kaszak 22.04.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja też proszę zdjęcie tych listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.04.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Chyba te elki listwy w wątku łazienkowym widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 22.04.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Zdjęć moich listew i łazienki narazie nie ma - zrobię w końcu tygodnia i wkleję. Może się spodoba ! Jak mąż nie ma czasu i ochoty do szlifowania papierem ściernym, to listwy metalowe nie są złym rozwiązaniem. Już je zdążyłam polubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 23.04.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Tak dla zorientowania się w cenie: płaciłam 28zł/mb za szlifowanie płytek pod 45st. (cięcie i wygładzenie papierem ściernym). Może to da wam orientację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 23.04.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Sluchaj, znajdz mi takiego ktory teraz wyszlifuje plytki w tej cenie to od razu go biore do siebie i gosc ma full roboty. Chyba, ze gosc liczyl za mb szlifu na plytce, czyli mb szlifu na rogu = 28 x 2 (bo schodza sie dwie plytki) - w to jestem w stanie uwierzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 24.04.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Liczył mb krawędzi na scianie - wiem, bo liczyłam . On już teraz ma full roboty na ok. rok, półtora do przodu . Cena 28zł/mb jest z umowy ze stycznia 2006 , teraz trochę podniósł, ale nie wiem o ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 24.04.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 zaraz się okaże, że mój liczy za metr plytek El-ka, błagam, pokaż te zdjęcia z listwą metalową, bo chyba nie wyrobię finansowo - mam2 wneki, słupek, parapet z płytek i jeszcze wannę chcę obudować murkiem szerszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Zdjęć moich listew i łazienki narazie nie ma - zrobię w końcu tygodnia i wkleję. Może się spodoba ! A to przepraszam, widocznie były zdjęcia należące do kogoś innego, ale mam wrażenie, że były tam właśnie takie listwy jak opisywałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 26.04.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Wkleję na pewno, ale w poniedziałek. Dziś już bylam za późno, ciemno i zdjęcia wyszły do bani. Ale wyszło naprawdę super! Jeszcze troszkę matowych chromowych dodatków w kolorze tych listew (wieszaczki, lampa) i będzie efekt jak specjalnie, a nie tylko "oszczędnościowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.04.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam. A ja widziałem "na żywca" Ta na górze ma, jak dla mnie przepiękną kolorystykę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 28.04.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Wklejam moją łazienkę z tymi nieszczęsnymi listwami - sa jednak wedlug nas ładne. Uważam ,że nie rażą. Szlifować je byłoby trudno. gdyż sa zbyt kruche, ponadto nasz bardzo solidny i dokładny ,ale "tradycyjny", jak również nie wyposazony w jakieś ekstra narzędzia Pan kafelkarz obawiał sie takich "eksperymentów". jednak jestem pełna uznania dla jego pracy. Nie był też drogi. Cieszę bardzo się z opinii Foresta - to dla nas zaszczyt. Łazienkę projekotwał (całkowicie po amatorsku i pierwszy raz w życiu moj mąż ). Jest dość tradycyjna, ale w klimacie "morskim", płytki Pilch - seria Tango. Kolory przekłamane - morski błękit dość podobny, jasne płytki to ciepły piaskowy beż. Te listki to wstawki ze szkła, wzór "łodygi" jest cięty (dekor na siatce). http://images31.fotosik.pl/234/eaa0f090baae4f5d.jpg http://images25.fotosik.pl/203/8448421704722307.jpg http://images29.fotosik.pl/204/0d5c5c480acccd55.jpg http://images24.fotosik.pl/204/ef8933870b33c2e5.jpg http://images23.fotosik.pl/203/53d77cbfbc9c1fc6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
afalk1 25.11.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 po co tak ciężko tyrać ? Jeśli chcesz sfazować płytkę 45 stopni, to nie rób tego ręcznie kamieniem (chyba że jest to finalna obróbka = wygładzenie brzegów). Fazowanie diaksem jest też bardzo trudne, trzeba bardzo uważać, żeby płytce i sobie samemu nie zrobić krzywdy, fazowanie nożem zduńskim tylko przy bardzo cienkich płytkach. Rozwiązanie: 1. Kupujesz w Leroy lub Castoramie zwykłą piłę elektryczną stolikową do cięcia kamienia i glazury ze zbiornikiem na wodę, z nastawnym pochyleniem stolika, koszt do 500 zł. 2. Piła taka po zakupie nie nadaje się do użytku, przynajmniej do fazowania glazury (typowy produkt "Inżynierowie inżynierom"), gdyż listwa na stoliku jest tak położona, że zamiast fazować przecinasz płytkę na całej grubości, a potrzebne jest tylko ścięcie brzegu bez skracania płytki. 3. Za pomocą dwóch płaskich i prostych listewek, które przytwierdzasz śrubkami do listwy stolika zwiększasz dystans płytki od koła tnącego, grubość listewek dobierasz do grubości płytki, obie listewki muszą być identycznej grubości. 4. Stosujesz zwyklą tarczę do płytek za 25-40 zł, żadnych superdiamentów 5. Czas fazowania jednej płytki nie jest dłuższy od 1 minuty. 6. Na koniec możesz lekko wygładzić brzegi ręcznie kamieniem. Pozdrawiam AF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 06.01.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Na ostatnim zdjeciu widac ze plytki nie sa dopsowane idealnie Post nieaktualny - odnosił się do usuniętego postu zawierającego autoreklamę. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez joliska Komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiadob 04.02.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 witam wszystkich A co zrobić jeżeli glazurnicy tak wyszlifowali płytki, że poodpryskiwało szkliwo i wszystkie narożniki wyglądają fatalnie. Czy może ktoś ma patent jak to zamaskować i zechce się tym pomysłem podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maku-baku 22.12.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Najlepsza metoda moim zdaniem... Dla tych którym ręce się nie trzęsą 1.Kładziemy płytkę szkliwem do góry np na wiaderku. 2.Na szlifierkę kątową zakładamy tarczę odpowiednią do danego materiału (najlepiej ciągłą bez ząbków) 3.Szlifujemy krawędź płytki pod kątem min45* tak aby zachować bezpieczną odległość od szkliwa (min2-3mm) 4.Dobrze jest jeszcze raz dopracować płytkę ponownym szlifowaniem pamiętając o tym że kąt musi wynosić min 45* i zachować bezpieczną odległość od szkliwa tym razem min 1mm 5.Konieczna będzie kątówka z regulacją obrotów i tarcza diamentowa do polerowania kamienia (np z allegro koszt ok50zł) o ziarnistości 100-400 6.Szlifujemy tylkoczęść płytki znajdującą sie w pobliżu szkliwa w celu wyrównania krawędzi 7.Tarcza ta pozwala również wypolerowanie ciętych krawędzi płytek powstałe podczas cięcia maszynką do glazury a zatem pozwala nam również fazować płytki cięte. MOżna nią też zaokrąglić krawędź płytki, co jest przydatne np przy mątarzu odpływów i kratek ściekowych(efekt rantów tzw stopnic) Jest to sposób zarówno na GRES jak i glazuę szkliwioną oraz kamień naturalny. POWODZENIA Tomasz Makowski MAK-BUD 515718515 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maku-baku 22.12.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 P.S.Dobrze jest pozostawić szczelinę pomiędzy fazowanymi płytkami najlepiej równą fugą pomiędzy płytkami, a następnie DOKŁADNIE wypełnić ją fugą.wzmacnia to szlifowane narożniki i zapobiega uszkodzenią. metoda ta jest czasochłonna lecz efekt i trwałość nie porównywalna.Dobrze wepchnięta w szczelinę fuga zabezpieczy rant przed uszkodzeniem.Dobrze wyprofilowana da najlepszy znany przeze mnie efekt.W moin wykonaniu wygląda to mniej więcej tak:http://lh4.googleusercontent.com/public/6zPJ3Sf9Vs6ykM3oaG7YfXxdj2--_PwXqTgPJncBWjyqBa1YoREGRo2RgJe0C1z22-iSbL1U-0F1XvCHSGxEcaZw3aGgbGdlXen13m14Sz-3sWXmkVXxxhMT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maku-baku 22.12.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Najlepiej przeciac brzeg plytki pod katem 45' pila ze stolem i chlodzeniem . Jak nieduza robota , to mozna szlifowac szlifierka katowa . Dotyczy to naroznikow zewnetrznych . Wewnetrzne polaczyc na styk . Powinno się zachować minimalną odległość przy narożnikach wewnętrznych ponieważ noże się zdarzyć że ściany pracują (np płyty g-k) zwiększa to również przyczepność sylikonu który dostając się w szczelinę lepiej się trzyma. CO DO RESZTY PRZYZNAJĘ RACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiadob 05.01.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ja poł roku temu przechodzilam wszystkie wtapy wykanczania domu. Tym ktorzy chca miec idealnie doszlifowane plytki moge poradzic aby zdecydowali sie na ciecie woda. Moze to wymaga troche wiecej czasu bo trzeba zawiezc plytki do zakladu, ale naprawde warto. Jezeli chodzi o koszty ciecia woda w zakladzie gdzie maja profesjonalne urzadzenia to nie sa one duzo wieksze niz koszt szlifowania przez glazurnika, dodatkowo praktycznie nie ma mowy o tym ze cos im nie wyjdzie, a glazurnik jak szlifuje to jest sporo odpadow:( . U mnie w pierwszej lazience plytki szlifowal glazurnik, doliczal sobie po 45 zl/mb szlifowanych plytek. W drugiej lazience glazurnik juz tylko podal mi wymiary plytek (jak poszczegolna dociąć) i plytki zawiozlam do ciecia wodą. Ciecie woda w profesjonalnym zakladzie wyszlo ok 50 zl/mb i zadnych odpadow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek151986 13.06.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Cześć, czy Waszym zdaniem taką maszyną będzie się dobrze cięło płytki gresowe pod kątem 45 stopni? https://www.budujesz.pl/norton-przecinarka-do-glazury-clipper-tr-201-e-70184641371-47517/?utm_source=youtube&utm_medium=link&utm_campaign=MB Szykujemy się do robienia łazienki, a jako, że jest spora, to zastanawiamy się czy nie sensownie kupić po prostu taką maszynę i samemu sobie poprzycinać. Zwłaszcza, że przyda się też do robienia innych pomieszczeń w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts