Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagęszczanie - pytanie "techniczne"

Recommended Posts

Witam,

O zagęszczaniu jest sporo, ale akurat nie to co chcę wiedzieć, stąd pytanie "techniczne":

Przy zagęszczaniu zagęszczarką reguły sztuki budowlanej mówią, że należy zagęszczać wartwami po 15 cm (ew. więcej przy większej zagęszczarce), najlepiej po obu stronach muru jednocześnie (na przemian), coby muru nie wypchnęło.

Jak to wygląda w praktyce?

Przecież nie da rady takiej zagęszczarki przenosić nad ścianami fundamentowymi, które mają po metr?

Czy koparkowi nie burzą się, że większość czasu nie mają co robić (czekają aż kolejna warstwa zostanie zagęszczona), czy jednak trzeba to sypać taczkami?

... Czy koparkowi nie burzą się, że większość czasu nie mają co robić (czekają aż kolejna warstwa zostanie zagęszczona), czy jednak trzeba to sypać taczkami?

operatorzy koparek (nie koparkowi :lol:) nie burzą sie jesli sie im płaci

jesli mimo tego któremuś operatorowi sie spieszy - to w takim wypadku nalezy sypac taczkami

:wink:

Mam rozumieć, że wcale nie używałeś zagęszczarki? Jak grubą warstwę piasku miałeś? Mnie projektant "straszy", że 85 cm piasku nie da się dobrze zagęścić, co w przyszłości może doprowadzić do osiadania betonu. Jak to naprawdę jest z tym zagęszczaniem?

d

Oj da się, metodą wybuchową, konsolidacją dynamiczną...albo obciążeniem naziomu.

Latem tamtego roku wsypaliśmy w nasze fundamenty ok 80- 90cm piachu..

to wszystko miało się przez zimę samo utwardzić, zmniejszyć, ubic...-NIE laliśmy wody bo mamy glinę na dnie,

i niestety po zimie obsiadło samo może z 2-3cm..

i wiecie co robiliśmy ???- pracę syzyfa, wywaliliśmy ok 40cm piachu z powrotem na zewnąrz i ubijaliśmy zagęszczarką (115kg z płyta ok. 40 x 60cm) i tak przez ok. 8godzin, po koleji wszystkie pomieszczenia wewnątrz, i potem dosypka znowu troche piachu -ok. 20cm i kolejne zagęszczanie,...-na koniec dnia też drut cięzko wchodził, a po zimie-czyli przed mechanicznym zagęszczaniem taki drut to poprostu wpadał sam w piach......- więc chcę obalić mit że ZIMA SAMA W SOBIE SPOWODUJE OSIADANIA SIĘ PIACHU-....NIEPRAWDA!!!!!!!!!!!!!!!!!, CHYBA musiałby leżeć ze 3lata aby to się stało..

ANNJA dzięki! Teraz wiem, że nie będę poprawiał.

Ja lałem wodę pod ciśnieniem hektolitrami miejsce po miejscu tak, że wąż wpadał aż do spodu podsypki. Kiedy woda wsiąkła, zrobiło się twardo - pręta nie wbiję. Warstwa podsypki - ok 50 cm, z czego wierzchnie 25 jest jak kamień, głębiej też twardo, choć nie tak jak na wierzchu. Stan ten utrzymuje się dwa lata -w tym czasie palety, rusztowania, stemple, strop. Osiadło może 2cm. Nie wykopuję, nie poprawiam.

• 10 years później...

Podepnę się pod temat.

Będę miał do zagęszczenia ok. 220m2 pospółki pod płytą fundamentową.

Zwrócę się do wykonawcy, aby wykonał to w 2 warstwach po 25cm.

Mając zagęszczarkę 500kG, zastanawiam się jednak jak długo może potrwać zagęszczanie takiej powierzchni i ile razy trzeba będzie ją przejechać, żeby zagęścić przynajmniej do Is=0.96.