Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztowały wasze kuchnie...

helism

Recommended Posts

• Odpowiedzi 933
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki. U mnie to nijak nie wychodzi. Materiał ok. 4500 robocizna ok. 2500

to nie duzo za robociznę = jak podpytywałam stolarzy to zwykle starają się brać drugie tyle co materiał za montaż.

My robimy sami kuchnie którą nam mniej więcej wyceniono na 14 tys fronty lakierowane w połowie w drugiej forniny, szuflady samodomyki, cargo i inne pierdołki prawie 10m - ponizej 5 tys się zmieścimy;)

Nie zagmatwałam :)

Nam stolarz powiedział, że 7tys. za całość, a że wiem ile wyniosły materiały (ok. 4000-4500) to policzyłam sobie ile on sobie policzył za robociznę.

Dla mnie to bardzo dużo dlatego zapytałam. Jakby się okazało, że dużo to bym negocjowała. Jak taka cena to norma to cóż mi pozostaje, płacić tylko :D

Ja jak pierwszy raz zamawiałam kuchnię na wymiar do mieszkania (do naszej mikroskopijnej kuchni 1,7 na 2,8) i usłyszałam 8 tys. za same meble (zabudowa w U, frony fornir mydełko, prawie wszystkie szafki niestandardowe) to usiadłam z wrażenia i płakać mi się chciało. Uwierzcie. Wycena sprzed 3 lat i to po negocjacjach i bez dodatkowego kosztu za montaż. Do tego jeszcze cała reszta sprzętów.

Teraz już jakoś lepiej przełykam te ceny. Więc mam nadzieje, że przy budowie domu nie będę tak zaskoczona.

Informacyjnie - potem porównywałam te cenny z kuchniami robionymi przez stolarzy czy znajomych itp. U różnych osób - kuchnie też "na wymiar". To nasza kuchnia robiona przez studio kuchenne nie była wiele droższa a nawet uwzględniając fakt, że inne były z mdf nasza fornir to prawie taka sama cena.

A ja naszą małą kuchnię uwielbiam więc uważam, że to były bardzo dobrze wydane pieniądze.

Właśnie tak myślałam podejść do BRW i zapytać ile by to wyszło, z ciekawości :) Wiem, że więcej ale jestem ciekawa o ile. Ale aż 23tys. to chyba przesada. Może to ze sprzętem?

Ile??? U mnie lakierowana z blatem i sprzętem wyszła 15000. A BRW to nie jest design, za który trzeba płacić jak za zboże...

to ja w celach pocieszających:

dostałam wycenę na mebel do gabinetu - w sumie niewiele się różni od mebli kuchennych - szafki dolne i górne tyle że głębokość mniejsza, bo tylko 40cm

lakier połysk. zabudowa ma 3 metry szerokości (5 szafek po 60 cm). cena waha się od 8,5 do 13 tys.

dodam że tam nie ma żadnych szuflad więc odpada kupę kasy na okucia!