Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztowały wasze kuchnie...

helism

Recommended Posts

Zalezy jak gruby granitowy blat chcesz, ile cm?

A widzialas w realu takie grube granitowe blaty? Bylam w salonie RUST i tam byl 9 cm blat z granitu na 3 m na 1,5 m wyspie. Spytalam sie babeczki, jakim cudem te szafki wytrzymuja ciezar tak grubego granitu, a ona powiedziala mi , ze to 3 cm granit obudowany rusztem z drewna, gdyz nie ma mozliwosci, zeby jakakolwiek szafka wytrzymala taki ciezar. Nie wnikalam, jak oni to robia, ze na wierzchu widzisz 9 cm granit, a w srodku pustka z 3 cm granitem.

efekt "grubego" blatu można uzyskać poprzez doklejkę od frontu łączoną z blatem pod kątem 45 st.

• Odpowiedzi 933
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Przepraszam, że dopiero odpisuję ale czasu ostatnio mało :) Odnośnie zlewu to tak chyba będzie z tą różnicą, że będzie on bardziej przesunięty w stronę okna, bo teraz wchodzi za bardzo na narożnik. Największy problem właśnie mamy z tym zlewem. Mama uparła się że komora musi być po prawej stronie, więc pozostaje przesunąć. Kolejna zmiana to okap - będzie zwykły pod zabudowę, bo te "telewizory" przestały się podobać :)

• 4 weeks później...

moze to nie ten wątek (Joliska przepraszam):) ale nie bardzo wiem gdzie zapytac...

czy za m2 frotów lakierowanych (bialy 9003ral) wysoki polysk cena 445zl to duzo?

akryl kosztuje 365zl,czy te ceny są w normie?

nie bardzo tez rozumiem, jak Wy dziewczyny robicie te fronty bez uchwytow... w powyzszej firmie powiedzieli mi ze to niemozliwe...:(

ze bez uchwytow fronty owszem, ale mają tylko dwa rodzaje (zobal ukw-7 i chyba 9) i wogole twierdzą ze bez uchwytow to jakas nowosc...widze u ragazzy, anety s takie bez uchwytow (a przynajmniej bez tego aluminium) i nie wiem...taki front lakierowany to potem stolarz jeszcze obrabia czy jak? nie chce aluminium...wyośli mi to ktos jak blondynce? ladnie prosze:)

nie bardzo tez rozumiem, jak Wy dziewczyny robicie te fronty bez uchwytow... w powyzszej firmie powiedzieli mi ze to niemozliwe...:(

ze bez uchwytow fronty owszem, ale mają tylko dwa rodzaje (zobal ukw-7 i chyba 9) i wogole twierdzą ze bez uchwytow to jakas nowosc...widze u ragazzy, anety s takie bez uchwytow (a przynajmniej bez tego aluminium) i nie wiem...taki front lakierowany to potem stolarz jeszcze obrabia czy jak? nie chce aluminium...wyośli mi to ktos jak blondynce? ladnie prosze:)

Nie jestem wprawdzie 'dziewczyny' ale mogę odpowiedzieć. Jeśli stolarz twierdzi, że fronty bez uchwytów to jakaś nowość i że to jest trudne to.. zmień stolarza. To zupełnie standardowe (acz nietanie) rozwiązanie istniejące od lat. Polega ono na nafrezowaniu górnej krawędzi frontu. Te zobale to jest jakaś alternatywa (i tak trzeba lekko podfrezować front, żeby dało się je zamocować), ale w niektórych projektach zupełnie mogą wizualnie zepsuć monolit mebla.

jarett to nie stolarz tak twierdzi, on akurat to jest fachowiec...z nim jeszcze na ten temat nie rozmawialam, tak mi powiedzieli tam gdzie bylam rozeznac sie w cenach frontow, mają tam na ekspozycji tylko dwa rodzaje wlasnie i sa to zobale, a ja nie chce aluminium...jak wspomnialam o frezowaniu na 45st to cos tam przebąkiwali, ze owszem slyszeli, ale nie mają takiego frezu i wogole nie wiedza czy bedą miec...wiec myslalam, ze zamowie fronty bez frezu, a stolarz mi zrobi taki jak chce...tak to dziala?

asizo kochana:) wiem, ze jest tip-on, nie sadze by sprawdzal sie w kuchni jednak...poza tym drogi raczej co? (OT-co ze zdjeciami łazienki?:rolleyes:grzecznie prosze)

jarett ...wiec myslalam, ze zamowie fronty bez frezu, a stolarz mi zrobi taki jak chce...tak to dziala?

Nie jestem technologiem drewna ale wydaje mi się, że nie da się kupić gotowych frontów a potem je nafrezować. Jestem pewien, że okleinę albo lakier kłądzie się na front PO frezowaniu. Ja też będę miał fronty frezowane, ale zamawiam całą kuchnię od jednego człowieka i w sumie nie wiem jak ot się technologicznie u niego odbywa.

ano wlasnie...lakier po frezowaniu, tak myslalam...to moze wyfrezowac, polakierowac i nie nakladac juz aluminiowego zobala? mozna tak? bedzie praktyczne? (o ile mozna wogole mowic o praktycznosci we frontach bezuchwytowych:lol2:

naprawde nikt nie ma frontow bezuchwytowych bez nakladek aluminiowych?:(

Witam,

ja bede robil kuchnie dlugosc 3.6m a druga sciana 1.2m. Kuchnia w stylu prowansalkim.

