Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztowały wasze kuchnie...

helism

Recommended Posts

Ale na to jest odpowiedni paragraf... :evil:

Ja wiem,że na to jest odpowiedni paragraf,ale niestety życie zmusza do pracy na dwa etaty,my akurat nie mamy kredytu,a co mają zrobić ci co mają kredyty,pożyczki a bank nie będzie czekal na lepsze czasy,aż wszyscy zaczniemy zarabiać lepiej.I taki facet pracuje caly dzień żeby rodzina żyla normalnie i godnie,no niestety życie:bash:

Ilona Agata.....w jakiej fabryce,w fabryce są robione meble na masową skalę do sklepów,a sklep narzuca marżę i sprzedaje klientom.A studio ma zrobionych kilka kuchi na pokaz i wybierasz jaką chcesz.A Ty myślisz że raki stolarz dorabiacz przychodzi do Ciebie z niczym.On ma takie katalogi ze zdjęciami swoich kuchni,że nie wiesz co wybrać,wszystkie takie piękne.I taki stolarz ze studia i taki stolarz dorabiacz jedzie do tej samej stolarni i zamawiają te same kuchnie....a dalej to już o tym pisalam

• Odpowiedzi 933
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie było by powrócić do sedna tematu, bo ja ponieważ kuchnia dopiero przede mną chętnie się dowiem ile muszę przygotować kasy na to o czym marzę.

Wydawało mi się, że 10 tyś na mebelki bez sprzętu mi wystarczy, ale po przeczytaniu wątku mam wątpliwości - marzy mi się granitowy gruby blat i to może być największą przeszkodą.

Madzialenko, jeśli blat ma być jasny to może być kompozyt typu corian, kerrock, czy staron ale jeśli planujesz ciemny kolor to odradzam, bo widać bardzo ryski. Producenci kompozytów nie polecają ciemnych kolorów na blaty. Wprawdzie te blaty łatwo odnowić bo wystarczy wypolerować i są jak nowe. Ja na początku miałam mieć taki blat, ale chciałam ciemy i brat stolarz mi odradził więc mam granitowy. Cenowo to właściwie wychodzi podobnie (zależy jeszcze od grupy kolorystycznej kompozytów). A granit może i ciężki, ale na plecach go nie muszę nosić, więc zupełnie to nie przeszkadza ;)

MadzialenkaT ja również chciałam blat kamienny, drobnomielony biały. Koszt u kamieniarza skutecznie nas zabił bo z montażem wynosił ponad 7 tysięcy. Ponadto dowiedziałam się w kilku miejscach jak pracują tacy kamieniarze (cwaniacy, chyba że tylko ja mam takiego pecha). Otóż pan robiąc wycenę liczył ile wyjdzie mu blatu z danej płyty. W naszym przypadku (3,2-3,5 m blatu) wyszła jedna płyta i kawałek, więc Pan policzył koszt jednej płyty(która pójdzie w całości) + koszt całej drugiej płyty (z której trzeba nam było dosłownie kawałek na nogę barkową). Dodam tylko, że to co zostaję z drugiej płyty Pan zatrzymuje dla siebie...a klient płaci :bash: nie wiem może tylko ja trafiam na takich cwaniaków

Odnośnie wycen kuchni my jeździliśmy bardzo długo po różnych fachowcach. Byliśmy również w studio i tam zabili nas cenami. W końcu przyjechał majster, którego polecono nam na początku ale nie miał on za bardzo czasu i długo trwało zanim dotarł. Widzieliśmy jego robotę i ja byłem pod wrażeniem wykonania.

Całą kuchnię wycenił na 12k - czyli ze światełkami, gniazdkami, uchwytami itd.... Jeżeli chodzi o kuchnię to wielkość średnia (Ambrozja 2). Blat będzie antybakteryjny, nie pamiętam jakiej firmy ale wygląda bardzo ładnie, bo mamy próbki.

Materiały jakie będą użyte to:

- korpusy z płyty laminowanej

- fronty fornir wenge

- elementy widoczne fornir

- tandembox Blum

- uchwyty do klap Aventos

- ramki aluminiowe

- oświetlenie led ciepły

- ściana pomiędzy blatem a górnymi płytkami: zobale

Projekt odręczny jest na moim blogu Kuchnia Ambrozja a zdjęcia z realizacji powinny być pod koniec sierpnia (tak mamy w umowie).

Ilona Agata.....w jakiej fabryce,w fabryce są robione meble na masową skalę do sklepów,a sklep narzuca marżę i sprzedaje klientom.A studio ma zrobionych kilka kuchi na pokaz i wybierasz jaką chcesz.A Ty myślisz że raki stolarz dorabiacz przychodzi do Ciebie z niczym.On ma takie katalogi ze zdjęciami swoich kuchni,że nie wiesz co wybrać,wszystkie takie piękne.I taki stolarz ze studia i taki stolarz dorabiacz jedzie do tej samej stolarni i zamawiają te same kuchnie....a dalej to już o tym pisalam

Nie wiem, skąd takie pomysły, bo ja się spotkałam z trochę innymi procedurami. I piszę o dużych studiach z renomą, które mają własne fabryki. Sama korzystałam z usług studia (kuchnia) oraz stolarza (kuchnia w starym mieszkaniu, meble do salonu i łazienek w nowym), więc wiem, na czym to polega. Dobry stolarz meble wykonuje sam, słaby stolarz korzysta z elementów oferowanych m.in. przez firmę BRW, a potem je składa. Dla mnie ten drugi to nie do końca stolarz, bo poza kuchnią niczego nie jest w stanie SAM zrobić.

Mnie katalogi ze zdjęciami nie wystarczą, bo sama nie jestem projektantką i nie potrafię zadbać o ergonomię, itp., a nie chcę powielać schematów zastosowanych w cudzych kuchniach (za które ktoś inny być może zapłacił duże pieniądze projektantom). Poza tym każda kuchnia ma inny układ, każda rodzina inny styl życia, jednym słowem każdy z nas potrzebuje innej kuchni. A jeśli myślisz, że idąc do studia możesz wybrać tylko kuchnię dostępną na wystawie, tzn., że nigdy w żadnym nie byłaś i doprawdy nie wiem, po co zabierasz głos w tej sprawie.

Madzialenko,

ale czy jesteś pewna, że chcesz granit? Jest b. ciężki i nie wszystkim odpowiada w użytkowaniu. Czy nie lepiej corian lub coś analogicznego?

Tak na 100% chcę granit, moja Mama ma go w kuchni i sprawuje się rewelacyjnie. Do tego ja bym chciała taki naprawdę gruby, ale ceny pewnie zweryfikują moje spojrzenie na sprawę grubości.

Elena76 zdecydowanie marzy mi się ciemny blat, najlepiej prawie czarny z drobnymi drobinkami ( nie znam nazwy tego granitu)

Venus_m powiedz ile masz tego blatu za 7 tyś? A to co piszesz o Panach kamieniarzach, to pewnie różnie bywa, ale moim rodzicom kamieniarz oddał nawet kawałki , które wyciął pod płytę i zlewozmywak - z tego powstały blaty do łazienki na szafki , bo akurat zgrało się kolorystycznie.

zdecydowanie marzy mi się ciemny blat, najlepiej prawie czarny z drobnymi drobinkami ( nie znam nazwy tego granitu)

absolute black jest czarny i ma delikatne (lub mniej - tafle wybiera się indywidualnie) szare ciapeczki.

mogę polecić dobrego kamieniarza z północnej polski - wielokokrotnie testowany i dużo tańszy niż mniejsza konkurencja z miasta

Tak na 100% chcę granit, moja Mama ma go w kuchni i sprawuje się rewelacyjnie. Do tego ja bym chciała taki naprawdę gruby, ale ceny pewnie zweryfikują moje spojrzenie na sprawę grubości.

Elena76 zdecydowanie marzy mi się ciemny blat, najlepiej prawie czarny z drobnymi drobinkami ( nie znam nazwy tego granitu)

Venus_m powiedz ile masz tego blatu za 7 tyś? A to co piszesz o Panach kamieniarzach, to pewnie różnie bywa, ale moim rodzicom kamieniarz oddał nawet kawałki , które wyciął pod płytę i zlewozmywak - z tego powstały blaty do łazienki na szafki , bo akurat zgrało się kolorystycznie.

Zalezy jak gruby granitowy blat chcesz, ile cm?

A widzialas w realu takie grube granitowe blaty? Bylam w salonie RUST i tam byl 9 cm blat z granitu na 3 m na 1,5 m wyspie. Spytalam sie babeczki, jakim cudem te szafki wytrzymuja ciezar tak grubego granitu, a ona powiedziala mi , ze to 3 cm granit obudowany rusztem z drewna, gdyz nie ma mozliwosci, zeby jakakolwiek szafka wytrzymala taki ciezar. Nie wnikalam, jak oni to robia, ze na wierzchu widzisz 9 cm granit, a w srodku pustka z 3 cm granitem.

Edytowane przez Aleksandryta

no a ja takie grube blaty widziałam. ale nie podklejki tylko normalny gruby blat. tylko ta cena... ;/

ale jest jeszcze jedna opcja:

znajomi mają wyspę 3x2 m, a na wierzchu dwie tafle jakiegoś południowoamerykańskiego marmuru po 3 cm każda (tj. jedna na drugiej, by przeg miał grubość 6 cm). pioruńsko drogo wyszło (przede wszystkim shipping), ale szafki, które są pod spodem są z całą pewnością szafkami i utrzymują ten ciężar. widziałam na żywo, potem dopytałam jeszcze stolarza, który potwierdził moje przypuszczenia. być może są tam jakieś dodatkowe wzmocnienia, ale akurat u tych znajomych nie ma żadnych podklejek.