Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztowały wasze kuchnie...

helism

Recommended Posts

Tak zamówione było wszystko w hurtowni łącznie z pocięciem i oklinowaniem. Oczywiście tylko blat pozostał do wycięcia w trakcie montażu. Ja nie pytam o cene kuchni w połysku tylko o cenę robocizny bo cenę materiałów znam. Kolega za 7 m kuchni zapłacił 4000 za wszystko to tak mysle że za ile tam mógł mieć materiały. Oczywiście kuchnia nie w połysku. Pewnie w jego przypadku robocizna wyszła około 1500 zł. Owszem on kuchnię ma nie w połysku ale na robociznę to nie wpływa wogóle. Pracowałem jakiś czas w stolarni ale z braku czasu zleciłem zrobienie kuchni. Wiem ze czas poświęcony na tą kuchnię to około 3-4 dni z montażem wiec uważam że 2800 to gościa poniosło. Jeśli chodzi o łaczenie to normalne skrzynie , blat łączony na listwie. Mało tego musiałem im pokazywać jak zamontować uchwyty do zlewu oraz mocowanie zmywarki do blatu bo nie wiedzieli że trzeba a uchwyty walnęli w kąt... Płytę gazową przykręcałem sam tak jak podłączenie zlewu i zmywarki. Fronty na dole mam czarne na górze czerwone. Na czarnych już i są mikro ryski fakt pisało żeby po zdjęciu foli nie czyścić intensywnie bo się utwardzają a żona przetarła zwykłym szarym ręcznikiem papierowym... - w słońcu nie da się patrzeć na te fronty. Nie wiem czym to wypolerować bo tempo i auto max zostawiają ryski przy polerowaniu ręcznym. Napiszcie ile za tą robociznę powinienem zapłacić oraz co i jak zrobić z tymi frontami żeby je wypolerować.

• Odpowiedzi 933
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chcąc reklamować żadnej z firm tu obecnych i tej z którą ja mam pewne powiązania proponuje zastosować znany model. Poprosić o kilka wycen, ze wszystkich otrzymanych odrzucić najtańszą i najdroższą, skupić się na tych ze środka i jeżeli zawierają one dokładnie te same materiały i zakres usługi wybrać jedną która wam najbardziej przypadnie do gustu. Warto obejrzeć ich wcześniejszą robotę. Co do frontów ten sam front o tym samym kolorze może kosztować 230zł/m jak i również 400, za ceną idzie jakość, rodzaje podkładu, lakierów ilość warstw. Przy dzisiejszym rynku i ilości konkurencji mało który wykonawca dolicza sobie duże koszty robocizny bo zostanie bezrobotny. Chyba że robota mu bardzo nie pasuje i chce w biznesowy sposób za to się nie brać. Co do mechanizmów w mojej opinii blum jest najlepszy. Uwaga bo ikea tez ma bluma ale tylko nazwa może kojarzyć się z tym właściwym blumem. Gołym okiem widać że jest to produkt robiony tylko na zamówienie ikea a jego jakość nie umywa się do tego normalnego. Hettich jest najwyższą półką ale często jego ceny są z kosmosu. Mamy też rodzimego producenta Laguna, goni konkurencję, prezentuje w miarę przyzwoitą jakość ale nie ma jeszcze tak rozbudowanego asortymentu jak dwóch wcześniejszych konkurentów. Pamiętajmy róniweż że poza frotnami na cene kuchni ma wpływ ilośc szuflad- każda wymaga mechanizmu- teraz pytanie jaki rodzaj szuflady i nie chodzi mi tu o hamulec. Większość je już ma w standardzie. Zachęcam do zapoznanie się z stroną któregokolwiek z producentów mechanizmów. Wybór jest naprawdę duży. Kolejna rzecz to wszelkie carga, magic cornery, i inne bajery które nasze Panie bardzo sobie cenią.

Tak zamówione było wszystko w hurtowni łącznie z pocięciem i oklinowaniem. Oczywiście tylko blat pozostał do wycięcia w trakcie montażu. Ja nie pytam o cene kuchni w połysku tylko o cenę robocizny bo cenę materiałów znam. Kolega za 7 m kuchni zapłacił 4000 za wszystko to tak mysle że za ile tam mógł mieć materiały. Oczywiście kuchnia nie w połysku. Pewnie w jego przypadku robocizna wyszła około 1500 zł. Owszem on kuchnię ma nie w połysku ale na robociznę to nie wpływa wogóle. Pracowałem jakiś czas w stolarni ale z braku czasu zleciłem zrobienie kuchni. Wiem ze czas poświęcony na tą kuchnię to około 3-4 dni z montażem wiec uważam że 2800 to gościa poniosło. Jeśli chodzi o łaczenie to normalne skrzynie , blat łączony na listwie. Mało tego musiałem im pokazywać jak zamontować uchwyty do zlewu oraz mocowanie zmywarki do blatu bo nie wiedzieli że trzeba a uchwyty walnęli w kąt... Płytę gazową przykręcałem sam tak jak podłączenie zlewu i zmywarki. Fronty na dole mam czarne na górze czerwone. Na czarnych już i są mikro ryski fakt pisało żeby po zdjęciu foli nie czyścić intensywnie bo się utwardzają a żona przetarła zwykłym szarym ręcznikiem papierowym... - w słońcu nie da się patrzeć na te fronty. Nie wiem czym to wypolerować bo tempo i auto max zostawiają ryski przy polerowaniu ręcznym. Napiszcie ile za tą robociznę powinienem zapłacić oraz co i jak zrobić z tymi frontami żeby je wypolerować.

Co to za nowatorskie metody, najpierw zlecić robotę, a po ustalać cenę... Na jakiej podstawie chcesz teraz negocjować?

W 3 dni kuchni nie zrobisz, żeby było jasne, a już na pewno nie z montażem. Ceny mogą być bardzo rozbieżne, w zależności od fachowca, do tego ty zrobiłeś część prac. Pan Henio po pracy zrobi za tysiaka, a fachowiec policzy x3, bo dysponuje wiedzą i dobrym sprzętem, który trzeba ostrzyć, naprawiać. Pan Henio nie ma swojego warsztatu, robi na czarno to i koszty mniejsze, dlatego trzeba pytać przed...

W droższej kuchni robocizna będzie tańsza w stosunku do całości ceny, niż w tańszej czyli odwrotnie jak piszesz. Jak ktoś robi kuchnię za 4k to robocizna wyniesie szybciej 2,5 niż 1,5k.

Co to za nowatorskie metody, najpierw zlecić robotę, a po ustalać cenę... Na jakiej podstawie chcesz teraz negocjować?

W 3 dni kuchni nie zrobisz, żeby było jasne, a już na pewno nie z montażem. Ceny mogą być bardzo rozbieżne, w zależności od fachowca, do tego ty zrobiłeś część prac. Pan Henio po pracy zrobi za tysiaka, a fachowiec policzy x3, bo dysponuje wiedzą i dobrym sprzętem, który trzeba ostrzyć, naprawiać. Pan Henio nie ma swojego warsztatu, robi na czarno to i koszty mniejsze, dlatego trzeba pytać przed...

W droższej kuchni robocizna będzie tańsza w stosunku do całości ceny, niż w tańszej czyli odwrotnie jak piszesz. Jak ktoś robi kuchnię za 4k to robocizna wyniesie szybciej 2,5 niż 1,5k.

Widzę że trafił się jakiś stolarz co będzie usprawiedliwiał zdzierstwo kolegów... Powiedz mi czym się różni skręcanie mebli z płyt za 2000 czy za 200 zł ? Pracowałem przy montażu mebli i wiem jak to wygląda . Nie potrzeba jakiś specjalnych umiejętności tylko kątownik i płaskownik z otworami (tak zwane szablony). Skręcenie skrzynki góra pół godziny ale normalny czas to 15 min. Zabawa jest jedynie z szufladami żeby odległości dobrze rozmierzyć . Zwykłe szafki to pikuś. Owszem mój błąd że pozwoliłem mu robić zanim się określił ile za robociznę ale robił mi już pare małych robót i zawsze wg mojego odczucia był bardzo tani a nawet za tani... Nie znaczy to jednak że jak by ktoś zaśpiewał np 10 000 to miał bym mu dać bo tak mu się podoba. Ceny materiałów są różne ale nie można powiedzieć że dłużej schodzi z montażem zawiasu za 20 zł niż za 3 zł albo inaczej montuje się fronty z połyskiem i dlatego robocizna jest dwa razy droższa. Owszem są może jakieś problematyczne prowadnice czy siłowniki z otwieraniem na dotyk ale u mnie są te rzeczy standardowe.

Nikogo nie usprawiedliwiam tylko chce Cie uświadomić, że ceny za skręcenie takiej samej szafki są różne. Nie napisałem również czy to słuszna cena, bo nie widziałem kuchni i nie wiem za ile ja bym to zrobił. Jeśli zrobienie kuchni jest prostą robotą na 3 dni, wytłumacz czemu sam tego nie zrobiłeś, wolałeś zapłacić komuś 500+zł/dzień mając umiejętności i wiedzę?

Pracując po 10 h i po pracy wykańczając dom nie jesteś w stanie zrobić sam wszystkiego tym bardziej jeżeli poprzednie lokum musisz zwolnić. Wybrałem mniejsze zło i zamiast brać malarza czy płytkarza zająłem się sam tymi pracami a kuchnię zleciłem. Nie widziałeś mojej kuchni dobra więc opiszę dokładniej. Fronty połysk.

Szafki wiszące 2x drzwiczki poziomo otwierane do góry na siłownikach,

2 szt 100 cm,

2 szt 50 cm,

1 szt 60cm 1x dzwiczki poziomo ( zabudowa okapu),

Szafki dolne:

2szt -3 szuflady szerokość 50cm

1szt- zabudowa piekarnika z 1szufladą 60 cm,

1szt -narożna dzwiczki pionowe ,

1szt zlewowa 2x dzwiczki pionowo 80 cm,

1szt zmywarka 45cm( tylko front),

2szt- szafka z dzwiczkami 2x pionowo 60cm

Pracując po 10 h i po pracy wykańczając dom nie jesteś w stanie zrobić sam wszystkiego tym bardziej jeżeli poprzednie lokum musisz zwolnić. Wybrałem mniejsze zło i zamiast brać malarza czy płytkarza zająłem się sam tymi pracami a kuchnię zleciłem. Nie widziałeś mojej kuchni dobra więc opiszę dokładniej. Fronty połysk.

Szafki wiszące 2x drzwiczki poziomo otwierane do góry na siłownikach,

2 szt 100 cm,

2 szt 50 cm,

1 szt 60cm 1x dzwiczki poziomo ( zabudowa okapu),

Szafki dolne:

2szt -3 szuflady szerokość 50cm

1szt- zabudowa piekarnika z 1szufladą 60 cm,

1szt -narożna dzwiczki pionowe ,

1szt zlewowa 2x dzwiczki pionowo 80 cm,

1szt zmywarka 45cm( tylko front),

2szt- szafka z dzwiczkami 2x pionowo 60cm

No ciut przesadził, co nie zmienia faktu, że w każdej profesji stawki są bardzo rozbieżne, może Pan po prostu się ceni, a może celowo tak zagrał świadomy sytuacji. Myślę, że znalazłbyś osoby, które Ci to złożą za tysiąc złotych albo i taniej choćby w hurtowni gdzie brałeś materiały, tylko jakie to ma teraz znaczenie. 2k to dobry kompromis. Za 3,5k znalazłbyś niejednego stolarza, który zrobiłby robotę od początku do końca solidnie.

Moja kuchnia kosztowała łącznie jakieś 7-8 tys., ale zaznaczam, że nie oszczędzałam na takich podstawach jak zlew, blat, kuchenka. Pewnie można by było zamknąć się w mniejszym budżecie, ale wyszłam z założenia, że będzie mi ona służyć przez ładnych kilka kolejnych lat.

A to ciekawe, w cenie rozumiem też AGD i reszta sprzętów? Skoro na blacie nie oszczędzałaś to pewnie kamień:lol2: Podaj jeszcze namiary na tego Pana co robi charytatywnie.

Moja kuchnia kosztowała łącznie jakieś 7-8 tys., ale zaznaczam, że nie oszczędzałam na takich podstawach jak zlew, blat, kuchenka. Pewnie można by było zamknąć się w mniejszym budżecie, ale wyszłam z założenia, że będzie mi ona służyć przez ładnych kilka kolejnych lat.