Ceny w studiach od 15.000 do 5o.000. Sprawdzilem w zasadzie wiekszosc salonow w Wawie Scavolini, Akan,Arino,Alno itp itd.

Zalezy od firmy. Generalnie nie ma roznicy przy firmowych meblach czy drewno czy mdf. Trudno bowiem uznac 4 czy 8% roznicy za roznice przy cenach rzedu kilkudziesieciu tysiecy PLN.

Placi sie za firme ... i miejsce zakupu. Najdrozsze meble byly w salonach w Domotece. Czesc firm ktore tam sprawdzilem a pozniej robilem wycene gdzie indziej byla do 30-40% tansza.

My wybralismy w koncu studio - i co ciekawe pierwsze ktore odwiedzilismy. Mieli akurat wystawiona kuchnie taka jaka nam sie spodobala. Za ok 8 tygodni powinna stac. Obym sie nie zawiodl:).

Ps. ceny oczywisce bez blatow, uchwytow, oswietlenie sprzetu itp itd...

Dla wszystkich zaintersowanych proponuje sprawdzic ceny i pytac w studiach co dokladnie obejmuje kuchnia - od ilosci szafek po systemy szuflad.

Reasumujac - bardzo trudno podac cene. Wszystko zalezy od tego czy nowoczesna, czy tradycyjna, czy sa fronty gladkie czy ne, czy sa pilastry itp

leaat sprawdz ofertę firmy ze Świętochłowic która robi fronty (w tym bezuchwytowe lakierowane na wysoki połysk)...z tego co widziałem to robi trochę stolarzy na ich frontach...my za około 3 tygodnie będziemy mieć właśnie kuchnie z tymi frontami :D jak chcesz namiary na tą firmę to pisz na priv...

Jeszcze kuchni nie zamawiałam - na razie skończyłam wyceny.

Kuchnia biała na wysoki połyski - metrów bieżących frontów około 11 m2.

Najpierw opracowaliśmy projekt - zastanowiwszy się gdzie co chcemy mieć poszliśmy po wyceny. Z dokładnym określeniem ilości szuflad, firm, blatów, frontów itd.

i: Zaprzyjaźniony sąsiad - 20 tyś, za to samo studio kuchenne 13 - 17 tyś, stolarz polecony przez znajomych (widziałam realizacje)- z własnej inicjatywy dorzucił koszy na śmieci wyjeżdżający i oświetlenie podblatowe - 13 tyś.

Tak więc proponuje przejść się - i popytać znajomych.

A w sprawie metra frontów 445 zł to jakaś masakra - najwyższa cena moja co prawda to było 600 zł za m2 (wycena od tego gościa z kuchnią za 20 tyś) Ale dopadłam kontakt do stolarza który lakieruje fronty dla studia kuchennego - za cenę około 230 za m2

A w sprawie metra frontów 445 zł to jakaś masakra - najwyższa cena moja co prawda to było 600 zł za m2 (wycena od tego gościa z kuchnią za 20 tyś) Ale dopadłam kontakt do stolarza który lakieruje fronty dla studia kuchennego - za cenę około 230 za m2

230za m2??:jawdrop:wow...brutto? i to juz z frezem? lakier dwustronny? ile warstw?

zpoe Swietochlowice nie sprzedają frontow w detalu, mają przedstawicieli w Chorzowie i Katowicach (ceny odpowiednio 460zl oraz 515zl)...oczywiscie netto...to faktycznie jakas paranoja:rotfl:

Hmn...z tego co ja wiem to najpierw się frezuje a następnie lakieruje ;)

Ja frezów nie mam, bo firma nie za bardzo chciała się tego podjąć - że też nie pomyślałam że mogą być totalnymi laikami w tej kwestii!! Odnośnie cen, to jasne znam z autopsji że ta sama kuchnia może kosztować (same szafki kuchenne) od 18 tysięcy do 80 (mój przypadek). Oczywiście zdecydowałam się na firmę najtańszą, wydawała się pro tylko co z tego jak już 6 razy byli na poprawkach i ciągle nie mogłam dokonać odbioru kuchni. Akryl / lakier wysoki połysk to było jakoś 1100 zł/m2 a fornir w lakierze koło 900 zł /m2. Ceny jak widać są róźne, ja mimo sprawdzenia studia kuchennego (opinii klientów na forum) nacięłam się na niezłych partaczy.

230za m2??:jawdrop:wow...brutto? i to juz z frezem? lakier dwustronny? ile warstw?

zpoe Swietochlowice nie sprzedają frontow w detalu, mają przedstawicieli w Chorzowie i Katowicach (ceny odpowiednio 460zl oraz 515zl)...oczywiscie netto...to faktycznie jakas paranoja:rotfl:

brutto - z vat 8% ale bez uchwytów frezowanych bo mnie nie interesowały. teraz mi sie chyba odmieniło - tj dalej zastanawiam sie czy frezowane czy zobal.