Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztowały wasze kuchnie...

helism

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 933
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co najbardziej podraża koszt mebli?

blumy?

jakies niestandardowe wymiary szafek ? (pytanie co jest standardem?)

szuflady ze spowlaniaczami?

hamulce do szafek?

:cry:

Na pewno naturalna okleina - fornir jest bardzo droga ,u mnie wyszedł drogo cały osprzęt hetticha no i w każdej szafce albo kosze wysuwane hetticha albo inne np wkład na sztućce hetticha , sortownik do śmieci hettiche , szafka do narożnika podwójna wysuwana hetticha , w jednej szafce mam jakieś słoiki na przyprawy hetticha ,specjalna szuflada hetticha na talerze itp

szuflady na spowalniaczach, carga, magicornery itp. za 1 szufladę tandembox liczą niektórzy od 300-600 zł, a najgorsze jest to, że mechanizm można mieć za 120 zł (gdy się potrafi samemu zamotnować). a jak patrze na to co mam w tych meblach, to montaż wydaje się śmiesznie prosty. jedną szufladę już rozkręciłam i skręcałam rękami.

mam też1 cargo. nigdy więcej. wg mnie totalnie nieprzydatny bajer. na butelki za szerokie bo się telepią i przewracają, na inne rzeczy za male. w zwykłej szafce można pomieścić dużo więcej. chyba bym się pochlastała przy czyszczeniu drucików, gdybym uległa pani w sklepie i dała się namówić na magicorner za 1000zł.

co najbardziej podraża koszt mebli?

blumy?

jakies niestandardowe wymiary szafek ? (pytanie co jest standardem?)

szuflady ze spowlaniaczami?

hamulce do szafek?

:cry:

1.

W zasadzie wszystko co napisałeś może "przedrożyć" koszt mebli kuchennych.

Na samych blumach, w porównaniu do innych firm (nawet juz przy Hettichu), róznica w końcowej cenie mebli może być wyższa o kilkadziesiąt procent.

W samym Blumie system otwierania szuflad w jednej tylko szafce może kosztować kilkaset żlotych do 1000, ale może np przy elektrycznych domykaczach kosztować i ponad 2000zł.

Magic corner można kupić już za 800zl ale szuflady narożne to koszt samego systemu nawet 2tys.

2.

Dzisiaj każda szafka , która nie ma frontów "gotowych" jest w zasadzie niestandardowa. Inaczej kosztuje indywidualne zrobienie 60' w mdf foliowanym,inaczej fornir, inaczej wiórówka a jeszcze inaczej massiv w egzotyku. Gotowce kupuje się z katalogu i tu nie ma o czym mówić.

Dotyczy to także wykończenia powierzchni. Nawet wysoki połysk kosztuje w zależności od rodzaju powłoki.

Tzw. gloss 60% jest o połowę tańszy od 80% a 90% kosztuje prawie jeszcze raz tyle.

3.

Skrzynka może być wykonana, z gotowego wióra, ale może być lakierowana, fornirowana, foliowana.

Obrzeża mogą być drewniane, na taśmie z Reimana,oklejona gotowym obrzeżem pvc.To samo dotyczy frontów.

4.

Każda szafka nietypowa np płytsza stojąca, bardzo długa , witryna, czołowa to więcej czasu na opracowanie a więc znowu większe koszty.

Wyposażenie i rodzaj szuflad może podnieść koszt tych elementów nierzadko o 100%..

Jak dołożysz do tego rodzaj blatu ( nawet laminaty mają ceny mocno się różniące między sobą) to okaże się , ze kuchnia kosztuje np. 10tys ale podobnie wyglądająca , niemal nie rózniąca się na pierwszy rzut oka, zaledwie 5tys.

Pomijam oczywiście sytuację kiedy technologicznie nie można czegoś wykonać z materiału z tej kuchni za 5 tys.

Pozostałe koszty jak montaż w tym samym pomieszczeniu specjalnie cenowo od siebie w obu kuchniach( za 10 i 5 tys) nie będą odbiegały.

• 4 weeks później...
(...)

2.

Dzisiaj każda szafka , która nie ma frontów "gotowych" jest w zasadzie niestandardowa. Inaczej kosztuje indywidualne zrobienie 60' w mdf foliowanym,inaczej fornir, inaczej wiórówka a jeszcze inaczej massiv w egzotyku.

(...)

Co do zróznicowania cenowego w zalezności od materiałow, to pełna zgoda. Pytanie zaś, co oznacza front gotowy? Znam od strony kulis dwa spore zakłady produkujące fronty i prawdę mówiąc pojęcie front standardowy czy tez gotowy to czysta abstrakcja. Zadna z firm nie ma dwóch linii, z czego na jednych "jedzie" ciagle standardówka, a na drugiej inne wymiary czy kształty.

Firmy nie produkują standardów na magazyn, bo to jest finansowe samobójstwo. Pojęcie standardu wprowadzono niejako dla uzasadnienia paradoksalnie wyższej ceny niestandardu ;) Każde przestawienie linii, nawet powrotne na standard wymaga tego samego nakładu pracy. Jesli zaś ktoś uwierzy, że zrobienie frontu 20cmx200cm wymaga większego nakładu prądu i wody no i za to zapłaci, to biznes jest niezły 8)

Możę nie powale na kolana ceną,ale jeśli wątek dotyczy ceny kuchni to się odezwę :D

Moja kuchnia IKEA razem ze sprzetem(kuchnia,zlew,zmywarka)wyniosła ok 7 tys.

Jkość mebli Ikea jest OK.Używam od ponad roku.

W przyszłości może dorzucę sobie jeszcze trochę szafek,cokolik i okap, ale to co mam na razie wystarcza.

Szkoda,ze nie robią szafek narożnych z szufladami.To jest świetny pomysł.Ale taka obudowę można zrobić u innego stolarza,a same fronty dokupić w Ikea.

http://images25.fotosik.pl/286/0733d298994ee494.jpg

Nasza zamówiona 2 tygodnie temu: meble 7000 i sprzęty 6500 (lodówka zostaje stara).

http://www.packdruk.com.pl/_upload/kmyszka/82.jpg

czy to nie Ikea Adel? to witam w klubie :wink:

u mnie będzie montowana za tydzień, mam nadzieję, że się nie zawiodę na niej...

cena kuchni (dość sporo tych szafek, zabudowa w kształt litery U, dwie narożne, witryna z żaluzją, komin na piekarnik i mikrofalę, dodatkowa szafka na pralkę, małe cargo, wszystkie szuflady i szafki ze spowalniaczami, obudowa pieca, oraz dwie poziome szafki w tym jedna z frontem ze szkła) + płyta, zlew, piekarnik i zmywarka (Ikea by Whirlpool) = ok. 12 tys zł

Mnie wycenili kuchnie na 30tys

http://lh6.ggpht.com/majet73/SQDzc5CS-KI/AAAAAAAAAEs/qCMfcVgs4qc/s400/7.jpg

http://lh4.ggpht.com/majet73/SQDzhEUTWuI/AAAAAAAAAE0/Az13khi3l9k/s400/8.jpg

Wysoka zabudowa mdf czarny lakier, szafki gorne wiszace tez. Generalnie czarny lakier plus jablon indyjska lakierowana na wysoki polysk. W tej cenie zawiasy i szuflady bluma, cargo szer 30cm, oprocz mebli dodatkowa witryna fornirowana wewnatrz i na zewnatrz. Oswietlenie pod szafkami i wewnatrz szklanych wiszacych szafek i sortownik odpadow 3 czesciowy. I jeszcze szyba na sciane za plyta.

Mnie wycenili kuchnie na 30tys

http://lh6.ggpht.com/majet73/SQDzc5CS-KI/AAAAAAAAAEs/qCMfcVgs4qc/s400/7.jpg

http://lh4.ggpht.com/majet73/SQDzhEUTWuI/AAAAAAAAAE0/Az13khi3l9k/s400/8.jpg

Wysoka zabudowa mdf czarny lakier, szafki gorne wiszace tez. Generalnie czarny lakier plus jablon indyjska lakierowana na wysoki polysk. W tej cenie zawiasy i szuflady bluma, cargo szer 30cm, oprocz mebli dodatkowa witryna fornirowana wewnatrz i na zewnatrz. Oswietlenie pod szafkami i wewnatrz szklanych wiszacych szafek i sortownik odpadow 3 czesciowy. I jeszcze szyba na sciane za plyta.

a zdradz proszę jakiej wielkosci masz okno w kuchni. Bede miała okno 2,7 x 1,5 i zastanwiam się, czy nie za duże.

Kuchnia bardzo fajna, nie podoba mi się jedynie sufit.