A to ciekawe, w cenie rozumiem też AGD i reszta sprzętów? Skoro na blacie nie oszczędzałaś to pewnie kamień:lol2: Podaj jeszcze namiary na tego Pana co robi charytatywnie.

hehe :D

Poza tym, wiadomo, ze wielkosc kuchni tez ma znaczenie.. moga to byc 4 szafki, a moze byc ich 12 i znacznie wiecej..

Tak wiec pisanie, ze kuchnia kosztowala 5, 7, 10, 12, czy 20tysiecy pln nic nie mowi.. ;)

hehe :D

Poza tym, wiadomo, ze wielkosc kuchni tez ma znaczenie.. moga to byc 4 szafki, a moze byc ich 12 i znacznie wiecej..

Tak wiec pisanie, ze kuchnia kosztowala 5, 7, 10, 12, czy 20tysiecy pln nic nie mowi.. ;)

Dokładnie : ) Nie mnie tak nie leczy jak to, że ktoś mówi: a ja za swoją dałem 8tyś.

po 1. Z czego blat

po 2. Kształt frontów

po 3. Z czego fronty

po 4. Czy boki mebli z płyty czy z tego co fronty np mdf lakier

po 5. Jakie zawiasy/ prowadnice, jakich marek

po 6. Czy są elemnty dodatkowe jak np kosze, cargo, kosze narożne

po 7. Wyspa, oświetlenie

po 8. No i najbardziej trywialne a często pomijane przy "porównaniach" - jaka wielkość kuchni, szafek, czy tylko dół czy też wiszące, wysokość mebli, ilość konstrukcji "niestandardowych".

Nie mówiać już o różnym AGD jakie wybieramy : )

Dokładnie : ) Nie mnie tak nie leczy jak to, że ktoś mówi: a ja za swoją dałem 8tyś.

po 1. Z czego blat

po 2. Kształt frontów

po 3. Z czego fronty

po 4. Czy boki mebli z płyty czy z tego co fronty np mdf lakier

po 5. Jakie zawiasy/ prowadnice, jakich marek

po 6. Czy są elemnty dodatkowe jak np kosze, cargo, kosze narożne

po 7. Wyspa, oświetlenie

po 8. No i najbardziej trywialne a często pomijane przy "porównaniach" - jaka wielkość kuchni, szafek, czy tylko dół czy też wiszące, wysokość mebli, ilość konstrukcji "niestandardowych".

Nie mówiać już o różnym AGD jakie wybieramy : )

dokladnie!

Moje agd bez piekarnika i kawiarki to juz koszt 10tysi przekroczylo...i czuje, ze raz jeszcze tyle dolozyc bede musiala, bo jestem przed zakupem ;)

ale czy to wazne?

Kazdy robi tak, jak sie jemu podoba i wybiera to, na co go w danej chwili stac. :)

• 1 year później...
  • 9 months później...

Ja za swoją 6,5m niby na wymiar ale standard płacę 8200zł co daje 1250zł/mb lakier/mat. Do tego sprzęt do zabudowy 5 tyś no i płytki 1400zł + klej 200zł.

Nie liczyłem jeszcze zlewu i farby na ścianę.

Plan był taki żeby zmieścić się w 15 tyś.

Jakby miało być po taniości to kuchnie z casto... za 1000zł plus kuchenka za 1000.

• 2 weeks później...

Ile moze kosztowac wykonanie kuchni:

- 5 mb mebli, w tym 3mb szafek dol, 3mb szafek gora, 2mb szafek od podlogi do sufitu (2,5m)

- fronty lakierowane, blat z płyty

- cargo szerokie na 30cm, wysokie na 200cm (koszt takiego cargo z peki albo bluma to ok 1500 zl)

- bez koszy i innych systemów. 11 sztuk szuflad łącznie (tandembox)

Mam rozne oferty, od takich za 12-13 tys zl, przez takie za 17 tys, konczac na takich za 23-24 tys.

We wszystkich powyzszych materialy raczej te same, prosilem o wycene na podstawie jednego konkretnego projektu.

Rozbieznosci sa dosc spore i sam nie wiem z czego moga wynikac.

Edytowane przez mzkr