Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TINEK

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    1 241
  • Rejestracja

  • Wygrane w rankingu

    2

Ostatnia wygrana TINEK w dniu 2 Stycznia 2022

Użytkownicy przyznają TINEK punkty reputacji!

2 obserwujących

Informacje osobiste

  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

TINEK's Achievements

ELITA FORUM (min. 1000)

ELITA FORUM (min. 1000) (6/9)

  • Dedicated Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

41

Reputacja

  1. musisz spuścić ciśnienie z filtra, u mnie jest śrubka z oringiem, jak jest pod ciśnieniem, to urwiesz a nie odkręcisz
  2. dziękuję za radę, ale chyba faktycznie inaczej jest zaprogramowany, u mnie tych wskazań nie ma, po dłuższym przytrzymaniu przycisku wskakują dodatkowe parametry (tysiące parametrów) ale tych nie ma wszystkiego najlepszego w nowym roku
  3. TINEK

    Daikin vs Panasonic ?

    W Sieradzu jest firma montująca Daikina (autoryzowany serwis), poszukaj, montowali u mojej siostry latem, mówi, że ok
  4. Witam Mam taki sam licznik, też PGE, ale tych odczytów z końca miesiąca (1.8.1.1 itd) to nie znajduję, przeklikałem od dołu do góry z powrotem i nie ma. Jakaś tajemna kombinacja przycisków ??? pozdrawiam Tinek
  5. TINEK

    NIBE Split

    Witam Kolego Endru dziękuję Ci bardzo za obszerny opis, dziś akurat ogrzewanie się włączyło, robię pierwsze testy zmieniłem DOT z -10 na -5 ale zmian nie zauważyłem, po godzinie zmieniłem na 5 (plus pięć) i faktycznie jest reakcja, sprężarka zwiększyła do 28 - 30 Hz, temp nieznacznie przekroczyła wyznaczoną temp, wtedy częstotliwość trochę spadła, DM powoli podążają do 0, widzę, że to ten trop, wiem teraz gdzie "mieszać" będę obserwował przy niższych temp, i wprowadzał ewentualne korekty Zastanawia mnie dlaczego DOT był -10, Ty piszesz, że miałeś 10 i zmieniłeś na 5 Te 4 stopnie to jak piszesz zmieniłem w menu 5.1.3 Jeszcze raz dziękuję, flacha się należy pozdrawiam
  6. TINEK

    NIBE Split

    Cześć Dziękuję Ci bardzo za obszerny opis, trzy lata temu "grzebałem, ustawiałem" (też z Twoją pomocą) i działa wszystko dobrze, w domu ciepło Nie mogę czasem zrozumieć logiki tego oprogramowywania, teraz na przykład, jak nie jest jeszcze zimno, temp dodatnie, PC pracuje z najniższą częstotliwością (25Hz) do wyznaczonej temp brakuje niewiele (np 0,3 *C) i tak długo, długo pracuje, DM spadają do prawie -400 i dopiero wkręca się na wyższe częstotliwości, stopniominuty nie zdążą dojść do 0, a PC się wyłączy bo temp zasilania przekroczyła 4*C zadaną (4*C mam ustawione) tego do końca nie ogarniam
  7. TINEK

    NIBE Split

    Kol Endru mógłbyś naświetlić różnice w ustawieniach 5.1.14 mam 80% podłogówka i 3 przewymiarowane grzejniki (99% sezony temp zasilania tych grzejników poniżej 40*C) serwis ustawił w menu 5.1.14 "grzejnik" kiedyś próbowałem przestawiać na inne opcje, ale nie zauważyłem zmian czym różnią się te ustawienia?
  8. TINEK

    Nadbitka - kiedy i czym pomalować

    trochę czasu minęło, ale jak pamiętam, to było coś z Sikensa
  9. TINEK

    Nadbitka - kiedy i czym pomalować

    swoją nadbitkę malowałem dwa razy przed montażem i trzeci raz po montażu cieśla doradził, by malować specyfikiem, który nie tworzy powłoki, ułatwia to potem konserwację (nie trzeba usuwać złuszczonej powłoki, także odradzam lakiery) malowałem impregnatem wodnym (z kolorem) 12 lat i nadbita jak nowa, ale skrajne krokwie już odświeżałem (narażone na deszcz i słońce)
  10. dopiszę jeszcze, że w latach 90, w początku mojej kariery, firma w której pracowałem, produkowała konserwy dla wojska, były dobre, bo z dobrego surowca, receptura zatwierdzona przez wojsko i przestrzegana, a dłuższy termin brał się stąd, że puszki były lepszej jakości ( z tego co pamiętam, to dodatkowa powłoka) oraz wydłużony czas stryzlizacji
  11. Konserwy nie są pasteryzowane a sterylizowane (to o których tu mówimy, są też pasteryzowane, ale to te duże szynki w puszkach, pasteryzowane należy przechowywać w warunkach chłodniczych) Do tego by konserwa miała taki długi termin przydatności do spożycia nie potrzeba dodawać żadnych konserwantów, sama sterylizacja to załatwia (najczęściej 121*C pod zwiększonym ciśnieniem). Konserwant, który jest dodawany to azotyn sodu (składnik peklosoli, którą każdy stosuje również w domu robiąc domowe kiełbasy), powoduje on, że mięso jest różowe (zapeklowane). Azotyn sodu - E250 substancja konserwująca - tak trzeba to deklarować, tak wymaga to rozporządzenie. to tak w skrócie i uproszczeniu
  12. TINEK

    Rozliczenia PGE

    może ten film Ci wyjaśni według moich wyliczeń powinno mi braknąć za pól roku 42 kWh, a według PGE brakło 34, czyli jest OK, zawsze te parę kWh było rożnicy
  13. mieszkam 11 rok i tyle używam OC, używany jest do każdego sprzątania, innego nie mam, żona mówi, że nie chce innego też mam w kuchni vroom, to super sprawa pozdrawiam
  14. zostawiłem około 40 sztuk, przez 12 lat przydało się coś około 3 - 4 sztuk
  15. tutaj masz coś na ten temat
×
×
  • Dodaj nową pozycję...