dawiddur 30.12.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich!Nie będę się rozpisywał z swoją historią itd i przejdę od razu do sedna.Do rozpoczęcia budowy jeszcze trochę (docelowo początek 2016), ale po ponadrocznych poszukiwaniach wydaje nam się, że trafiliśmy na genialny jak na nasze wymagania projekt:HR Adaś II A (bez garażu)http://pracownia-projekty.dom.pl/images/43/15572_wizualizacje1_hr_adas_ii_a.jpghttp://pracownia-projekty.dom.pl/images/43/15572_wizualizacje2_hr_adas_ii_a.jpg Po kilkudniowych przemyśleniach i dywagacjach doszliśmy do następujących wniosków: Kasacja okien połaciowych w łazience na rzecz jednego okna w ścianie;Dołożenie okna w ścianie bocznej w pokoju na piętrze o pow. 10,5m2; Rezygnacja z kominka i tym samym otworzenie dużej przestrzeni na parterze; Przesunięcie ścianki działowej w korytarzu kosztem pomniejszenia kuchni (choćby o 20-30cm); Przesunięcie ścianki działowej w kotłowni kosztem pomniejszenia łazienki (10-20cm); W kwestii lukarny, zmiana jej pokrycia, tzn. wykończenie jej normalną połacią dachową o nachyleniu powiedzmy 10-20 stopni zaczynając od Kalenicy (to rozwiązanie oczywiście zdecydowanie mniej nam się podoba, ale z całą pewnością będzie mniej awaryjne, mam tu na myśli ew. przecieki, gromadzenie się czegokolwiek), przyniesie nam to jakąś oszczędność?; Na zdjęciu niżej rodzaj krycia lukarny o jaki mi chodzi: http://pracownia-projekty.dom.pl/images/61/22879_wizualizacje1_md_l-129_szkielet.jpg Drzwi wyjściowe z kotłowni na zewnątrz budynku. W przyszłości w miarę możliwości finansowych do tego boku dobudowany zostanie garaż z płaskich dachem; Z przed frontu budynku zniknie oryginalna ramka, a konkretniej zostanie ona "doklejona" do bryły budynku; W/w zmiany wynikają głównie z naszych upodobań czy potrzeb, a część z nich ma praktyczne uzasadnienie. Ponadto część przyniesie jakieś oszczędności przy budowie. Czy Waszym zdaniem projekt ten wraz z wyżej wymienionymi zmianami będzie tanim w budowie? Czy w tym projekcie są elementy, drogie w realizacji? Jeśli nie są drogie to być może wnosząc niewielkie zmiany można je jeszcze obniżyć? Ponadto chcemy dach pokryć gontem (to nam najbardziej odpowiada estetycznie) i tu kolejne pytanie. Czy dobrze myślę, że dach kryty gontem bitumicznym, cenowo plasuje się między blachą, a dachówką? Jaka jest różnica cenowa między nimi np. blach-100%, gont-120%, dachówka-140%(mówię o wszystkich kosztach związanych z danym rozwiązaniem)? Pozdrawiam Edytowane 30 Grudnia 2013 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.01.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nie wiem co jest w tym projekcie genialnego, ale nie muszę tego wiedzieć. "Rezygnacja z kominka i tym samym otworzenie dużej przestrzeni na parterze;" tu chyba sie nie do końca uda otworzyc przestrzeń o ile dobrze widze za kominkiem jest ściana nośna na której opiera sie strop. Kominek usuniesz, komin również ale zostanie słup lub podciąg pod stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 03.01.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Oczywiście jeśli nie ma tam ściany nośnej. W jakim sensie genialny?! A w takim, że dla mnie jest. Chyba wyraźnie napisałem "genialny jak na nasze wymagania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 21.01.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Odświeżam temat i proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 29.05.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 dawiddurJeśli masz choć trochę oleju w głowie , to nie zadawaj na tym forum pytań na które odpowiedź może Ci dać wyłącznie architekt - konstruktor . To on ocenia przelicza i wydaje opinię i żaden najlepszy doradca na tym forum , od ręki Ci tego nie zrobi , a tym bardziej doradca amator, który stara się ocenić twój gust , a nie twoje potrzeby .pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?109450-projekt-ADA%C5%9A-pracownia-HORYZONT&highlight=Ada%C5%9B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts