Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technik architekt.Jakie mo?liwo?ci projektowania?

ketiso

Recommended Posts

Czekam na decyzję o pozwoleniu na budowę. Dzisiaj dzwonię do gminy i słyszę,że mój projektant(technik),nie może tego firmować swoją pieczątką,tylko musi być inż.Ów technik posiada uprawnienia projektowe,należy do izby,z tej strony wszystko OK. Z posiadanej przeze mnie wiedzy uprawnienia takie pozwalały projektować do 1000m3,przy standartowych długościach elementów konstrukcyjnych itp itd. domek jest prosty parterowy w dodatku to projekt typowy ,którego autorem jest właśnie ów technik architekt.

Facet z gminy z wydziału arch twierdził,że ma jakieś wytyczne od inspektoratu budowlanego(tak przez telefon).

Pytanie jest takie :czy coś zmieniło nowe prawo bud w tym zakresie?

Gdyby ktoś z was "siedział" w takich tematach głęboko i podał jakieś konkretne podstawy prawne byłbym rad.

HEJ!

Czekam na decyzję o pozwoleniu na budowę. Dzisiaj dzwonię do gminy i słyszę,że mój projektant(technik),nie może tego firmować swoją pieczątką,tylko musi być inż.Ów technik posiada uprawnienia projektowe,należy do izby,z tej strony wszystko OK. Z posiadanej przeze mnie wiedzy uprawnienia takie pozwalały projektować do 1000m3,przy standartowych długościach elementów konstrukcyjnych itp itd. domek jest prosty parterowy w dodatku to projekt typowy ,którego autorem jest właśnie ów technik architekt.

Facet z gminy z wydziału arch twierdził,że ma jakieś wytyczne od inspektoratu budowlanego(tak przez telefon).

Pytanie jest takie :czy coś zmieniło nowe prawo bud w tym zakresie?

Gdyby ktoś z was "siedział" w takich tematach głęboko i podał jakieś konkretne podstawy prawne byłbym rad.

HEJ!

Sprawę tę reguluje Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane.

Art. 14.

......

3. Uzyskanie uprawnień budowlanych w specjalnościach, o których mowa w ust. 1, wymaga:

1) do projektowania bez ograniczeń i sprawdzania projektów architektoniczno-budowlanych:

.....

2) do projektowania w ograniczonym zakresie:

.....

3) do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń:

4) do kierowania robotami budowlanymi w ograniczonym zakresie:

.....

5) do wykonywania pracy na budowie na stanowisku majstra budowlanego i kierowania w powierzonym zakresie robotami budowlanymi - posiadania co najmniej wykształcenia zasadniczego i dyplomu mistrza w odpowiednim zawodzie budowlanym.

i Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o samorządach zawodowych architektów, inżynierów budownictwa oraz urbanistów. (Art. 2 - 6).

Technik budowlany jak i inżynier posiadający uprawnienia do projektowania architektonicznego w ograniczonym zakresie powinien może być zrzeszony w Izbie Inżynierów, co daje mu prawo do projektowania z zakresie na który ma uprawnienia.

Art. 5.

.....

2. Izby inżynierów budownictwa zrzeszają osoby, które:

1) posiadają uprawnienia budowlane w specjalnościach, o których mowa w art. 14 ust. 1 pkt 2-5 ustawy - Prawo budowlane,

2) posiadają uprawnienia budowlane w specjalności, o której mowa w art. 14 ust. 1 pkt 1 ustawy - Prawo budowlane, w zakresie określonym w art. 14 ust. 3 pkt 2-4, ustawy - Prawo budowlane,

3) posiadają uprawnienia budowlane w zakresie odpowiadającym zakresowi specjalności, o których mowa w pkt 1 i 2, uzyskane przed dniem wejścia w życie ustawy - Prawo budowlane.

Posiadam również takie ograniczone prawo do projektowania architektonicznego.

Nie jestem prawnikiem i mogę się w tej sprawie mylić, więc zadałem pytanie w tej sprawie Radcy prawnemu w Okręgowej Izbie Inżynierów.

Jeżeli odpowiedź będzie inna od mojej interpretacji dam znać na Forum.

Nie jestem pewna, ale wydaje mi się ,że w świetle art.14 ust.3 p.2 Prawa budowlanego technicy inż. utracili prawo projektowania arch. - nie mają średniego odpowiedniego (musiałby być technikiem architektem, dopiero niedawno powstały szkoły zawodowe, które oferują taki tytuł), ani wyższego pokrewnego - mają tylko średnie pokrewne.

Choć z drugiej strony art.15 ust2 p3 ustawy o samorządach wskazuje, ze jesli uzyskali te uprawnienia przed 94r. to powinni nadal je miec...

Uff, sama już nie wiem... :oops:

Nie jestem pewna, ale wydaje mi się ,że w świetle art.14 ust.3 p.2 Prawa budowlanego technicy inż. utracili prawo projektowania arch. - nie mają średniego odpowiedniego (musiałby być technikiem architektem, dopiero niedawno powstały szkoły zawodowe, które oferują taki tytuł), ani wyższego pokrewnego - mają tylko średnie pokrewne.

Choć z drugiej strony art.15 ust2 p3 ustawy o samorządach wskazuje, ze jesli uzyskali te uprawnienia przed 94r. to powinni nadal je miec...

Uff, sama już nie wiem... :oops:

Art.14 ust.3 p.2 (PB) na który powołuje się art. 5 ust. 2 p.2 (ustawa o samorządzie) dotyczy uprawnień do projektowania w ograniczonym zakresie. W tym kontekście osoba posiadająca takie uprawnienia (niezależnie od wykształcenia) może zrzeszyć się w Izbie Inżynierów budownictwa. Uprawnienia budowalne już posiada. Nie widzę więc powodu, dla którego nie mogłaby projektować. Potwierdza to art.5 ust.2 p3 ustawy o samorządach.

Rozmawiałem z radcą prawnym. Potwierdził moją interpretację przepisów.

Rozumiem tutaj zakusy Izby architektów, która chciałaby zmonopolizować rynek projektów architektonicznych, jednak obowiązuje tu zasada praw nabytych - jeżeli ktoś zdobył uprawnienia budowlane w jakimś zakresie, to mogą mu być one odebrane jedynie na zasadach określonych w ustawie (na pewno sama ustawa nie powoduje unieważnienia dotychczasowych uprawnień.

Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie w specjalności architektonicznej stanowią podstawę do projektowania budynków mieszkalnych jednorodzinnych i inwentarskich na terenach budownictwa zagrodowego oraz gospodarczych i składowych o kubaturze do 1000 m3, a także sporządzania projektów zagospodarowania działki, związanych z realizacją tych obiektów.

http://sanipro.w.interia.pl/private/upraw-urban4.gif

Chciałbym tu zwrócić uwagę na subtelną różnicę między określeniami "inżynier budownictwa" i "inżynier budowlany".

Dla zobrazowania przytoczę fragment debaty w Senacie, w której wyjaśnień udzielał Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego Andrzej Urban

Senator Józef Sztorc:

Mam jeszcze takie zapytania, które mnie nurtują, bo mówi się stale o inżynierach budownictwa. Są dziesiątki tysięcy techników budowlanych, którzy mają uprawnienia budowlane, są również elektrycy, osoby, które nadzorują instalacje sanitarne, gazowe. O nich się tu nigdzie nie mówi. Są dwa różne zapisy: w jednym się mówi o prawie wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, bo było coś takiego nadawane przez urzędy wojewódzkie, i były również nadawane uprawnienia budowlane. Czy jedno z drugim jest tożsame? Pytam, bo w dwóch różnych miejscach są dwie różne nazwy. Trochę mnie to niepokoi, czy to jest to samo.

Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego Andrzej Urban:

Odpowiem tak: dlatego, Panie Senatorze, w ustawie jest określenie "inżynierów budownictwa", a nie "inżynierów budowlanych", bo jeśli jest "inżynierów budownictwa", to dotyczy to wszystkich tych, którzy mają uprawnienia budowlane, tych, których pan wymienił, i techników budowlanych, i tych, którzy mają uprawnienia kolejowe, i elektryków, i tych, którzy mają uprawnienia sanitarne etc. Tak że w związku z powyższym dotyczy to wszystkich. Dlatego jest tu określenie "inżynierów budownictwa", a nie "inżynierów budowlanych".

Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie w specjalności architektonicznej stanowią podstawę do projektowania budynków mieszkalnych jednorodzinnych i inwentarskich na terenach budownictwa zagrodowego oraz gospodarczych i składowych o kubaturze do 1000 m3, a także sporządzania projektów zagospodarowania działki, związanych z realizacją tych obiektów.

http://republika.pl/henok/images/upraw-urban4.gif

Dzięki Sanipro za wyjaśnienia. Myślę, że rozwiały one wątpliwości nie tylko mnie.

Ponieważ Twój obrazek długo się otwiera zmieniłem mu trochę format i zapisałem na innym serwerze.

Dziękuję za tyleż odpowiedzi.

Otóż ,jak należało przypuszczać sprawa nie jest taka prosta.

Moja żona dzwoniła do urzędu GIB w tej sprawie.Powiedziano jej tam,że jest jakaś ustawa z 75 roku w oparciu ,o którą wydawano uprawnienia bud i od zapisu w uprawnieniach coś tam zależy. Jeżeli chciałbym to wyjaśnić to skladam do nich pismo i oni daną osobę sprawdzają. Trwa to miesiąc. Więcej powiedzieć nie mogę ,bo poprztykaliśmy się z żoną i nie chce mi powiedzieć,ale jutro będzie ok.

Co zaś się tyczy ów technika facet koniecznie chce telefon do "pacjenta" z mojej gminy.Dam mu go dopiero gdy dostanę decyzję.

Pieczątki klepnie jego znajoma za pieniążki rzecz jasna,bo nie mam czasu na trele-morele.

HEJ!

tak jak myślałem dzisiaj już jest dobrze.

Departament prawny tak to interpretuje. sprawdza czy podstawa prawna jaką jest rozporządzenie z np75 roku(na takie powołano się w decyzji o przyznaniu uprawnień ów technika) obejmuje również prawo do adaptacji projektu do danej działki.Tutaj taka ciekawostka,że ich stanowisko nie jest wiążące.

MORAŁ:

zatem projektować może,nadzorować może ale adaptować nie koniecznie. To taki bug jak mecz P:SZ.

HEJ!