Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa użyczenia

Ar2r

Recommended Posts

I tak musisz z tym do notariusza. Dlaczego nie wezmiesz od niego?

Potrzebuję wzór umowy użyczenia ziemi do celów

budowlanych.W góglach nie znalazłem,na forum też,a post w tym miejscu dlatego,że tu jest najwięcej ludzi.(przez ten zapis mam nadzieję uniknąć złośliwych komentarzy)PILNE!!!

ja tez tak buduje i lepiej jak jest notarialna,a co napisac to powie ci notariusz(przynajmniej u mnie tak bylo)

To zalezy z kim ta umowa. Jesli ktos sie boi o druga strone to moze isc do notariusza. A jesli sprawa ma byc formalnoscia miedzy np. rodzicami a dziecmi, to chyba nie ma sensu.

Umowa użyczenia

Jan Kowalski legitymujący się dowodem osobistym KJHB8765867 zamieszkały............. użycza działki nr9786978, której jest właścicielem, swojemu synowi Adamowi Kowalskiemu leg. się dowodem osobistym JHGV8679 zamieszkałemu ................. i Annie Kowalskiej leg. dow.os zamieszkałej.......... w celu budowy domu jednorodzinnego.

Ja taką umowę sporządziłem i było ok. Kłopot pojawił się jak już można było grunt podzielić i jedną działkę przepisać. Okazało się że wycena do opodatkowania objęła grunt i dom w budowie. Trzeba było podatek za swój dom zapłacić.

... Kłopot pojawił się jak już można było grunt podzielić i jedną działkę przepisać. Okazało się że wycena do opodatkowania objęła grunt i dom w budowie. Trzeba było podatek za swój dom zapłacić.

Dokładnie.

Pamiętaj, że budując dom przed podziałem podnosisz wartość nieruchomości, jak wybudujesz dom zanim go przepiszesz lub kupisz możesz zapłacić słony podatek.

Nie wiem jak to działa w przypadku darowizny.

Pozdrawiam

Ale mi problem. Zaczynasz budowe i tyle. I tak za moment pozwolenia zostana zniesione. Bierzesz kierowniak budowy i on ci mowi i zalatwia co i jak, o ile jest OK, a nie szmaciarz co tylko kase bierze.

Dokładnie tak.Działka należy do ojca,posiadam warunki

zabudowy na cześć tej działki ale nie wyrobię się z podziałem gdyż trwa to około 3 miesięcy,a budować chcę jak najszybciej,dlatego pojawiła się myśl o użyczeniu.