wu 17.07.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Aneczko ja wiem z czego, wiem jak, wiem co chcę miec tylko nie do końca wiem jakiej firmy np grzejniki i inne takie, wiem jakie kolory i tak dalej ale co mi się ostatecznie z tego wykluje to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 17.07.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Witaj Aga P Ja bym bardzo chciała ruszyć na wiosnę ale nie wiem jak to będzie. AneczkaG my wiemy że będziemy budować w technologii szkieletowej. Niestety jeszcze nie wiemy z jaką firmą. Co do wizji domu to na pewno będzie parterowy, z płaskim dachem w kształcie litery L a wnętrza raczej nowoczesne i jak najprostsze, raczej minimalizm bez zbędnych ozdób i otwartych półek. Koniecznie musimy mieć duży zadaszony taras. Niestety dom nie będzie za duży ze względu na finanse planujemy taki domek do 140 mkw razem z garażem (2-stanowiskowy bo na wsi inaczej się nie da). I to tyle z planów a co wyjdzie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 17.07.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 WITAMY WITAMYPolska pozdrawia Szkotów. Szacuneczek dla ludzi pracy.Nasza grupa to normalnie międzynarodówka. Widać że bogacze już budowy mają za sobą - zostali tylko tacy co ciężką pracą.................... P.SSkoro wśród nas tyle osób na obczyżnie to może by się porozglądać co lub jakie materiały można by ściągnąć z zagranicy by się opłaciło. My chcieliśmy stawiać z Ytonga ściany jednowarstwowe . Zrobiłem kalkulacje i na Słowacji Ytong mi wyszedł dużo taniej. Ale to nic odpowiednik Ytonga na Łotwie to Aeroc potężna fabryka lecz nie wykupiła licencji od Ytonga i robią na własną rękę pod szyldem Aeroc. Parametry bloczków takie same jak Ytonga lecz cena 2,5 raza mniejsza no i oczywiście kupując za granicą można uniknąć płacenia Vatu.Mam kolegę tirowca i często jest w tej fabryce on zawozi surowce do produkcji i widzi jak Polacy kupują ten towar, i chyba się na to zdecyduje. Dachówkę planuje kupić na Słowacji lub w reichwerze ,też wychodzi dużo taniej. Podobno też drzewo opłaca się przywieżć z zagranicy.W dzisiejszych czasach to nie problem jeśli ktoś chce oszczędzić i przy tym mu się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 18.07.2008 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 witam witam widze temat został poruszony co i z czego budować, ja powiem tak jak narazie nawet jeszcze sie nad tym niezastanawialismy ale przydałoby sie powoli cos niecos zacza myslec bo te lato się juz powoli konczy przyjdzie zima i w koncu wiosna ... a co do wnętrz to mam ,miej więcej jakis zarys jak urządzic ale co przeglądam neta to za każdym razem coż innego lepszego wyszukuje hihi wię dopiero zbieram inspirację na domek ale mniej wiecej już widziałam na zdjęciach naszą trzmielinkę jest cuuuuuuuuuuuuuudna i sliczna i rzeczywiscie jest dużo swiatła w niej i przestrzeni a to mnie sie podoba jak jest duzo swiatła w domu bo cos tu ostatnio w Irlandii tego słoneczka nie ma chyba sie pogniewało i się schowało i nie chce wyjsc zza chmur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 21.07.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Coś przysnęło to nasze forum witam wszystkich przyszłych budowniczych w poniedziałek i z pewną dozą nieśmiałości chwalę się iż od dnia 18.07.2008 r., czyli od piatku jestem szczęśliwą posiadaczką pozwolenia na budowę hmmmm i co by tu teraz z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 21.07.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 no to gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 21.07.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 wu gratuluję!Przed nami daleka droga jeszcze. Na razie mam złożone papiery o warunki przyłączenia do sieci energoelektrycznej i wodociągowej. Złożyłam też wniosek o pozwolenie na wycięcie drzew.Mąż zainstalował sobie program który polecała Irma z forum i bawi się w projektowanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 21.07.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 BetaGreta szybko się wyrobicie ale jak do pozwolenia to nie wystarczyło samo przyobiecanie dostaw mediów?? ja tak miałam z wodociągów i energetyki teraz w miedzyczasie załatwiam przyłącza wodę mam już po uzgodnieniu na ZUD a z prądem czekam na uprawomocnienie pozwolenia żeby od razu o docelowe przyłącze wystąpić - tak mi radził facet z energetyki mogłabyś napisać cosik wiecej co za program może też bym się pobawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 22.07.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 wu my jeszcze nic nie działamy w kierunku pozwolenia na budowę. Na razie załatwiamy papiery, szukamy firmy która nam zbuduje dom w szkielecie. Nie mamy nawet projektu domu tylko wizję jak on ma wyglądać. Myślę że na początku roku będziemy wiedzieć coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 22.07.