Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa z sąsiadem - ogrodzenie na granicy działek

matthet

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja ogrodziłam swoja działke jako pierwsza, po roku z dwóch graniczacych ze mna stron pojawili się sąsiedzi którzy automatem dołączyli sie swoimi ogrodzeniami do mojej siatki nie pytajac o nic. Mój płot stoi cofniety o 20 cm w mojej działce więc sąsiedzi wtargnęli swoim ogrodzeniem na moją działke. Rozmowy nic nie dają, tłumaczenie że może tak zostac dopiero po zwrocie połowy kosztów budowy naszego ogrodzenia nie przynosi żadnego efektu. Ogólna ignorancja. Czy ktos spotkał się z taka sytuacją? Czy mogę usunąć /odciąć/ siatke sąsiadów z mojej ziemi? Nie ma śladów po znacznikach geodety sprzed kilku lat, zastanawiam sie czy nie musze od nowa wzywac geodety do wyznaczenia granicy działki. Czy jakaś instutucja np PINB mogła być pomocna w rozwiązaniu takiego problemu? Nie zamierzam robić prezentów beszczelnym sąsiadom, przeraża mnie że sprawa oczywista /1 ogrodzenie i podział kosztów/ staje się konfliktem, echhhh

Zlecasz geodecie wskazani/wznowienie znaków granicznych, sąsiedzi otrzymują zawiadomienia ZPO, lecz nie mają obowiązku stawienia się (to sa zawiadomienia a nie wezwania jak przy rozgraniczeniu). Geodeta wskazuje znaki graniczne znalezione i/lub wznowione czyli świeżo zakopane, sporządza protokół i szkic, otrzymujesz fakturę i kopię protokołu. Jeśli sasiedzi byli obecni to chyba "zrozumią" o co chodzi, jeśli nie byli to wzywasz ich pisemnie ZPO do "przerwania stanu naruszania twoich granic" plus kopia protokołu. Jednocześnie zawiadamiasz że w razie bezczynności zlecasz rozbiórkę ich ogrodzeń, firma wystawia FV i kosztami ich obciążysz. Może dotrze?

Położenie punktu różne do 15cm traktuje się jako zgodne z teoretycznym. Odczyt z GPS do 1cm nic do tego nie ma.

• 2 months później...
  • 6 months później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...
  • 5 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 11 months później...
  • 8 months później...
  • 7 months później...