boguslaw 02.06.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Ma, gont Cambridge od 10 lat. W strefie silnych wiatrów.Kolor melanż czarno-zielony. Gont spisuje się idealnie. Dach czterospadowy ścięty w szczycie (niemal wypłaszczenie) spady dość duże. Posypka utrzymuje się doskonale. Czy to jest ten sam gont Cambridge o którym piszecie, tego nie wiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 03.06.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Podobny wzór do cambridge ma oakridge.wyglada na grubszy i paski do klejenia są na całej długości gontu.czy ktoś mógłby wrzucic fotki dachu pokrytego cambridge lub oakridge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 03.06.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 jaką papę podkładowąnajlepiej dac pod gont?Ile czasu może minąć między położeniem papy a położeniem gontu, żeby papa się nie pofałdowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.06.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Najlepiej systemową. Ma taką w swojej ofercie np. Isola. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 05.06.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 14- 15 lat temu miałem przygodę z gontem bitumicznym/papowym. po prostu kryłem nim dachy zarobkowo. powiem uczciwie: całe zamieszanie związane z gontem i niepochlebne opinie o nim spowodowane są w większości przypadków niewłaściwym wykonaniem pokrycia. domy które kryłem stoją pod tym pokryciem do dziś i ładnie to wygląda. obecnie jest łatwiej gdyż stosuje się płytę osb, wtedy stosowało sie pełne deskowanie z desek. tyle tylko że my zrywaliśmy całą folię z płatów gontu, każdy płat przybijali 3 papiakami z dużym łbem i nie za mocno (aluminiowymi) i kładli na upale lub na gorąco- to pokrycie ma sie zwulkanizować! a nie trzymać się tylko na papiakach! sam jednak swojego domu gontem krył nie będę, gdyż przy skosach betonowych dawanie pełnego deskowania to już przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.06.2008 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Folię zdejmuje się tylko z tych gontów, które mają przywieralność całą powierzchnią lub dużymi płatami. Przy łączeniach punktowych folia stanowi zabezpieczenie przed sklejeniem listków w paczce i nie podlega zrywaniu (wręcz jest to nie możliwe). Krycie dachu najlepiej przeprowadzić w temperaturze 15~20* w pochmurne dni gdyż w upale łatwo można je uszkodzić w trakcie montażu. Za zwulkanizowanie (sklejenie) pokrycia odpowiada słońce a nie palnik bo gont papowy nie jest produkowany z papy termozgrzewalnej! Sporadycznie można niesklejone listki pogrzać palnikiem ale należy to robić bardzo ostrożnie aby ich nie uszkodzić. W naszych warunkach najlepszy czas do montażu to okres od maja do sierpnia. Żywotność tego pokrycia będzie tak długa jak długo utrzyma się na nim posypka mineralna (maksymalnie ~20 lat). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam na kamyku 10.06.2008 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 ogólnie opinia o gontach jest dobra. a więc do dzieła ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 10.06.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Ja mam taki bo fajnie wyglada i nie moglem zniesc schemacizny okolicznej z blachodachowki. Pod spodem jest papa na pelnym deskowaniu. Zero przeciekow, cicho podczas deszczu. Gwarancja jest na 12lat, na dachu 2. Na razie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 11.06.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 ile kosztuje krycie gontem? u znajomego za:-zdjecie starego-wymianę zniszczonego deskowania tam gdzie zniszczone-polozenie nowego fachowiec chce 250zł/m2 a dachy jest ze 400m2, niestety o tej cenie zaczął mówić w trakcie roboty, wczesniej nie dalo sie wyciągnać czegokolwiek nt cen. z analizy forumowcyh cen wynika,że uczciwie jest max 100zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 11.06.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 No wlasnie, wy tak dzialacie. Cene zawsze ustala sie przed robota. Teraz do kogo pretensja. Trzeba bylo nie wpuszczac na dach. Ja za krycie troche wiekszego dachu dalem ok. 6tys. PLN. Robili 2tyg. Tak, tak, dobrze widzisz. Umiem sie targowac i wiem kogo brac. Nie pili ani kropli wodki. Nie biore tzw. "fachowcow", czyli Gienkow-obibokow jak wy. ile kosztuje krycie gontem? u znajomego za: -zdjecie starego -wymianę zniszczonego deskowania tam gdzie zniszczone -polozenie nowego fachowiec chce 250zł/m2 a dachy jest ze 400m2, niestety o tej cenie zaczął mówić w trakcie roboty, wczesniej nie dalo sie wyciągnać czegokolwiek nt cen. z analizy forumowcyh cen wynika,że uczciwie jest max 100zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 11.06.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 niestety o tej cenie zaczął mówić w trakcie roboty, wczesniej nie dalo sie wyciągnać czegokolwiek nt cen. jeśli fachowiec nie chce powiedzieć ile będzie kosztowała jego praca, to wg mnie znaczy to tyle, że mu to obojętne i zgadza się na każdą stawkę, którą ja wymyślę. wracając do tematu. w sobotę skończyli u nas krycie papą podkładową. a w poniedziałek była już lekko pofałdowana. papa jest na welonie szklanym. przed położeniem gontu trzeba jeszcze otynkowac kominy i zrobić obróbki blacharskie. czy po czasie, jaki zajmą te czynności papa pofaluje się jeszcze bardziej? czy to będzie widoczne pod gontem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 11.06.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Papa podkladowa pofaluje sie tak czy owak. Nie przeszkadza do w kryciu gontem. Mielem tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.06.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 ....jaki zajmą te czynności papa pofaluje się jeszcze bardziej? czy to będzie widoczne pod gontem?bedzie z czasem coraz bardziej u mnie nie ma podkladowki bo sens jej stosowania jest żaden poza jednym - właśnie przy nie dokończonych pracach by później po gontach nie chodzić i ich nie niszczyć. Jedynym miejscem gdzie pod gontami mam papę i to naddatek wierzchniego krycia termozgrzewalna to ta czesc dachu gdzie jego spadek to 10 cm na metr. jak jest dobrze położony, odpowiednie gwoździe zastosowane (ocynkowane papiaki a nie zwykle gwoździe choćby i kręcone) to zaden wiatr im nie szkodzi. Prędzej dachówkę porwie nic gonty uszkodzi. Niestety nie każdy potrafi je kłaść Polecam lekture Muratora z końca lat 80 i początków 90 - tam dokładnie zaprezentowano doświadczenia kanadyjczykow przy kryciu gontem bitumicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Pod gonty papowe należy stosować papę podkładową systemową. Dobry dekarz sobie z tym poradzi. Pofalowania należy ponacinać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 16.06.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Dobre z tym nacinaniem. W zyciu dekarzowi bym na to nie pozwolil zeby nacinac pape podkladowa. Niech se bedzie pofalowana. Dekarz po przybiciu gontow po nich chodzi, zeby sie posklejaly i nic sie nie faluje. Dziwne ze niektorzy maja status najlepszego doradcy. To jakas lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.06.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Dziwne jest to, że laik podważa wiedzę i doświadczenie dekarza! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.06.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 "Dziwne jest to, że laik podważa wiedzę i doświadczenie dekarza! Pozdrawiam"Już takie dziwne doświadczenia widziałem u niektórych fachowców, że bardzo ostrożnie podchodzę do ich wiedzy.Widziałem film-kurs zrobiony przez firmę produkującą gonty i nie było przez sekundę na nim o nacinaniu papy. Skąd się u niektórych bierze ta moda na lansowanie dziurawienia izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.06.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Skoro widziałeś taki film to z całą pewnością powinieneś zauważyć, że zastosowana papa systemowa nie faluje. Tylko kto stosuje papę systemową? Skoro uważnie oglądałeś ten film to z całą pewnością była tam wzmianka dla jakiego konta pochylenia dachu podkład jest zbędny. Skoro uważnie oglądałeś ten film to z całą pewnością zauważyłeś, że gonty są mocowane papiakami lub zszywkami (jeden "listek" to minimum 4 gwoździe lub zszywki czyli 4 lub 8 dziur) więc podkład wygląda jak durszlak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam na kamyku 24.06.2008 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 kto wie jaka róznica jest między membraną a papą pod gontami, czemu daje się raz to , a raz to? czy są to pozycje zamienne?czy ktoś z Was ma blachę w koszach pod gontami? rzekomo zabezpiecza to przed pociekaniem wody skuteczniej niż papa czy membrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.06.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Osobiście zawsze stosuję blachę w koszu i to nie ze względu na przeciekanie kosza . Zastosowanie blachy umożliwia wyprowadzenie idealnej linii kosza oraz niweluje pracę dachu uniemożliwiając pęknięcia gontu w koszu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts