Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki prezent na komunie????

gabriela

Recommended Posts

Ja mam komunię syna

i problem co mu kupić - myślałam o jakims fajnym zegarku

kompa ma, rower też.

ogólnie to sportowym zapaleńcem nie jest, lubi czytać i grać

co myślicie??

chrzetny da kasę - tak ustatlilismy , nawet gdyby to było 150 zł to wystarczy

chrzestna - niestety zginęła 3 lata temu, jej mama moja ciocia przeje Jej obowiązki ale też na prezent pomysłu brak, penie kasę da , a ze nie rozwala tylko zbiera to pewnie za jakiś czazs sobie coś kupi

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak sobie przypominam z podstawówki (jak sama tam chodziłam), to bardzo duży błąd popełniali nauczyciele!!! Po świętach itp., pytano każdego dziecka, co dostał w tym roku pod choinkę i każdy musiał opowiedzieć... Dla mnie to chore było już wtedy, bo niektórym dzieciom się potem żal robiło, a inne były uważane za "niewiadomoco", bo dostali coś lepszego... Nie wiem, czy tak było/jest wszędzie, ale na pewno nie jest to dobre... :/

zwyczaj taki jest nadal ............. niedawno uslyszalam od znajomych, ze planuja pojechac w wakacje nad morze na 3 dni (sa to niezamozni ludzie) tylko dlatego, zeby potem dziecko pytane po wakacjach w szkole przez nauczyciela, gdzie bylo w wakacje, moglo powiedziec : nad morzem, bo jak powie, ze w domu to inne dzieci sie smieja ........... przykre :(

Ja mam komunię syna

i problem co mu kupić - myślałam o jakims fajnym zegarku

kompa ma, rower też.

ogólnie to sportowym zapaleńcem nie jest, lubi czytać i grać

co myślicie??

tym czytaniem to mnie natchnęłaś.

Nasz ALicja ma I Komunię. I na bank ucieszyłaby się z kolekcji książek Harego Pottera.

Poza ty, jak Ci juz pisałam aparat fotograficzny- to moze być początek nowej pasji :)

Mój mąż na Komunię dostał aparat, potem sam robił i wywoływał fotki- super zabawa.

tym czytaniem to mnie natchnęłaś.

Nasz ALicja ma I Komunię. I na bank ucieszyłaby się z kolekcji książek Harego Pottera.

Poza ty, jak Ci juz pisałam aparat fotograficzny- to moze być początek nowej pasji :)

Mój mąż na Komunię dostał aparat, potem sam robił i wywoływał fotki- super zabawa.

Wiktor też zbiera Harego jeszcze dwie części zostały do kupienia

Może podpowiem ciotce:D

zwyczaj taki jest nadal ...

Pewnie zalezy od nauczyciela. Ja o takim zwyczaju nie słyszałam.

......... niedawno uslyszalam od znajomych, ze planuja pojechac w wakacje nad morze na 3 dni (sa to niezamozni ludzie) tylko dlatego, zeby potem dziecko pytane po wakacjach w szkole przez nauczyciela, gdzie bylo w wakacje, moglo powiedziec : nad morzem, bo jak powie, ze w domu to inne dzieci sie smieja ........... przykre :(

No to nauczyciel dupa, bo pytanie powinno brzmieć 'co robiłeś w wakacje'. Wtedy nawet wakacje spędzone w domu urastać moga do rangi przygody jeśli tylko nie przesiedzi się ich przed telewizorem. Pisze z pozycji osoby, która, podobnie jak wielu moich rówieśników, w okresie szkolnym na wakacje poza domem wyjechała może ze dwa razy.

No ale przepraszam za OT. Choć właściwie wszystko nadal się kręci wokół wychowania dzieci i bardziej lub mniej uświadomionego wpajania im materializmu. Mam nadzieję, że mi i moim dzieciom uda się bardziej być niż mieć.

Zakładając ze Harry Potter nie jest szczególnie polecaną lektura przez KK, nie wiem czy to trafiony pomysł :)

Dziecku się spodoba, ale wyobrażam sobie minę katechety jak zapyta, co dzieci dostały :)

No cóż chyba radość dziecka ważniejsza niż mina katechety;)

ogolnie jakośc opinie księdza czy katerchety nieszczególnie mnie interesują:D

To po co komunia?

To właśnie mnie śmieszy w podejściu wielu ludzi do religii: "jestem katolikiem, ale niech kościół nie mówi mi co mam robić, olewam księdza" :D

xle mnie zrozumiałeś chodzi o opinię na temat prezentów, chyba to księdza nie powinno aż tak interesować jak przygotowanie dziecka i jego udział w tym sakramencie

Czyli nic nie widzisz niestosowanego w dawaniu dziecku z okazji uroczystości religijnej książki, która przez tę religię jest ledwo tolerowana?

Równie dobrze można dać dziecku na komunię "Bóg urojony" Dawkinsa, skoro np. interesuje się nauką?