malka 31.03.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 fakt, nieco sę sprofanowała instytucja chrzestnych Ale to dziecko ma się cieszyć z prezentu - całą resztę olej Zestaw kupowałam w jakimś markecie....cos bardzo podobnego https://ssl.allegro.pl/item978860594_mega_zestaw_w_drewnianej_kasecie_farby_i_akceso.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 31.03.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 EZS napisał:Max 500-600 zł wyściubię, co za to? Dla dziewczynki, dodam. Ja może dziwna jestem, ale gdyby ktoś kupił mojemu dziecku prezent na komunię aż za 500zł to byłabym bardzo zła, bo uważam, że to przerost formy nad treścią. Poprosiliśmy gosci komunijnych naszej córki by nie przesadzali z prezentami i najdroższym prezentem jaki dostała na komunię były zwykłe łyżworolki z których się bardzo cieszyła. PS. EZS, proszę absolutnie nie odbieraj tego co piszę jako krytyki Twojego postępowania, rozumiem uwarunkowania pt. "trąbka od roweru" o których pisałaś wcześniej, chodziło mi raczej o to, że szokują mnie takie kwoty ( że o laptopach nie wspomnę) dla 8 letniego dziecka i to jeszcze w momencie gdzie najważniejszym wydarzeniem wcale nie powinien byc prezent . EZS napisał:Aż mi skóra cierpnie na myśl, jak mam ich zadowolić, samej nie zbankrutować i jeszcze żeby się dziecko ucieszyło... Albo rybki, albo akwarium.. Pozstawiłabym na dziecko, a reszta jak będzie niezadowolona to... ich problem. (wprawdzie Twój trochę pewnie też, bo znowu ta trąbka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.03.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 szokują mnie takie kwoty ( że o laptopach nie wspomnę) dla 8 letniego dziecka i to jeszcze w momencie gdzie najważniejszym wydarzeniem wcale nie powinien byc prezent . Mnie też szokują I moja córka też drogich prezentów nie dostała... Chyba faktycznie będą farby. Pamiętam, jaką frajdę miała moja córka, jak dostała w podobnym wieku sztalugi (z wyprzedaży ). Wiec powinno zadziałać, szczególnie z takim pudłem farb na dokładkę. Tylko tak myślę, ze raczej jakąs temperę czy cuś a nie olej, bo nie da sobie rady. Pies trącał dorosłych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 31.03.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ewa w tym zestawie były właśnie tempery Myślę,że większość dziewczynek w tym wieku lubi malować ,a choc poudawać prawdziwą artystkę, to juz sama radość. Ewa, ten zestaw kupowaliśmy w Auchanie, kosztował coś koło 2 stów, więc i wilk syty i owca cała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 01.04.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 mam w maju komunię chrześnicy i pytanie takie samo czyli co kupić ? albo ile kasy dać ? myślę raczej o kupieniu czegoś bo wiadomo kasa się rozejdzie i będzie po ptokach czy taki zegarek jak kupi się dziewczynce przetrwa kilka lat ? czy np. za 3-4lata będzie za mały? Na komunię od swojego taty(lata 80-te) dostałam zegarek "czajka".Śliczny,malutki,z nibycyrkoniami wokół cyferblatu.Był na metalowej,srebrnej bransolecie.Bransoletka zapinała się w ten sposób,że w razie rozpięcia-nie spadała z ręki.Moja córka na 18-te urodziny dostała ten zegarek w prezencie.Chodzi do tej pory,a ona chodzi z nim (na ręku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabisiek 07.04.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Ja myślę, że fajnym prezentem, zarówno dla chłopca jak i dziewczynki może być trampolina ogrodowa! Są takie fajne z siatką zabezpieczającą, różne rozmiary i w ogóle... Tylko oczywiście trzeba mieć na nią miejsce. Ostatnio kupiliśmy taką na 5. urodziny chrześnicy (średnica 244 cm) i wzbudziła zachwyt nie tylko dzieci, ale i dorosłych, więc na komunię wydaje mi się jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Moi rodzice zabronili kupować gościom mi drogich prezentów. Był składkowy magnetofon. Ale mój młodszy brat dostał składowy komputer... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 13.04.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 ostatnio podczas rozmowy rodzinnej uslyszalam, ze na komunie chrzestni "daja" po 700 zl :rotfl:Ja na to wielkie oczy :jawdrop: A ze my wlasnie bedziemy zaproszeni na komunie 2 corek (blizniaczki) kuzyna to tez nas czeka wydatek, a oni mi dalej mowia, ze jako zwykla ciocia to po 300 zl dla dziecka powinna dac A ja planowalam kupic kazdej dziewczynce prezent za 100-150 zl :rotfl:I teraz mam metlik w glowie Co fajnego mozna kupic za taka niewielka kwote ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 dlaczego na religijna okoliczność nie rozważa się rzeczy związanych z religia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.04.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 A ja planowalam kupic kazdej dziewczynce prezent za 100-150 zl :rotfl:I teraz mam metlik w glowie Tego się trzymaj i nie daj się naciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Najwyżej już nikt nie poprosi cię o bycie matką chrzestną czy świadkiem :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 13.04.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 ostatnio podczas rozmowy rodzinnej uslyszalam, ze na komunie chrzestni "daja" po 700 zl :rotfl:Ja na to wielkie oczy :jawdrop: A ze my wlasnie bedziemy zaproszeni na komunie 2 corek (blizniaczki) kuzyna to tez nas czeka wydatek, a oni mi dalej mowia, ze jako zwykla ciocia to po 300 zl dla dziecka powinna dac A ja planowalam kupic kazdej dziewczynce prezent za 100-150 zl :rotfl:I teraz mam metlik w glowie Co fajnego mozna kupic za taka niewielka kwote ?? My w maju mamy zaproszenia na 3 komunie, u mojego chrześniaka (mój siostrzeniec), do córki kuzynki i do syna naszych przyjaciół. Dla chrześniaka planuję dać 700-800zł, dla syna koleżanki 300zł a dla dziewczynki kuzynki złote kolczyki. Daję tyle, ile uważam. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś z tych osób mi sugerował co i ile powinnam dać. To tak jak w niektórych parafiach ksiądz mówi co łaska ale każdy daje tyle.... . Tak naprawdę można dać ładny album o papieżu do tego album na zdjęcia komunijne i dziecko może się bardziej ucieszyć i mieć pamiątkę na lata. Dobrym pomysłem dla dzieci są fajne rolki czy wcześniej wspomniana trampolina ogrodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Nie sądzę by dziecko w wieku 12 lat (lub coś koło tego) ucieszyło się bardziej z albumu na zdjęcia czy albumu o papieżu od nowego komputera/MP4/roweru itp. Niemniej album o papieżu, Katechizm, czy Biblia jest właściwszym prezentem od pieniędzy czy komputera z okazji uroczystości religijnej.Pytanie ile dzieci spostrzega komunię jako okazję do otrzymania drogiego prezentu a ile jako przeżycie duchowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 13.04.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 , a oni mi dalej mowia, ze jako zwykla ciocia to po 300 zl dla dziecka powinna dac a ja to nie mogę pojąć jak ktoś może Ci narzucać ile masz dać, a co jak nic nie dasz, nie wpuszczą do domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Prawdopodobnie zaproszą kogoś zamiennie, zeby im się impreza z prezentów zwróciła. pewnie stąd nacisk na kasę a nie prezenty. Niektóre pary weselne robią podobnie - nie zapraszają biednych krewnych, bo nie zwróci się z prezentu nawet to, co zjedzą w restauracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 14.04.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 To już nikt sprzętu wędkarskiego na komunię nie kupuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 14.04.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 , a oni mi dalej mowia, ze jako zwykla ciocia to po 300 zl dla dziecka powinna dac a ja to nie mogę pojąć jak ktoś może Ci narzucać ile masz dać, a co jak nic nie dasz, nie wpuszczą do domu ? to nie tak informacja odnosnie ile to wypada dac nie padla z ust rodzicow komunistek tylko od innej czesci rodziny .......... mysle, ze rodzice komunistek nigdy nie odwazyliby sie narzucac komus ile kto ma dac na prezent dla dziewczynek ale i tak nie chcialabym wyjsc na najbardziej skapa ciotke dlatego tutaj na forum chcialabym, abyscie uswiadomili mi czy prezent dla dziecka za 100-150 zl to marnota ?? dodam, ze bedzie to komunia blizniaczek, wiec jednorazowy wydatek dla mnie x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.04.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Wypowiem się może jako zeszłorocznej komunistki Chrzestni zapytali mnie co kupić, ja absolutnie nie jestem zwolenniczka drogich prezentów, ja dostałam bombonierkę i zegarek po babci I zaproponowałam kupno malutkiej miniwiezy , karolka nie miała na czym puszczać muzyki u siebie a od drugich chrzestnych dostała elektroniczna ramkę na zdjecia, tez bardzo fajny prezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabisiek 14.04.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja myślę, że jak najbardziej można kupić coś za 100-150zł... Ale fajnie by było, gdyby było to coś oryginalnego i jedynego w swoim rodzaju. Ja przynajmniej lubię takie prezenty- oryginalne i przemyślane. Ale wiem z doświadczenia, że dzieci się potem lubią licytować, kto co dostał i ile :/ smutne, ale tak było chyba zawsze.? Jak sobie przypominam z podstawówki (jak sama tam chodziłam), to bardzo duży błąd popełniali nauczyciele!!! Po świętach itp., pytano każdego dziecka, co dostał w tym roku pod choinkę i każdy musiał opowiedzieć... Dla mnie to chore było już wtedy, bo niektórym dzieciom się potem żal robiło, a inne były uważane za "niewiadomoco", bo dostali coś lepszego... Nie wiem, czy tak było/jest wszędzie, ale na pewno nie jest to dobre... :/ Jeśli chodzi o ciekawy prezent, to może to być biblia, czy coś takiego, ale fajnie to trochę spersonalizować, czyli dać nadrukować zdjęcie dziecka z jakąś dedykacją, datą itp. Są takie bajki, w których można wstawić imię dziecka w miejsce bohatera... Fajny pomysł, tylko nie wiem, czy na komunię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.04.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 ale i tak nie chcialabym wyjsc na najbardziej skapa ciotke dlatego tutaj na forum chcialabym, abyscie uswiadomili mi czy prezent dla dziecka za 100-150 zl to marnota ?? dodam, ze bedzie to komunia blizniaczek, wiec jednorazowy wydatek dla mnie x2 No jeśli jesteś z tych, którzy przedewszystkim patrzą na to co ludzie powiedzą, to niestety będziesz musiała wyskoczyć z większej kasy. Przecież komunia to zawody w tym kto zafunduje bardziej wypasiony prezent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts