Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

O tym Klubie

Budujący w Poznaniu i okolicach. Porady, wymiana doświadczeń i kontaktów.
  1. Co nowego w tym klubie
  2. Witajcie, czy ktos sie moze wypowiedziec na temat cen robocizny w zakresie instalacji? Wod-kan, centr. ogrzew. Mam 2 oferty i obie duzo wyzsze niz ceny warszawskie? kociol/zasobnik/ pompy 3000, podlogowka 40zl za m2, etc.
  3. Mi budował pan Jarek z Nekli, tel. 510 720 265. Jego ekipa liczy 4 osoby, są bardzo dobrze zorganizowani, nie piją w pracy;) Jestem zadowolony z jego roboty.
  4. Podobnie jak Ewusia81 widzę, że forum kuleje: tak 2011, jak i 2012. Postanowiłem również kontynuować rok 2011 jako dosyć świeży wątek. Szukam ekipy murarskiej. Generalnie obdzwoniłem kilkanaście, ale w zasadzie w sensownym czasie dostępnych jest tylko połowa. Jeszcze nie wybrałem. Poszukiwania w Panoramie Firm (pf.pl), jak i Polskich Książkach Telefonicznych (pkt.pl) jak i w mapy.google.pl dały tylko wniosek, że każde z tych źródeł informacji pokazuje różne firmy i firm, które powtarzają się we wszystkich jest niewiele albo wcale, a te które poznałem nie są w nich w ogóle wymieniane. Nasuwa się więc stwierdzenie, że poczta pantoflowa jest być może najlepszym źródłem informacji. Jakby ktoś podpowiedział, dał namiary na jakiś zaufanych wykonawców, którzy solidnie wywiązywali się u inwestora-forumowicza z powierzonych zadań budowlanych, to byłoby miło. Czy możecie dobrych fachowców polecić? Pomożecie?
  5. Witam wszystkich, na forum rok 2012 bardzo kuleje więc pozwoliłam podpiąć się pod 2011 jako że i tak wszystko zaczęło się w zeszłym roku.. Działeczkę mamy rolną, pod Kórnikiem i w tym roku planuję zacząć budowę. Troszkę się pokomplikowało jak to w życiu i musimy zmienić projekt na mniejszy. Wcześniej mieliśmy Magdę 125m2 z poddaszem użytk. (teraz muszę sprzedać ten projekt co łatwe nie będzie) bo budować będziemy projekt Z78 z Pracowni Z500. Mały domek bo tylko 70m2 ale finansowo tylko na taki możemy sobie pozwolić nie biorąc wielkiego kredytu.. Ze spraw organizacyjnych to mam już wypis i wyrys z działki, mapki do celów projektowych, przeniesione na mnie warunki zabudowy. Na początku marca kupię projekt i od razu mam pytanie czy możecie polecić jakiegoś architekta do adaptacji?? Dobrego i w rozsądnej cenie na terenie Poznania lub okolic?? Jaki jest koszt takiej adaptacji i jak długo sie czeka?? W tym tygodniu zabieram się za przeprawę w sprawie przyłączy czyli odwiedzę Enea i gazownie.... Czy jakieś konstruktywne rady możecie mi udzielić?? Bo ja to zwykłym laikiem jestem i przyznam szczerze, że jest to dla mnie niezła nerwówka takie "budowanie" domu
  6. Witajcie, poszukuje kogoś od klinkieru (chodzi o położenie płytki klinkierowej - recznie formowanej - na elewacje) - polecicie kogos?
  7. Witam wszystkich! Zabieram się za budowę w Kiekrzu od strony Rokietnicy. Szukam firm, które wyleją fundamenty, postawią ściany i dalej więźbę oraz pokrycie dachu. Oczywiście nie chodzi o jednego wykonawcę na całość. Na to mnie nie stać. Czytając wypowiedzi widać, że już przez to przeszliście. Możecie kogoś polecić?
  8. chyba najłatwiej uzyskać takie informacje przez neta. Jednym z największych pracodawców jest Volkswagen i związane z nim firmy podwykonawcze. Poza tym dużo spedycji (Raben), producenci okien, rur, spozywka
  9. Poznan firma ktora wyleje schody zewnetrzne. Zamierzam sie przeprowadzic do Poznania tam sie tez buduje. Szukam firmy ktora wyleje schody betonowe zewnetrzne i taras? Moze mi ktos poleci? I zastanawiam sie czy jest jakas ksiazka o firmach w Poznaniu i w okolicy Poznania? Jakie firmy co produkuja bo szukam pracy i chce sie zapoznac z rynkiem. Albo jakas gosspodarczo turystyczna ksiazka ktora moge kupic?
  10. Hej, a gdzie konkretnie budujecie? My od wiosny startujemy w Luboniu
  11. Witajcie, my zaczęlismy w ostatnich dniach sierpnia, i małymi kroczkami zbliżamy się do kładzenia dachówki - znaczy ekipa się zbliża. Budowa 25 km od Poznania, pn-zach. Do przeprowadzki jeszcze daleko, a ja już myślę o wnętrzach - podłogach, wannach, kanapach, ech..
  12. witam, Bardzo chętnie będę czytać ten wątek ponieważ też zamierzamy budować niedaleko Poznania-tylko 45km...Projekt już mamy kupiony "SKRZAT" z pracowni DOMOWE KLIMATY". Bardzo prosty w budowie domek o powierzchni użytkowej 160m2. Zaczynamy na wiosnę. Działkę, prąd, ogrodzenie(z siatki leśnej) garaż blaszany i projekt już mamy! Teraz tylko pozwolenie na budowę i zaczynamy...Dodam tylko że zamierzamy sami budować, może tylko do dachu zatrudnimy fachowców. Wykończeniówka też we własnym zakresie. pozdrawiam!!!
  13. Witam! My czekamy dopiero na pozwolenie na budowe. Pewnie juz nie uda sie zaczac jeszcze w tym roku, niestety. Pochwalcie sie co budujecie? My kupilismy projekt o wdziecznej nazwie TK12 pracowni ArchiTeKa. Bedziemy budowac systemem gospodarczym, do SSZ wlasnymi rekami i silami, pomijajac oczywiscie kopanie fundamentow i zalewanie betonem towarowym law, posadzki i stropu. Pozdrawiamy
  14. Za grubość 16 zapłaciliśmy brutto 2,96, a za 12 - 2,90, w hurtowni BŁOCH w Szymanowie koło Śremu ( cena na styczeń 2011r.)
  15. Witam, my powoli będziemy ruszac z budową pod Poznaniem. Czy ktoś może polecic hurtownię gdzie dostaniemy stal zbrojeniową taniej niż 3,45, bo taka cena jest w najbliższej od nas hurtowni.
  16. Hey my otrzymaliśmy dziś pozwolenei na budowę budujemy w poznaniu - na obrzeżach. mamy juz materiały itd, brak nam dobrej ekipy murarskiej w dobrych pieniądzach ;/
  17. My budujemy się co prawda 40km na południe od Poznania, ale jakby nie patrzeć to też okolice U nas właśnie zalali fundamenty i do piatku po Bożym Ciele mamy ciszę. Pozdrawiamy
  18. witam! Budowac sie bedziemy w okolicy Poznania My co prawda zlozylismy niedawno dokumenty o pozwolenie na budowe bo niestety papierologia nas zhamowala, na warunki zabudowy czekalismy 5 miesiecy, na projekt 2 miesiace i tak to zeszlo ale idzie ku dobremu Aquanet zalatwiony i enea tez. Kierownika znalezlismy za chyba dosc dobra cene. Teraz szukamy taniego betonu B20 na ławy, jak ktos ma namiar to z gory dzieki AGATKA49 ale szybko wam idzie PEDRO76 jak macie zamiar niedlugo ruszyc to lec do enei bo tak okolo 10 miesiecy na prad sie czeka, choc na czas budowy ciut krocej
  19. Hej! Jakaś dziwna cisza tutaj panuje;) Kurcze życzę Tobie, żebyś wszystko załatwił w dwa miesiące My zaczęliśmy budowę pod koniec marca,a w poniedziałek już wchodzi cieśla:)
  20. Geopoz, ZDM, Enea i Aquanet to pierwsze przeszkody, z którymi przychodzi mi się zmierzyć. Papierologia zajmie mi chyba ze dwa, trzy miesiące, mam więc czas aby znaleźć ekipę i kierownika budowy. Po dogłębnej analizie wpisów z forum 2010, widzę ze nie będzie to łatwe. Będę wdzięczny za aktualne propozycje.
  21. Właśnie kupiłem działkę na obrzeżach Poznania i zdałem sobie sprawę, ze budowa domu to całkiem niebanalny temat. Zapraszam wszystkich laików będących w podobnej sytuacji do wymiany doświadczeń, kontaktów i porad. Razem raźniej
  22. Witam serdecznie Mam na imię Leszek i z zawodu jestem "doradcą" od farb. Wraz z żoną Patrycją w 20.12.2010 zakupiliśmy działkę budowlaną. Nasz wymarzony dom planujemy budować w 2012 r. Z doświadczenia wiem, iż budowa własnego mieszkania, domu sprawia wiele problemów, a czynność, która wydaje się banalnie prosta (wybór kolorów) nie raz sprawia ogromny ból głowy. Z różnymi inwestycjami mam styczność każdego dnia i mógłbym podzielić się doświadczeniami, które posiadam. W okolicach miast o gmin: Poznań, Oborniki, Chodzież, Czarnków, Trzcianka, Piła, Chodzież, Szamocin, Gołańcz jestem w stanie dojechać i przedyskutować problemy, które powstały na końcowym etapie budowy bądź remontu. Znam też sporo firm remontowo- malarskich z którymi współpracuję od ponad 5 lat. Niestety teren działania - okolice poznania. Serdecznie pozdrawiam Leszek
  23.  

• Dodaj nową pozycję...