nazwa12 24.07.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ale na to jest odpowiedni paragraf... Ja wiem,że na to jest odpowiedni paragraf,ale niestety życie zmusza do pracy na dwa etaty,my akurat nie mamy kredytu,a co mają zrobić ci co mają kredyty,pożyczki a bank nie będzie czekal na lepsze czasy,aż wszyscy zaczniemy zarabiać lepiej.I taki facet pracuje caly dzień żeby rodzina żyla normalnie i godnie,no niestety życie:bash: Ilona Agata.....w jakiej fabryce,w fabryce są robione meble na masową skalę do sklepów,a sklep narzuca marżę i sprzedaje klientom.A studio ma zrobionych kilka kuchi na pokaz i wybierasz jaką chcesz.A Ty myślisz że raki stolarz dorabiacz przychodzi do Ciebie z niczym.On ma takie katalogi ze zdjęciami swoich kuchni,że nie wiesz co wybrać,wszystkie takie piękne.I taki stolarz ze studia i taki stolarz dorabiacz jedzie do tej samej stolarni i zamawiają te same kuchnie....a dalej to już o tym pisalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 24.07.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Nazwo,praca na dwa etaty jest ok., ale Ty piszesz o stolarzu, który po godzinach zarabia niezgodnie z prawem! I to jest oficjalny koniec OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadzialenkaT 24.07.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Fajnie było by powrócić do sedna tematu, bo ja ponieważ kuchnia dopiero przede mną chętnie się dowiem ile muszę przygotować kasy na to o czym marzę.Wydawało mi się, że 10 tyś na mebelki bez sprzętu mi wystarczy, ale po przeczytaniu wątku mam wątpliwości - marzy mi się granitowy gruby blat i to może być największą przeszkodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 24.07.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Madzialenko, bez względu na to, jaką dużą planujesz zabudowę, 10000 na meble z granitowym blatem będzie za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadzialenkaT 24.07.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 joliska niestety uświadomiłam sobie to po przeczytaniu wątku... ale trzeba patrzeć na jasne strony na mebelki 10 już jest teraz już tylko na blat granitowy trzeba odłożyć Będzie go 3,2 m długości muszę pojeździć i popytać ile mnie to będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 24.07.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Madzialenko,ale czy jesteś pewna, że chcesz granit? Jest b. ciężki i nie wszystkim odpowiada w użytkowaniu. Czy nie lepiej corian lub coś analogicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 24.07.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Madzialenko, jeśli blat ma być jasny to może być kompozyt typu corian, kerrock, czy staron ale jeśli planujesz ciemny kolor to odradzam, bo widać bardzo ryski. Producenci kompozytów nie polecają ciemnych kolorów na blaty. Wprawdzie te blaty łatwo odnowić bo wystarczy wypolerować i są jak nowe. Ja na początku miałam mieć taki blat, ale chciałam ciemy i brat stolarz mi odradził więc mam granitowy. Cenowo to właściwie wychodzi podobnie (zależy jeszcze od grupy kolorystycznej kompozytów). A granit może i ciężki, ale na plecach go nie muszę nosić, więc zupełnie to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 24.07.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 MadzialenkaT ja również chciałam blat kamienny, drobnomielony biały. Koszt u kamieniarza skutecznie nas zabił bo z montażem wynosił ponad 7 tysięcy. Ponadto dowiedziałam się w kilku miejscach jak pracują tacy kamieniarze (cwaniacy, chyba że tylko ja mam takiego pecha). Otóż pan robiąc wycenę liczył ile wyjdzie mu blatu z danej płyty. W naszym przypadku (3,2-3,5 m blatu) wyszła jedna płyta i kawałek, więc Pan policzył koszt jednej płyty(która pójdzie w całości) + koszt całej drugiej płyty (z której trzeba nam było dosłownie kawałek na nogę barkową). Dodam tylko, że to co zostaję z drugiej płyty Pan zatrzymuje dla siebie...a klient płaci nie wiem może tylko ja trafiam na takich cwaniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanta001 24.07.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Odnośnie wycen kuchni my jeździliśmy bardzo długo po różnych fachowcach. Byliśmy również w studio i tam zabili nas cenami. W końcu przyjechał majster, którego polecono nam na początku ale nie miał on za bardzo czasu i długo trwało zanim dotarł. Widzieliśmy jego robotę i ja byłem pod wrażeniem wykonania. Całą kuchnię wycenił na 12k - czyli ze światełkami, gniazdkami, uchwytami itd.... Jeżeli chodzi o kuchnię to wielkość średnia (Ambrozja 2). Blat będzie antybakteryjny, nie pamiętam jakiej firmy ale wygląda bardzo ładnie, bo mamy próbki. Materiały jakie będą użyte to: - korpusy z płyty laminowanej- fronty fornir wenge- elementy widoczne fornir- tandembox Blum- uchwyty do klap Aventos- ramki aluminiowe- oświetlenie led ciepły- ściana pomiędzy blatem a górnymi płytkami: zobale Projekt odręczny jest na moim blogu Kuchnia Ambrozja a zdjęcia z realizacji powinny być pod koniec sierpnia (tak mamy w umowie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 24.07.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 fanta001, czy powyższa cena z blatem?? bardzo ładny rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanta001 24.07.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Tak, w cenie jest także blat chyba 2k za blat wyszło, a z tego co pozostanie zamontują jeszcze parapety w wykuszu w kolorze blatu. Rysunek robiony był przez naszego wykonawcę ale że jest on przeciwnikiem komputerów mimo młodego wieku to narysował w ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 24.07.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ilona Agata.....w jakiej fabryce,w fabryce są robione meble na masową skalę do sklepów,a sklep narzuca marżę i sprzedaje klientom.A studio ma zrobionych kilka kuchi na pokaz i wybierasz jaką chcesz.A Ty myślisz że raki stolarz dorabiacz przychodzi do Ciebie z niczym.On ma takie katalogi ze zdjęciami swoich kuchni,że nie wiesz co wybrać,wszystkie takie piękne.I taki stolarz ze studia i taki stolarz dorabiacz jedzie do tej samej stolarni i zamawiają te same kuchnie....a dalej to już o tym pisalam Nie wiem, skąd takie pomysły, bo ja się spotkałam z trochę innymi procedurami. I piszę o dużych studiach z renomą, które mają własne fabryki. Sama korzystałam z usług studia (kuchnia) oraz stolarza (kuchnia w starym mieszkaniu, meble do salonu i łazienek w nowym), więc wiem, na czym to polega. Dobry stolarz meble wykonuje sam, słaby stolarz korzysta z elementów oferowanych m.in. przez firmę BRW, a potem je składa. Dla mnie ten drugi to nie do końca stolarz, bo poza kuchnią niczego nie jest w stanie SAM zrobić. Mnie katalogi ze zdjęciami nie wystarczą, bo sama nie jestem projektantką i nie potrafię zadbać o ergonomię, itp., a nie chcę powielać schematów zastosowanych w cudzych kuchniach (za które ktoś inny być może zapłacił duże pieniądze projektantom). Poza tym każda kuchnia ma inny układ, każda rodzina inny styl życia, jednym słowem każdy z nas potrzebuje innej kuchni. A jeśli myślisz, że idąc do studia możesz wybrać tylko kuchnię dostępną na wystawie, tzn., że nigdy w żadnym nie byłaś i doprawdy nie wiem, po co zabierasz głos w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 25.07.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ilona Agata.....bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.07.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 fakt stolarz stolarzowi nie równy. U mnie jeden stolarz robił drzwi dębowe wewnętrzne i to jest prawdziwy stolarz. Natomiast stolarz który robił kuchnię to blaty zamówił, poskręcał i tyle. Różnica jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadzialenkaT 27.07.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Madzialenko, ale czy jesteś pewna, że chcesz granit? Jest b. ciężki i nie wszystkim odpowiada w użytkowaniu. Czy nie lepiej corian lub coś analogicznego? Tak na 100% chcę granit, moja Mama ma go w kuchni i sprawuje się rewelacyjnie. Do tego ja bym chciała taki naprawdę gruby, ale ceny pewnie zweryfikują moje spojrzenie na sprawę grubości. Elena76 zdecydowanie marzy mi się ciemny blat, najlepiej prawie czarny z drobnymi drobinkami ( nie znam nazwy tego granitu) Venus_m powiedz ile masz tego blatu za 7 tyś? A to co piszesz o Panach kamieniarzach, to pewnie różnie bywa, ale moim rodzicom kamieniarz oddał nawet kawałki , które wyciął pod płytę i zlewozmywak - z tego powstały blaty do łazienki na szafki , bo akurat zgrało się kolorystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 27.07.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 zdecydowanie marzy mi się ciemny blat, najlepiej prawie czarny z drobnymi drobinkami ( nie znam nazwy tego granitu) absolute black jest czarny i ma delikatne (lub mniej - tafle wybiera się indywidualnie) szare ciapeczki. mogę polecić dobrego kamieniarza z północnej polski - wielokokrotnie testowany i dużo tańszy niż mniejsza konkurencja z miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.07.2011 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 (edytowane) Tak na 100% chcę granit, moja Mama ma go w kuchni i sprawuje się rewelacyjnie. Do tego ja bym chciała taki naprawdę gruby, ale ceny pewnie zweryfikują moje spojrzenie na sprawę grubości. Elena76 zdecydowanie marzy mi się ciemny blat, najlepiej prawie czarny z drobnymi drobinkami ( nie znam nazwy tego granitu) Venus_m powiedz ile masz tego blatu za 7 tyś? A to co piszesz o Panach kamieniarzach, to pewnie różnie bywa, ale moim rodzicom kamieniarz oddał nawet kawałki , które wyciął pod płytę i zlewozmywak - z tego powstały blaty do łazienki na szafki , bo akurat zgrało się kolorystycznie. Zalezy jak gruby granitowy blat chcesz, ile cm? A widzialas w realu takie grube granitowe blaty? Bylam w salonie RUST i tam byl 9 cm blat z granitu na 3 m na 1,5 m wyspie. Spytalam sie babeczki, jakim cudem te szafki wytrzymuja ciezar tak grubego granitu, a ona powiedziala mi , ze to 3 cm granit obudowany rusztem z drewna, gdyz nie ma mozliwosci, zeby jakakolwiek szafka wytrzymala taki ciezar. Nie wnikalam, jak oni to robia, ze na wierzchu widzisz 9 cm granit, a w srodku pustka z 3 cm granitem. Edytowane 28 Lipca 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 28.07.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 no a ja takie grube blaty widziałam. ale nie podklejki tylko normalny gruby blat. tylko ta cena... ;/ ale jest jeszcze jedna opcja:znajomi mają wyspę 3x2 m, a na wierzchu dwie tafle jakiegoś południowoamerykańskiego marmuru po 3 cm każda (tj. jedna na drugiej, by przeg miał grubość 6 cm). pioruńsko drogo wyszło (przede wszystkim shipping), ale szafki, które są pod spodem są z całą pewnością szafkami i utrzymują ten ciężar. widziałam na żywo, potem dopytałam jeszcze stolarza, który potwierdził moje przypuszczenia. być może są tam jakieś dodatkowe wzmocnienia, ale akurat u tych znajomych nie ma żadnych podklejek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PomocOnline 28.07.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Nie wiem czy się cieszyć czy płakać ale całość wynosiła 28 tysięcy złotych W zasadzie nie ma się co dziwić jak postawiłem parkiet, nowe meble, całkowita odnowa ścian + nowy sprzęt AGD. Robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 28.07.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ja chciałam blat kanciasty minium 4 cm grubości, najlepiej 6 cm 3 m z kawałkiem wychodziło tego blatu. Mam ładny blat tymczasowy, która docelowym chyba pozostanie na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts