Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk mozaikowy na dysperbit?

Recommended Posts

Czy tynk mozaikowy/akrylowy można kłaść na cokół na ścianie fundamentowej, która jest już zabezpieczona dysperbitem? A lepsza będzie jakaś inna masa, byle miła dla oka?

Może odezwie się Geno lub Sp5es, bo wiem, że się na tym znają? Przeszukałem instrukcje producentów i Forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.

• 4 years później...
Podniosę temat.

Mam na cokole dysperbit juz od dobrego roku. No i przymierzam sie do otynkowania tego. Co zrobić ?? Nie widzi mi sie klasc ponownie siatki i kleic. Kolejne koszty i w dodatku niewygodna i zmudna robota (mala wysokoc i duuuzo metrow biezacych).

Jak to zrobic ? Jakis grunt ?

Fantom

No nie da rady położyć tynku na bitum...Gdyby była izolacja mineralna to co innego.

Witam Drogich Forumowiczów,

Jeśli można się przyłączyć do dyskusji i pomóc pytającemu Misiowi-Uszatkowi to jedynym skutecznym sposobem nałożenia tynku na tak przygotowane podłoże będzie nałożenie na nim warstwy zbrojonej tj. nałożenia warstwy kleju uniwersalnego z wtopioną w nim siatką. Osobiście polecam nasz produkt FAST SPECJAL , gdyż w zeszłym roku robiliśmy takie próby w naszym laboratorium. Z tego co pamiętam nakładaliśmy parę warstw DYSPERBITU i potem wykonaliśmy warstwę zbrojoną. Badania przyczepności wypadły pozytywnie a jedyną różnicą w stosunku do typowych podłoży mineralnych był nieco dłuższy czas wysychania kleju.

Reasumując możesz śmiało robić to z naszym klejem, bez potrzeby zrywania DYSPERBITU. Uprzedzając pytanie nasz klej do siatki jest naprawdę b. bogaty w chemię i przez to daje radę nawet na tak trudnych podłożach.

Więcej o produkcie:

http://fast.zgora.pl/index.php/produkty/zaprawy-klejowe/kleje-do-styropianu/53-fast-specjal

Edytowane przez F***T

Czyli skrobac, szlifowac, zdzierac do kleju ?

Wezme szlifierke katowa albo jakas rotacyjna i bede jechal :(

I potem grunt i dopiero tynk ?

Fantom

Cześć,

u mnie chłopaki kładli siatkę z klejem a potem podkład pod tynk mozajkowy w kolorze wybranej mozajki, tzn. granulki pewnie będą w 2 kolorach więc trzeba zrobić podkład w jednym z tych kolorów żeby nie było prześwitów.

Pozdrawiam - Daniel

• 2 weeks później...
Troche nie czaje.

Na dysperbit np tynku ani gruntu nie mozna dac bo sie nei bedzie trzymal.

Ale klej z siatka juz mozna i sie bedzie trzymal.

To moze po prostu zrobie "gruntowanie" tej powierzchni baaardzo cienka warstwa samego kleju ??

Fantom

ano właśnie .. dziwne

Jeśli już to zaproponowałbym pewniejsze rozwiązanie:

1. Grunt " szczepny " np. Greinplast FG ( doskonale sprawdza się przy podłożach typu OSB, styrodur, klejenie glazury "płytka na płytkę, lamperie itp)

2. Klej + siatka

3. Grunt pod mozaikę

4. Tynk mozaikowy (Żywiczny)

Pozdrawiam

• 10 months później...

No to podciągając temat ...

Zrobiłem tak :

1) druciakiem na wiertarce "zryłem" trochę ten dysperbit. Nie mocno, ale aby złapał szorstkość.

2) Zasmarowałem to Cekolem GS-83. Powstała fajna szorstka warstwa kontaktowa

3) nałożyłem tynk Webera

Czy się sprawdzi, dam znać za rok :) Ale ten Cekol się nieźle przykleił, więc z tej strony problemu być nie powinno.

Fantom

• 1 year później...
  • 4 years później...