Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wysypać alejki w ogrodzie

Recommended Posts

Bardzo ładnie to wygląda.

Postaram się pokazać fotkę z tym co ja mam.

Myślałem nad wysadzeniem alejki jakimiś roślinkami, to są małe ścieżki 35cm ułożone w kółko śr. 2m i z odejściami. Zrezygnowałem z kory po wypowiedzi pana Pinusa, ale nie chciałbym żwirku. W lesie są takie roślinki z drobnymi listkami, rosnące tam gdzie się dużo chodzi (wczoraj to zobaczyliśmy). Może takie coś by się sprawdziło. Na tych alejkach będzie bardzo mały ruch :D

Bardzo ładnie to wygląda.

Postaram się pokazać fotkę z tym co ja mam.

Myślałem nad wysadzeniem alejki jakimiś roślinkami, to są małe ścieżki 35cm ułożone w kółko śr. 2m i z odejściami. Zrezygnowałem z kory po wypowiedzi pana Pinusa, ale nie chciałbym żwirku. W lesie są takie roślinki z drobnymi listkami, rosnące tam gdzie się dużo chodzi (wczoraj to zobaczyliśmy). Może takie coś by się sprawdziło. Na tych alejkach będzie bardzo mały ruch :D

macierzanki w odmianach? ;)

Kolarz Miejski

Na przedstawionym zdjęciu widać ze ogród ma bardzo duza powierzcnie.Jakiej wielkości płaci się podatek od nieruchości. Obecnie Gminy ządaja 20-30gr z metra.Czy cały ogród musi byc zaliczony do nieruchomości czy tylko to co jest zabudowane.

zależy jaki status ma działka. ja mam działkę 12,5 ara i z tego wyłączone z produkcji rolnej 5 arów, a reszta objęta podatkiem rolnym. płacę niecałe 200zł na rok, z czego 90% za te 5arów, a podatku rolnego to groszowe sprawy

ewa

Ja mam działke 2400 mkw i policzyli mnie całość po 0,30 gr + budynek co dało 800 zł/rok. Jak mozna załatwic ze czesc dzialki gdzie rosną drzewa i krzaki to jest czescia rolna. Tego niewiem.

Odrolnić tylko tyle co trzeba, czyli teren utwardzony a nie całość.

Mnie też namawiali na całą działkę, ale się nie zgodziłem, powiedziałem, że nie będę więcej nic odralniać, bo mam zamiar ziemię uprawiać. Jak już odrolnisz, czy tam wyłączysz z produkcji rolnej, to chyba jest po ptakach.

Kolarz Miejski

Na przedstawionym zdjęciu widać ze ogród ma bardzo duza powierzcnie.Jakiej wielkości płaci się podatek od nieruchości. Obecnie Gminy ządaja 20-30gr z metra.Czy cały ogród musi byc zaliczony do nieruchomości czy tylko to co jest zabudowane.

w takich sprawach to ja sie nie znam to jest ogród działkowy a wiec liczy sie całkiem inaczej.

a czy taki duży?:) 400m2:)

Ten żwirek jest świetny.Głowiłam się od pewnego czasu a tu proszę bardzo. Mam tylko jedno pytanie jakiego rodzaju kupić te palisady

Raczej nie żadne palisady tylko delikatne obrzeża chodnikowe (cementowe), które sa produkowane w kilku kolorach.

Jest to trochę droższe ale trwałe.

..

Dodatkowo palisady drewniane mają to do siebie, że po pewnym czasie lubią zgnić w tej części, która jest pod ziemią. Już jeden taki "murek" wymieniałem u rodziców. Tak więc pomysł z jakimś ładnym betonowym lub w ostateczności plastikową palisadą jest lepszy moim zdaniem.