Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gonty bitumiczne cambridge

adam na kamyku

Recommended Posts

Ma, gont Cambridge od 10 lat. W strefie silnych wiatrów.

Kolor melanż czarno-zielony. Gont spisuje się idealnie. Dach czterospadowy ścięty w szczycie (niemal wypłaszczenie) spady dość duże.

Posypka utrzymuje się doskonale. Czy to jest ten sam gont Cambridge o którym piszecie, tego nie wiem.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

14- 15 lat temu miałem przygodę z gontem bitumicznym/papowym. po prostu kryłem nim dachy zarobkowo.

powiem uczciwie: całe zamieszanie związane z gontem i niepochlebne opinie o nim spowodowane są w większości przypadków niewłaściwym wykonaniem pokrycia.

domy które kryłem stoją pod tym pokryciem do dziś i ładnie to wygląda. obecnie jest łatwiej gdyż stosuje się płytę osb, wtedy stosowało sie pełne deskowanie z desek. tyle tylko że my zrywaliśmy całą folię z płatów gontu, każdy płat przybijali 3 papiakami z dużym łbem i nie za mocno (aluminiowymi) i kładli na upale lub na gorąco- to pokrycie ma sie zwulkanizować! a nie trzymać się tylko na papiakach!

sam jednak swojego domu gontem krył nie będę, gdyż przy skosach betonowych dawanie pełnego deskowania to już przerost formy nad treścią.

Folię zdejmuje się tylko z tych gontów, które mają przywieralność całą powierzchnią lub dużymi płatami. Przy łączeniach punktowych folia stanowi zabezpieczenie przed sklejeniem listków w paczce i nie podlega zrywaniu (wręcz jest to nie możliwe). Krycie dachu najlepiej przeprowadzić w temperaturze 15~20* w pochmurne dni gdyż w upale łatwo można je uszkodzić w trakcie montażu. Za zwulkanizowanie (sklejenie) pokrycia odpowiada słońce a nie palnik bo gont papowy nie jest produkowany z papy termozgrzewalnej! Sporadycznie można niesklejone listki pogrzać palnikiem ale należy to robić bardzo ostrożnie aby ich nie uszkodzić. W naszych warunkach najlepszy czas do montażu to okres od maja do sierpnia. Żywotność tego pokrycia będzie tak długa jak długo utrzyma się na nim posypka mineralna (maksymalnie ~20 lat). Pozdrawiam.

ile kosztuje krycie gontem? u znajomego za:

-zdjecie starego

-wymianę zniszczonego deskowania tam gdzie zniszczone

-polozenie nowego

fachowiec chce 250zł/m2 a dachy jest ze 400m2, niestety o tej cenie zaczął mówić w trakcie roboty, wczesniej nie dalo sie wyciągnać czegokolwiek nt cen.

z analizy forumowcyh cen wynika,że uczciwie jest max 100zł/m2.

No wlasnie, wy tak dzialacie. Cene zawsze ustala sie przed robota. Teraz do kogo pretensja. Trzeba bylo nie wpuszczac na dach. Ja za krycie troche wiekszego dachu dalem ok. 6tys. PLN. Robili 2tyg. Tak, tak, dobrze widzisz. Umiem sie targowac i wiem kogo brac. Nie pili ani kropli wodki. Nie biore tzw. "fachowcow", czyli Gienkow-obibokow jak wy.

ile kosztuje krycie gontem? u znajomego za:

-zdjecie starego

-wymianę zniszczonego deskowania tam gdzie zniszczone

-polozenie nowego

fachowiec chce 250zł/m2 a dachy jest ze 400m2, niestety o tej cenie zaczął mówić w trakcie roboty, wczesniej nie dalo sie wyciągnać czegokolwiek nt cen.

z analizy forumowcyh cen wynika,że uczciwie jest max 100zł/m2.

niestety o tej cenie zaczął mówić w trakcie roboty, wczesniej nie dalo sie wyciągnać czegokolwiek nt cen.

jeśli fachowiec nie chce powiedzieć ile będzie kosztowała jego praca, to wg mnie znaczy to tyle, że mu to obojętne i zgadza się na każdą stawkę, którą ja wymyślę.

wracając do tematu. w sobotę skończyli u nas krycie papą podkładową. a w poniedziałek była już lekko pofałdowana. papa jest na welonie szklanym. przed położeniem gontu trzeba jeszcze otynkowac kominy i zrobić obróbki blacharskie. czy po czasie, jaki zajmą te czynności papa pofaluje się jeszcze bardziej? czy to będzie widoczne pod gontem?

....jaki zajmą te czynności papa pofaluje się jeszcze bardziej? czy to będzie widoczne pod gontem?
bedzie z czasem coraz bardziej

u mnie nie ma podkladowki bo sens jej stosowania jest żaden poza jednym - właśnie przy nie dokończonych pracach by później po gontach nie chodzić i ich nie niszczyć. Jedynym miejscem gdzie pod gontami mam papę i to naddatek wierzchniego krycia termozgrzewalna to ta czesc dachu gdzie jego spadek to 10 cm na metr.

jak jest dobrze położony, odpowiednie gwoździe zastosowane (ocynkowane papiaki a nie zwykle gwoździe choćby i kręcone) to zaden wiatr im nie szkodzi. Prędzej dachówkę porwie nic gonty uszkodzi. Niestety nie każdy potrafi je kłaść :(

Polecam lekture Muratora z końca lat 80 i początków 90 - tam dokładnie zaprezentowano doświadczenia kanadyjczykow przy kryciu gontem bitumicznym

"Dziwne jest to, że laik podważa wiedzę i doświadczenie dekarza! Pozdrawiam"

Już takie dziwne doświadczenia widziałem u niektórych fachowców, że bardzo ostrożnie podchodzę do ich wiedzy.

Widziałem film-kurs zrobiony przez firmę produkującą gonty i nie było przez sekundę na nim o nacinaniu papy. Skąd się u niektórych bierze ta moda na lansowanie dziurawienia izolacji?

Skoro widziałeś taki film to z całą pewnością powinieneś zauważyć, że zastosowana papa systemowa nie faluje. Tylko kto stosuje papę systemową? Skoro uważnie oglądałeś ten film to z całą pewnością była tam wzmianka dla jakiego konta pochylenia dachu podkład jest zbędny. Skoro uważnie oglądałeś ten film to z całą pewnością zauważyłeś, że gonty są mocowane papiakami lub zszywkami (jeden "listek" to minimum 4 gwoździe lub zszywki czyli 4 lub 8 dziur) więc podkład wygląda jak durszlak. Pozdrawiam.

Osobiście zawsze stosuję blachę w koszu i to nie ze względu na przeciekanie kosza . Zastosowanie blachy umożliwia wyprowadzenie idealnej linii kosza oraz niweluje pracę dachu uniemożliwiając pęknięcia gontu w koszu. Pozdrawiam.