Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki prezent na komunie????

gabriela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

Rok temu wręczyłem chrześnicy aparat fotograficzny, przez pierwszy tydzień z nim spała.

Moja córka miała obiecany komputer, ci co chcieli to się złożyli, a my dołożyliśmy resztę :). Przekonaliśmy córkę, że komputer kupimy po wakacjach (kasę trzymała w skarbonce).

Rysiek

Ja pewnie jestem niedzisiejsza, ale przeraziła mnie ta lista prezentów, serio!

Laptop dla 9- latka??

Matko.. to naprawdę jest standard dzisiaj (u mnie w rodzinie dawno nie było komuni)?

A co sie teraz na ślub daje? :-? :roll:

Świat oszalał :x :roll:

Mam podobne odczucia. :roll:

Kochani, z całym szacunkiem - czy to czasem nie przesada?

Jakoś tak to wygląda, jakby koniecznie trzeba było drogi prezent kupić, im droższy, tym lepszy. :roll:

Pozostałabym przy prezencie na miarę etapu rozwojowego dziecka i jego zdrowia (ślęczenie nad laptopem). Piłkarzyki, lalki, sprzęt sportowy, rower i temu podobne. :roll:

• 11 months później...

Temat juz troche zapomniany ,ale z racji zblizajacej sie komunii musialam go troszke odkopac .

Jaki prezent kupic dla chlopca na Pierwsza Komunie Swieta(od Matki Chrzestnej)?

Nie chce dawac pieniedzy!!!!!a dziecko ma juz chyba wszystko o czym pomyslalam,czyli komorke , komputer, rower i nie wiem co jeszcze...

nie mam pojęcia :oops:

ale może najlepiej dziecko zapytać, coś wybrać w sklepie?

a moze jakąś wycieczkę?

ja mam komunię kuzyna

myślałam o jakieś porządnej grze planszowej - to uwielbia

komputer go nie pociąga

sprzęt większy typu rower, aparat ma dostać, więc kasę bez sensu dawać

ale teraz myślę o namiocie

to by mu się spodobało :)

ja mam w tym roku komunię córki. Chrzestna już pytała, co jej kupić - zastanowiliśmy się (ja jestem w ogóle przeciwniczką tego, co się dzieje na komuniach, ale ze względu na moje poglądy chrzestna raczej z prezentu nie zrezygnuje ;-) - padło na miniwieżę. Mój brat też pytał - powiedziałam, żeby kupił młodej serię Gwiezdnych Wojen na DVD :-)

nie cierpię tego komunijnego "zastaw się z postaw się", mam nadzieję, że uda mi się ten efekt zminimalizować. Narzekamy że mamy dzieci roszczeniowo nastawione, a kto je tego uczy?...

Ja mam dwie, chłopiec (syn kuzynki męża) dziewczynka (bratanica męża),

Z pierwszym no problem - będzie koperta 8) , z drugim problem - cholernie religijna rodzina więc pewnie biblli dostanie na wyposażenie sporej księgarni katolickiej , medalików na mały sklep jubilerski. I co z tym fantem zrobić??

pomocy

Nasze dzieci dostały z okazji chrztu (w sumie ranga imprezy podobna) obrazki zamawiane u znajomych artystów. Treść nawiązywała do imion dzieci. Jeden to rysunek na jedwabiu a druki to.....nie znam się, ale wygląda jak rysowany suchymi pastelami :oops:

Obrazki są wielkości A5, w ramkach wiszą na ścianach.

Mam nadzieję, że dzieci nie będą ich chciały wyprowadzając się z domu, bo bardzo je lubię.

I pamiątka, i ładne, i święte (w zasadzie do każdego imienia znajdzie się jakiś święty), i koszt przystępny.

Przy pierwszym chrzcie chrzestna się wykazała. Przy drugim sama podpowiedziałam takie rozwiązanie.

a może ikona ? z patronem dziecka?

zajmuję się wykonywaniem replik ikon i właśnie zawalona jestem komunijnymi zamówieniami .

ikona lub obraz zachodni , ręcznie wykonany (jarkotowa juz o tym pisała) zostaje z dzieckiem na wiele lat i kiedy nikt już nie pamięta od kogo był nienoszony pierścionek a rower dawno się rozleciał, obraz (byle nie druczek :roll:) zostaje fajną pamiątką czasem na całe życie

dzieciak teraz pewnie nie doceni ale z czasem....