to bardzo fajna sprawa. Nie wiem jak w Twojej ulicy, ale moja na przykład niemalże tonie w tym roku. W tej okolicy miejscami jest dość wysoki poziom wód gruntowych, więc nie wiem czy to dobry pomysł. -
Michałówek i Izabela
Witam, Planuję budowę domu w okolicy. Mam pytanko: czy komuś z was udało się zmienić warunki zabudowy tak, żeby zbudować sobie przydomową oczyszczalnię? Wywóz to spore koszty, ale gmina wydaje się być nieugięta... Pozdrawiam