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 BetaGreta ważne że już coś macie obmyślone jak choćby technologię budowy a możesz mi podac namiar na ten programik którym bawi sie Twój maż?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 22.07.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 BetaGreta ważne że już coś macie obmyślone jak choćby technologię budowy a możesz mi podac namiar na ten programik którym bawi sie Twój maż?? nie wiem skąd ściągnął ale taką nazwę podała Irma - sketchup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 22.07.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 no to szukam dzięki BetaGreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 06.08.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 no cos widzę że umarła ta nasza grupa zapał totalnie zniknął może z wiosną 2009 odżyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 06.08.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Cześć witam z okolic Szczecina.Od tygodnia mamy pozwolenie na budowę. Działkę mamy uzbrojoną, zostało tylko pociągnięcie 2 metry wody i założenie studzienki.Wczoraj złożyliśmy do banku wniosek o kredyt i sami nie wiemy czy uda nam się wystartować we wrześniu czy dopiero na wiosnę.Wszystko zależy od wielu czynników:- sprzedaż naszego mieszkania- wybór ekipy. I tu jest największy problem. Na ostatnim spotkaniu, kiedy mieliśmy już wszystko załatwiać, nagle ekipa podwyższyła cenę za budowę naszej maleńkiej belli o 37 tysięcy. Więc podziękowaliśmy i teraz szukamy od nowa.Poniżej link do naszego maleństwahttp://pprojekt.pl/projekt378-bella,opis.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 06.08.2008 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 witam po krótkiej przerwie u nas też narazie zastuj ale to jest spowodowane siłą wyższą iż narazie nie możemy ruszyć z niczym bo dopiero reszte spraw załatwimy we wrzesniu bo wtedy znowu jedziemy do Polski i jak się uda to załatwimy wszystko dokonca a narazie musimy czekac do wrzenia ale pocieszam się tym że to już w przyszłym miesiącu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 06.08.2008 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 no cos widzę że umarła ta nasza grupa zapał totalnie zniknął może z wiosną 2009 odżyje napewno ożyje ta grupa wiosną pewnie tak spokuj na naszym forum iż każdy stara się cos jeszcze załatwiac tak aby do wiosny zdążyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 06.08.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ja walczę nadal z przyłączami - wody i prądu. Mam już warunki. Zleciłam zrobienie projektu dla wodociągów i dzisiaj byłam odebrać warunki do prądu i złożyłam wniosek o przygotowanie umowy. I zaś dwa tygodnie czekania na umowę z ZE i 3-4 tyg. na zrobienie projektu do wodociągów.Dzisiaj mam też spotkanie z firmą budującą w technologii szkieletowej.Jutro napiszę w dzienniku szczegóły po spotkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 06.08.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 a u mnie jak w dzienniku - pozwolenie jest, dziennik budowy jest, woda się robi powinna popłynąć za jakieś dwa tygodnie, warunki na prądzik powinny być w przyszłym tygodniu, ekpia jest a teraz tylko zagadka pogodowa - jak będzie zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 07.08.2008 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 może zima bedzie łagodna bo cos przez ostatnie kilka lat zimy prawie wogóle nie było więc może i tego roku bedzie łagodna ale różnie bywa wiecie co wam powiem ostatnio cały czas mysle i mysle i się zastanawiam i powiem wam że chyba na 80% na wiosne zjeżdżam do polski i już na spokojnie zajmiemy sie budową domku bo tak na odległosc to jest koszmar nawet spokojnie niczego nie można załatwic do konca bo zawsze niestarczy tego czasu wiec może na wiosne już u nas wszystko ruszy pełną parą oby do wiosny!!!! a tu jeszcze dłuuuuuuuuuuuuuuuga zina o matko jak ja się już doczekac nieumiem wy też tak macie że chcielibyscie już zaczynac budować swój domek ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 07.08.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Kamilko powiem Ci tak, jak na pytanie mojego męża do szefa ekipy budowlańców ile to potrwa (czyli budowa) ten stwierdził, że no jak zaczną na wiosnę to 3 miesiące mąż szybko policzył mówi czerwiec a ja o mało nie padłam jak dotarło do mnie że to mniej niż rok że to już tak szybko i że ... do dzisiaj nie doszłam do siebie jak to mówią i chiałabym i boję się a co do powrotu to jak tylko możecie to nic lepszego nie możecie zrobić jak samemu wszystkiego przypilnować nawet najlepsza ekipa może coś skopać a jak bedziesz nam iejscu to wszystko sobie rozpanujesz jak bedzie Ci pasować choćby ściankę o 3 centymetry przedłużyć a dla mnie łagodna zima oznacza fundamenty w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts