Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA ZACZYNAJACA NA WIOSNE 2009

kamilaJ

Recommended Posts

Hej, i my mamy prądzik na działce! :D W środę jeszcze nie było, przyjeżdżamy w niedzielę ia tu skrzynka stoi! :D

Też nie mogę doczekać się budowy. Zaczynamy w kwietniu lub maju, nam się nie spieszy bo robimy w tym roku tylko SSO.

Czuję się jak przed pierwszą randką...a w zasadzie to jak przed ślubem! :lol: Wielka radość i wyczekiwanie na "ten" moment (czyli wbicie pierwszej łopaty), motyle w brzuchu, ale też delikatny stresik i niepokój czy wszystko pójdzie dobrze.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czuję się jak przed pierwszą randką...a w zasadzie to jak przed ślubem! :lol: Wielka radość i wyczekiwanie na "ten" moment (czyli wbicie pierwszej łopaty), motyle w brzuchu, ale też delikatny stresik i niepokój czy wszystko pójdzie dobrze.

Popieram też tak mam, :D

Ale to takie miłe uczucie :oops: choć nie do końca zrozumiałe ;)

Hej, i my mamy prądzik na działce! :D W środę jeszcze nie było, przyjeżdżamy w niedzielę ia tu skrzynka stoi! :D

Na mnie również czekała wczoraj miła niespodzianka. Pojechałam z Panem z banku na foto inspekcję, patrzę a tu skrzyneczka na naszej działeczce stoi. Chyba nieźle im się coś pokręciło, bo termin mieliśmy ustalony na 07.05 :o Nawet o płatność nas nie ścigają...Sama raczej im się nie przypomnę :D

Null, super, że macie prąd. A ponaglaliście Panów, czy tak sami z siebie?

My powinniśmy mieć w połowie roku prąd, zobaczymy jak pójdzie.

A ja się nie mogę doczekać budowy. Wydaje mi się, że jestem gotowa ... psychicznie;) Hehe zobaczymy co będzie za pół roku.

Ale głowa do góry, musi być dobrze.

nie ponaglaliśmy, ale projekt robiliśmy we własnym zakresie, bo nie chcieliśmy czekać na to rok :o

Witam wszystkich, gratuluję decyzji o budowie, pozwoleń.

Ja na wiosnę zaczynam stawiać ściany, fundamenty zrobione późną jesienią. Z niecierpliwością czekam na zakończenie zimy. W poprzednich latach robiło się już cieplej a teraz jak na złość zima na całego.

Mój domek to APS 119, archi projektu. Teraz zastanawiam sie nad wyborem pustaków, wieneberger czy lewkowo??

Fundamenty szybciutko poszły.

pozdrawiam

Paweł

Niedźwiedź to nie zawsze sie tak udaje bo większość urzędów stoi na stanowisku że prawo do odwołania się od decyzji jest przywilejem strony...

dokładnie. ja we Wrocławiu odbiłęm się od biurka pani urzędnik

No i prawie tak jak my... Na pozwolenie na budowę czekaliśmy 23 m-ce. Między innymi dlatego, że pani z pokoju x nie mogła podejść do pani z pokoju y po adresy właścicieli działek sąsiadujących :evil:

Odbierając warunki elektyczne (musiałem zrobić uzupełnienie do PNB) facio dał mi też umowę o przyłączenie prądu i zażądał wpłaty w ciągu 14 dni w wysokości 1789zł z hakiem. Jak zapłacę to będzie znaczyło że warunki i umowa są prawomocne .

Czy też płaciliście za te umowy przed podłączeniem prądu?

Ile za to płaciliście i jaką moc wam przydzielono?

Skąd wynika cena za to przyłączenie?

Czy te 1700zł to dużo czy mało?

Dodam że prąd na działce jest od 16 lat ale wg pani ze starostwa musiałem wystąpić o warunki dla nowego budynku.

Czuję się zrobiony w małego Kazia Mój ojciec już raz za to płacił a teraz inny właściciel typu syn i jeszcze raz wyrywają kasę.

wiesz co oni się tylko czają żeby ograbić człowieka... Nie wiem jak jest dokładnie w Twojej sytuacji, ale ja też płacę dwa razy, na szczęście mam mniejszą stawkę. teraz podłączam prąd na plac budowy i płace za robotę 1100zł a za podłączenie 100 zł, jak dom wybuduję to podłączenie jest jakieś 1300zł, a robota też pewnie podobnie...

.. też się czuje nabijana w butelkę!! ale przynajmniej mam prąd od ręki i nie muszę czekać miesiącami...

zastanawiam się tylko jak będzie z wodą....

DzienDybry!!

Zapisuje sie do grupy zaczynajacych na wiosne 2009 :lol:

Jejku, jak dlugo czekalam, by moc to powiedziec :roll: :roll:

Pozwolenie na budowe (a raczej na rozbudowe z przebudowa) dostalismy w piatek, 20 lutego, wiec oficjalnie mozemy zaczynac. :wink:

Dzialke zaczynamy sprzatac w przyszlym tygodniu, by zaczac w kwietniu, a moze i wczesniej jak sie da z fundamentem i rozbudowa piwnicy.

Pozdrawiam wszystkich czekajacych i doczekanych :lol:

Maja

Witajcie! Pozdrawiam wszystkich z Podhala zaczynamy na wiosne, znalazłem ekipe budowlańców, chcą 45 000 tylko za postawienie murów bez wiąźby i dachu :o :o :o :-? troszke mnie to zaskoczyło bo myslałem raczej o kwocie dużo niższej, zna ktoś może kogoś tańszego z naszego regionu, czy jest to cena standardowa w tym roku

Ja za budowę stanu surowego - mury, scianki działowe, kominy -bez dachu płacę 30000 (Mysłowice). Dom 150 m bez piwnic, poddasze użytkowe. Sciany z pustaków ceramicznych 25, fundament nie tradycyjny tylko płyta z przeponą. Pytajcie swoje ekipy co dla nich znaczy stan surowy - dla jednych to tylko mury zewnętrzne, za działowe, kominy chcą dopłatę.

Pragnę wszystkim, którzy otrzymali pozwolenia na budowę serdecznie pogratulować, a tym, którzy na nie oczekują podpowiedzieć jedną ważną rzecz. Nie trzeba czekać 14 dni na to by decyzja stała się ostateczną i podlegała wykonaniu. Należy przy odbiorze decyzji w Starostwie wypełnić odpowiedni druczek w którym prosimy o stwierdzenie, że decyzja jest ostateczna. W treści tego podania jest stwierdzenie, że rezygnujemy z odwołania się od tej decyzji.

jest ktoś w stanie podać podstawę prawną? Bo tylko paragraf przekonuje urzędników.