Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd

  1. Co nowego w tym klubie
  2. Jestem zdecydowana przeciwniczka "miesnej" Wigilii i dlatego u nas z pewnoscia bedzie tradycyjna.
  3. a ja mysle, ze dzieki tej zmianie mozna barszcz ugotowac na kawalku miesa, a w poludnie, piekac kaczke na nastepny dzien, sprobowac, czy nadzienie dobre, bez obawy o post. Oczywiscie, niekoniecznie wszyscy w domu musza o tym wiedziec...
  4. Oczywiście ,że tradycyjna wigilia. Nie wyobrażam sobie mięcha na stole w ten dzień. Dla mnie była wogóle czymś dziwnym ta decyzja Koscioła. Adwent zawsze postrzegałam jako nie umartwianie się , tylko radosne oczekiwanie w pewnym wyciszeniu. Stanu ducha nie łączyłam z potrawami mięsnymi. A tu mamy "odgwizdany" koniec postu to i szlaban na mięso nie istnieje. Dziwne to jakieś. Dla mnie nic się nie zmieniło. Tak jak w domu rodzinnym i póżniej "na swoim" przeżywam Adwent , Wigilię i nic się nie zmieniło i nie zmieni, obojętnie co ustalą sobie księża.
  5. Tradycja. Barszcz z uszkami, karp, kapucha, kompocik. Nie wyobrażam sobie inaczej.
  6. Jak najbardziej tradycja. Cały rok czekam na rybę po grecku mojej babci, w żaden inny dzień w roku tak nie smakuje. I kompot z suszu... A schabowego można zjeść w każdy inny dzień, ale na pewno nie w Wigilię.
  7. ... następny tradycjonalista... p.s. sam wiem co i kiedy chcę i mogę, i nikt nie musi mi podpowiadać...
  8. Rosół, frytki ze schabowym lub mielonym, mizeria z ogórka. coca-cola do popicia i piwo dla dorosłych Czy taka ma być alternatywa? Dziękuję ale nie skorzystam z tej dyspensy.
  9. Oczywiscie, ze tradycyjna. Przeciez niektore potrawy je sie tylko w Wigilie, to chyba mozna ten jeden dzien wytrzymac bez miesa
  10. Tak jak wszyscy - tradycyjna. Cały rok czekamy na ten niepowtarzalny barszcz z uszkami, kapustę z grzybami, śledzia, któryn w Wigilię inaczej smakuje, rybki. Mięso od świątecznego śniadania ale Wigilia taka jak zawsze. Zdecydowanie będę kultywować tę tradycję
  11. No jak to tak??? Wigilia bez rybki i klusek z makiem i barszczyku z uszkami... tylko schabowe... toż to profanacja
  12. wigilia ?? tradycyjną... na jedzenie szynek i schabowych mamy cały rok....
  13. W tym wypadku będę bardzo ale to bardzo konserwatywny. I w tym właśnie widzę urok tego dnia..... Pozdrawiam
  14. Ja też będę wierna tradycji, bigos dopiero w pierwszy dzień świąt, ale przynajmniej grzechu nie będzie przy próbowaniu w czasie gotowania
  15. Jakoś nie wyobrażam sobie Wigilii innej niż dotychczas. Oczywiście, że tradycyjnie.
  16.  


×
×
  • Dodaj nową pozycję...