ketiso 10.09.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Czekam na decyzję o pozwoleniu na budowę. Dzisiaj dzwonię do gminy i słyszę,że mój projektant(technik),nie może tego firmować swoją pieczątką,tylko musi być inż.Ów technik posiada uprawnienia projektowe,należy do izby,z tej strony wszystko OK. Z posiadanej przeze mnie wiedzy uprawnienia takie pozwalały projektować do 1000m3,przy standartowych długościach elementów konstrukcyjnych itp itd. domek jest prosty parterowy w dodatku to projekt typowy ,którego autorem jest właśnie ów technik architekt.Facet z gminy z wydziału arch twierdził,że ma jakieś wytyczne od inspektoratu budowlanego(tak przez telefon).Pytanie jest takie :czy coś zmieniło nowe prawo bud w tym zakresie?Gdyby ktoś z was "siedział" w takich tematach głęboko i podał jakieś konkretne podstawy prawne byłbym rad.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Czekam na decyzję o pozwoleniu na budowę. Dzisiaj dzwonię do gminy i słyszę,że mój projektant(technik),nie może tego firmować swoją pieczątką,tylko musi być inż.Ów technik posiada uprawnienia projektowe,należy do izby,z tej strony wszystko OK. Z posiadanej przeze mnie wiedzy uprawnienia takie pozwalały projektować do 1000m3,przy standartowych długościach elementów konstrukcyjnych itp itd. domek jest prosty parterowy w dodatku to projekt typowy ,którego autorem jest właśnie ów technik architekt. Facet z gminy z wydziału arch twierdził,że ma jakieś wytyczne od inspektoratu budowlanego(tak przez telefon). Pytanie jest takie :czy coś zmieniło nowe prawo bud w tym zakresie? Gdyby ktoś z was "siedział" w takich tematach głęboko i podał jakieś konkretne podstawy prawne byłbym rad. HEJ! Sprawę tę reguluje Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. Art. 14. ...... 3. Uzyskanie uprawnień budowlanych w specjalnościach, o których mowa w ust. 1, wymaga: 1) do projektowania bez ograniczeń i sprawdzania projektów architektoniczno-budowlanych: ..... 2) do projektowania w ograniczonym zakresie: ..... 3) do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń: 4) do kierowania robotami budowlanymi w ograniczonym zakresie: ..... 5) do wykonywania pracy na budowie na stanowisku majstra budowlanego i kierowania w powierzonym zakresie robotami budowlanymi - posiadania co najmniej wykształcenia zasadniczego i dyplomu mistrza w odpowiednim zawodzie budowlanym. i Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o samorządach zawodowych architektów, inżynierów budownictwa oraz urbanistów. (Art. 2 - 6). Technik budowlany jak i inżynier posiadający uprawnienia do projektowania architektonicznego w ograniczonym zakresie powinien może być zrzeszony w Izbie Inżynierów, co daje mu prawo do projektowania z zakresie na który ma uprawnienia. Art. 5. ..... 2. Izby inżynierów budownictwa zrzeszają osoby, które: 1) posiadają uprawnienia budowlane w specjalnościach, o których mowa w art. 14 ust. 1 pkt 2-5 ustawy - Prawo budowlane, 2) posiadają uprawnienia budowlane w specjalności, o której mowa w art. 14 ust. 1 pkt 1 ustawy - Prawo budowlane, w zakresie określonym w art. 14 ust. 3 pkt 2-4, ustawy - Prawo budowlane, 3) posiadają uprawnienia budowlane w zakresie odpowiadającym zakresowi specjalności, o których mowa w pkt 1 i 2, uzyskane przed dniem wejścia w życie ustawy - Prawo budowlane. Posiadam również takie ograniczone prawo do projektowania architektonicznego. Nie jestem prawnikiem i mogę się w tej sprawie mylić, więc zadałem pytanie w tej sprawie Radcy prawnemu w Okręgowej Izbie Inżynierów. Jeżeli odpowiedź będzie inna od mojej interpretacji dam znać na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 11.09.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Nie jestem pewna, ale wydaje mi się ,że w świetle art.14 ust.3 p.2 Prawa budowlanego technicy inż. utracili prawo projektowania arch. - nie mają średniego odpowiedniego (musiałby być technikiem architektem, dopiero niedawno powstały szkoły zawodowe, które oferują taki tytuł), ani wyższego pokrewnego - mają tylko średnie pokrewne. Choć z drugiej strony art.15 ust2 p3 ustawy o samorządach wskazuje, ze jesli uzyskali te uprawnienia przed 94r. to powinni nadal je miec... Uff, sama już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 11.09.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 ketiso, a co na to Twój Technik? Wydaje mi się, że to on powinien być najbardziej zainteresowany w wyjaśnieniu tej sprawy, bo jakby nie było to chyba właśnie "pozbawiono go chleba"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Nie jestem pewna, ale wydaje mi się ,że w świetle art.14 ust.3 p.2 Prawa budowlanego technicy inż. utracili prawo projektowania arch. - nie mają średniego odpowiedniego (musiałby być technikiem architektem, dopiero niedawno powstały szkoły zawodowe, które oferują taki tytuł), ani wyższego pokrewnego - mają tylko średnie pokrewne. Choć z drugiej strony art.15 ust2 p3 ustawy o samorządach wskazuje, ze jesli uzyskali te uprawnienia przed 94r. to powinni nadal je miec... Uff, sama już nie wiem... Art.14 ust.3 p.2 (PB) na który powołuje się art. 5 ust. 2 p.2 (ustawa o samorządzie) dotyczy uprawnień do projektowania w ograniczonym zakresie. W tym kontekście osoba posiadająca takie uprawnienia (niezależnie od wykształcenia) może zrzeszyć się w Izbie Inżynierów budownictwa. Uprawnienia budowalne już posiada. Nie widzę więc powodu, dla którego nie mogłaby projektować. Potwierdza to art.5 ust.2 p3 ustawy o samorządach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 11.09.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Wiesz co, ketiso, dowiedz się w inspektoracie o co im właściwie chodzi...będzie prosciej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Rozmawiałem z radcą prawnym. Potwierdził moją interpretację przepisów.Rozumiem tutaj zakusy Izby architektów, która chciałaby zmonopolizować rynek projektów architektonicznych, jednak obowiązuje tu zasada praw nabytych - jeżeli ktoś zdobył uprawnienia budowlane w jakimś zakresie, to mogą mu być one odebrane jedynie na zasadach określonych w ustawie (na pewno sama ustawa nie powoduje unieważnienia dotychczasowych uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 11.09.2003 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie w specjalności architektonicznej stanowią podstawę do projektowania budynków mieszkalnych jednorodzinnych i inwentarskich na terenach budownictwa zagrodowego oraz gospodarczych i składowych o kubaturze do 1000 m3, a także sporządzania projektów zagospodarowania działki, związanych z realizacją tych obiektów.http://sanipro.w.interia.pl/private/upraw-urban4.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 11.09.2003 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Chciałbym tu zwrócić uwagę na subtelną różnicę między określeniami "inżynier budownictwa" i "inżynier budowlany".Dla zobrazowania przytoczę fragment debaty w Senacie, w której wyjaśnień udzielał Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego Andrzej UrbanSenator Józef Sztorc:Mam jeszcze takie zapytania, które mnie nurtują, bo mówi się stale o inżynierach budownictwa. Są dziesiątki tysięcy techników budowlanych, którzy mają uprawnienia budowlane, są również elektrycy, osoby, które nadzorują instalacje sanitarne, gazowe. O nich się tu nigdzie nie mówi. Są dwa różne zapisy: w jednym się mówi o prawie wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, bo było coś takiego nadawane przez urzędy wojewódzkie, i były również nadawane uprawnienia budowlane. Czy jedno z drugim jest tożsame? Pytam, bo w dwóch różnych miejscach są dwie różne nazwy. Trochę mnie to niepokoi, czy to jest to samo.Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego Andrzej Urban:Odpowiem tak: dlatego, Panie Senatorze, w ustawie jest określenie "inżynierów budownictwa", a nie "inżynierów budowlanych", bo jeśli jest "inżynierów budownictwa", to dotyczy to wszystkich tych, którzy mają uprawnienia budowlane, tych, których pan wymienił, i techników budowlanych, i tych, którzy mają uprawnienia kolejowe, i elektryków, i tych, którzy mają uprawnienia sanitarne etc. Tak że w związku z powyższym dotyczy to wszystkich. Dlatego jest tu określenie "inżynierów budownictwa", a nie "inżynierów budowlanych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2003 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie w specjalności architektonicznej stanowią podstawę do projektowania budynków mieszkalnych jednorodzinnych i inwentarskich na terenach budownictwa zagrodowego oraz gospodarczych i składowych o kubaturze do 1000 m3, a także sporządzania projektów zagospodarowania działki, związanych z realizacją tych obiektów. http://republika.pl/henok/images/upraw-urban4.gif Dzięki Sanipro za wyjaśnienia. Myślę, że rozwiały one wątpliwości nie tylko mnie. Ponieważ Twój obrazek długo się otwiera zmieniłem mu trochę format i zapisałem na innym serwerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 11.09.2003 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Dziękuję za tyleż odpowiedzi.Otóż ,jak należało przypuszczać sprawa nie jest taka prosta.Moja żona dzwoniła do urzędu GIB w tej sprawie.Powiedziano jej tam,że jest jakaś ustawa z 75 roku w oparciu ,o którą wydawano uprawnienia bud i od zapisu w uprawnieniach coś tam zależy. Jeżeli chciałbym to wyjaśnić to skladam do nich pismo i oni daną osobę sprawdzają. Trwa to miesiąc. Więcej powiedzieć nie mogę ,bo poprztykaliśmy się z żoną i nie chce mi powiedzieć,ale jutro będzie ok.Co zaś się tyczy ów technika facet koniecznie chce telefon do "pacjenta" z mojej gminy.Dam mu go dopiero gdy dostanę decyzję.Pieczątki klepnie jego znajoma za pieniążki rzecz jasna,bo nie mam czasu na trele-morele.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 12.09.2003 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 tak jak myślałem dzisiaj już jest dobrze.Departament prawny tak to interpretuje. sprawdza czy podstawa prawna jaką jest rozporządzenie z np75 roku(na takie powołano się w decyzji o przyznaniu uprawnień ów technika) obejmuje również prawo do adaptacji projektu do danej działki.Tutaj taka ciekawostka,że ich stanowisko nie jest wiążące.MORAŁ:zatem projektować może,nadzorować może ale adaptować nie koniecznie. To taki bug jak mecz P:SZ.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts