kawika 20.04.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 aparat to fajhny prezent, oczywiście wszystko w granicach rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta-we 20.04.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 według mnie tez aparat jest super. Alicja wiem, ze tez tak myśli. I jako tegoroczna "komunistka" dostanie taki prezent od rodziców chrzestnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.04.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Aparat, bardzo rozwojowy. A nóż dziecko załapie bakcyla. A treraz takie amatorskie focenie nie jest kosztowne jak się już ma aparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 07.03.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Podnoszę temat, bo niedługo już czas... Ja byłam zapobiegliwa i przy pierwszej komunii podpytałam dziecię, co by chciało dostać. Wyszło z tego ze 12 pozycji, które skwapliwie komunistka wpisała na listę życzeniową. Owa list wisiała u teściów na lodówce i co komu się zachciało, to miał kupić, znaczy najpierw wykreślić. Oczywiście było wiadomo, że wszystkiego nie dostanie, bo trzeba by po 2 prezenty kupować, ale dzięki temu rodzinka miała wybór i gotowe pomysły. Jako, że w tym roku znów komunia...lista wisi od wczoraj:D Choć szwagierka w ubiegłym roku wpadła na pomysł, że zrobią składkę rodzinną na basen 5000l!Chłodnym głosem orzekłam, że ten basen nie będzie nigdy rozłożony, dopóki nie wprowadzimy się do nowego domu /co nastąpi za jakieś 5-7lat/ i zrobi tylko wielką przykrość dziecku.Odpuściła...Teraz jest temat trampoliny, bo komunistka uwielbia skakać na takowej.A, że dużo dzieci w okolicy... co myślicie?http://allegro.pl/trampolina-ogrodowa-12ft-366cm-z-siatka-drabinka-i1476902140.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.m 08.03.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Super pomysł z tą trampoliną. Moje dziecię bawiło się na niej przez 3 ostatnie sezony Sprzedałem ją tydzień temu na Sprzedajemy pl, bo na jej miejscu stanie basenik, ale ubaw naprawdę był niezły... Zresztą, nie tylko dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
22kika22 16.03.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ja nie jestem zwolennikiem drogich prezentow, lepiej by dziecko dostalo cos dostosowane do swojego wieku. Natomiast jesli marzy o laptopie to jedyne sluszne rowiazanie to skladkowy laptop. Nie wybrazam sobie zakupu laptopa przez jednego z gosci. Pomysł z tranpolina super Tylko trzeba miec gdzie ja wstawic. Ja kilka lat tem, kiedy jeszcze nie pracowalam podarowalam siostrze na komunie album o rasach psów. Był to strzal w 10. Nic jej tak nie cieszylo jak ta ksiazka, ktora zreszta ma do dzisaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.03.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Super pomysł z tą trampoliną. Moje dziecię bawiło się na niej przez 3 ostatnie sezony Sprzedałem ją tydzień temu na Sprzedajemy pl, bo na jej miejscu stanie basenik, ale ubaw naprawdę był niezły... Zresztą, nie tylko dla dzieci ciekawe jak mogłeś ją tam sprzedać, skoro ta platforma jeszcze nie istnieje.... wiarygodność Twoja umarła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) no i mnie dopadło.Przewaliłam wątek ale może coś nowego się pojawiło "na topie"? Trampolina odpada, nie ma gdzie postawić. Aparat pewnie ma, w ogóle ona dużo ma... laptopa nie kupię. Z sensownych pomysłów wyłapałam elektroniczną ramkę, miniwieżę, rolki ma, rower chyyyba ma. Albumy i książki odpadają.Dziewczyna gra na skrzypcach... Co można kupić??? Co się teraz daje? Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 04.04.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ja swojej chrześnicy na pierwszą komunię dałam pieniądze żeby sama sobie coś kupiła ale teraz zamiast tego kupiłabym jej jakieś złote kolczyki i do tego łańcuszek z wisiorkiem przynajmniej miałaby pamiatkę a tak pewnie kasa się rozeszła na lody słodycze i inne duperele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.04.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Moje córki dostawały głównie pieniądze. Oprócz tego drobiazgi z biżuterii, zegarek (to od nas, bo wiedzieliśmy, czego chcą i co wybrać). Kiedy ktoś z gości dzwonił z pytaniem o prezent, mówiliśmy, że dziecię zbiera na rower. Sądzę, że to była dobra odpowiedź, bo nie narzucając nikomu konkretnego przedmiotu, nie zmuszaliśmy do wydania konkretnej kwoty. Przy drugiej komunii nawet tak wyszło, że nie było wiadomo, ile od kogo dostała. Córka po prostu wyjęła z kopert na wyraźne życzenie jednej z osób wszystkie pieniądze i z pomocą je przeliczyła. Pamiątki z komunii to książeczki, medalik, srebrny pierścionek i kolczyki (pierworodna) albo zegarek i bransoletka (średnia). Za kasę nabyły: rower (tradycyjnie), aparat, i kilka mniejszych, ale też pożytecznych i zaakceptowanych przez nas rzeczy (pierworodna), pianino elektryczne, rower, wieżę, hulajnogę (średnia). Takoż pieniądze, zwłaszcza drugiej komunistki, się nie rozeszły na słodycze i lody, a wymarzone przedmioty mogły sobie wybrać same, dokładnie takie, jak chciały. PS Ktoś na forumie natchnął mnie myślą o zakupie mikroskopu. Takiego, który można podłączyć do komputera. Być może zajączek przyniesie taki naszym dzieciom jako prezent składkowy od rodziny dla wszystkich trzech. Jako prezent komunijny dla dociekliwego, zainteresowanego nauką ośmiolatka też się nada. Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.04.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Agduś, to ile one tej kasy dostały, że na tyle wystarczyło???? W domyśle - ile ja mam dać??? Patrzyłam na skrzypce lutnicze..... chyba bym musiała samochód sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 05.04.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ja dałam 500 złotycha na swoją komunię też dostałam kiedys pieniądze ale juz nie pamiętam ile tego było w każdym razie starczyło na telewizor 21 calowy ale to było prawie 18 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donsisu 05.04.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 U mnie niedługo chrześniak ma komunie i kupie mu może troche oklepany ale moim zdaniem dobry prezent - rower górski "na wypasie". Może się trochę odciągnie od komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.04.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ewa, nie pamiętam, po ile dostawały od chrzestnych i cioć. Za to jedna z babć odkłada "od komunii do komunii" po kilkadziesiąt złotych miesięcznie i daje dwa tysiące każdej wnuczce. W sumie ostatnio było nieco ponad trzy. Kiedy do komunii szedł chrześnik mojego małża, usłyszeliśmy, że "wypada dać 500". Mnie się wydawało, że to trochę dużo, ale w końcu małż dał (ładnych parę lat temu). Potem pierworodna od jego matki czyli swojej chrzestnej dostała znacznie mniej... No ale to pikuś - koleżanka opowiadała, że jej znajoma, samotna matka, w jednym roku miała komunię swojego syna i chrześnika. Od rodziców chrześnika dostała namiar na konkretnego laptopa, o którym marzy chrześnik z sugetią, że tak wypada (dziecko z niebiednej rodziny, jedynak opływający w dobra doczesne). I ona głupia kupiła mu tego laptopa na kredyt, a własnemu synowi nawet roweru nie mogła kupić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konfident 11.04.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 ciekawe jak mogłeś ją tam sprzedać, skoro ta platforma jeszcze nie istnieje.... wiarygodność Twoja umarła [ATTACH]48512[/ATTACH] Nie tak do końca, platforma istniała juz wczesniej - zaczęli konkursem i na stronie konkursowej też mozna było dodawać oferty, osobiście sprzedałam wtedy buty-korki mojego syna . Tegorocznego komunisty, nawiasem mówiąc, więc muszę się zmierzyć z mnóstwem pytań o prezenty dla niego - więc korzystamz inspiracji. A trampolina i u mnie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcepanowa 29.03.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Witam. Podpinam się pod dość leciwy wątek. Teraz też zostałam zaszczycona komunią i zastanawiam się co kupić. Po przeczytaniu całego prawie tematu decyduję się na trampolinę. Wybrałam chyba taką najbardziej optymalna dla komunisty [ma średnice 304, cm siatką zewnętrzna, dużą powierzchnię do skakania więc będzie zadowolony.. Oby tylko sprawiła radość urwisowi. będzie coś innego oryginalnego Edytowane 15 Maja 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konikpolski 29.03.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Ja też jestem mamą tegorocznej "komunistki" i muszę podpowiadać rodzinie, co ucieszy moją córkę. Więc podpowiadam i Wam, co u nas jest na topie:- miniwieża- aparat foto- komórka- podnóżek do pianina + metronom (panna chodzi do szkoły muzycznej, obecnie jako podnóżka używa łazienkowego schodka swojego młodszego brata...)- warsztaty gotowania (taki jak tu: http://www.kulinarnekreacje.pl)- trampolina ogrodowa- encyklopedie wiedzy dla dzieciJako pamiątkę proszę gości o piękną kartkę z życzeniami: wszystkie kartki schowamy do pamiątkowego pudełka, tak jak to się działo z kartkami z okazji chrztów moich dzieci (teraz otwieranie takie pudełka, w którym jest też szatka i czapeczka, to dla dzieci naprawdę przeżycie...). I proszę gości mojej córki, żeby jednak zrezygnowali z prezentów w postaci Biblii, "świętych" książek, medalików i krzyżyków, bo takie pamiątki mają moje dzieci właśnie z okazji chrztu. Powielanie pamiątek nikomu nie sprawia przyjemności, a już zwłaszcza dzieciom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 12.04.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Moja chrześnica chciała pieniądze (mała a już wie co najważniejsze ) Ja osobiście nie lubię takich prezentów dawać więc chciałem rower, promuję zdrowy i aktywny tryb życia, usłyszałem że za ma 2 rowery. Więc rodzice kazali kupić mi telefon albo aparat... stwierdziłem że kupię telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 12.04.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 I mnie czeka komunia siostrzeńca; na szczęście w naszej rodzinie nigdy nie było szaleństw pod kątem prezentów, więc mały pewnie dostanie jakieś symboliczne prezenty,żeby mógł się z nich cieszyć, a do tego pewnie jakieś pieniądze, za które rodzice kupią mu dobry rower. Komórka, laptop, telewizor itp. nie wchodzą w ogóle w grę, bo rodzice uważają,że to za wcześnie ( mały idzie do komunii z 1klasy). Pewnie kupimy jakiś ciekawy zegarek, którego nie będzie szkoda jak go gdzieś potłucze czy zniszczy i dołożymy pieniądze. Druga opcja to gitara - do dogadania z rodzicami - bo "komunista" przejawia talent w tym kierunku i pewnie będzie pobierał lekcje. Tak na marginesie co roku na początku maja media aż huczą od informacji jakaż ta komunia droga i jakie prezenty są " na topie" - począwszy od wypasionych komórek, przez laptopy i smartfony skończywszy ma kładach, telewizorach 52 calowych itd. A przyznam,że byłam na wielu komuniach w rodzinie i u przyjaciół i jakoś nie spotkałam kładów przed domem ani telewizora na ścianie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian44 09.05.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Myślę, że sprawdzają się prezenty znane od lat: zegarki, aparaty fotograficzne itd. To zawsze się przyda i będzie używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts