Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam takie pytanko: wiem ze podłogówka ma dużą bezwładność wiec pytam jak grzać w domku gdy rano jest zimno ok 10 stopni C na zewnątrz a za 3-5 godzin będzie ciepło? jeżeli włączę rano to ciepło zrobi sie w domu właśnie za 3-5 godzin(może jeszcze później) ale wtedy nie będzie już konieczne grzanie.

myślałem tez by nastawić grzanie w nocy i na rano będzie ciepło , ale często poranek jest bardzo pogodny i nie ma potrzeby grzać wiec to tez by sie nie sprawdziło .

proszę o wasze doświadczenia w tym temacie

ps. chodzi o tych co mają podłogówkę w całym domu

https://forum.murator.pl/topic/101118-grzanie-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%85-w-ca%C5%82ym-domu-w-okresie-kwietnia-maja/

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nie jest tak że bezwładność podłogi + ścian załatwia temat zmian temperatury? Pytam z ciekawości bo u mnie nie ten etap ale obserwuję temp wewn od zimy i przy mrozach bez ogrzewania było u mnie nie mniej niż 9 stopni przez wiekszośc czasu około 13 teraz jest 17 bez względu na porę dnia. Stan przed wylewkami.
Z doświadczenia wynika ze trzeba sobie ustawić na programatorze temperatury ,jest tam kilkanaście opcji i problem z głowy

nie mysle ze to takie proste :( , chyba ze są to jakies super sterowniki?

:D

w obecnym domu nie mam podłogówki tylko grzejniki i tu problemu nie ma bo własnie czujnik właczy piec i kaloryfery w kilka minut cieple i w pokojach tez .

natomiast z opini ludzi posiadających podłogówke w całym domu(a taki system tez bede miał w nowym domku :) ) wynika ze po właczeniu ogrzewania (powiedzmy ze czujnik podał sygnał) to w domu zrobi si cieplo dopiero za kilka godzin i bedzie to powiedzmy poludnie a wtedy na zewnatrz jest cieplo wiec nie ma to sensu - i tu tkwi problem :)

jest wyjscie tylko malo ekonomiczne grzac w systemie ciagłym :) , ale czy to w maju ma sens?

Niestety, podłogówka przy wielu zaletach ma tę małą wadę, że ma dużą bezwładność. Trzeba ją wyczuć i sie do niej stosować. Ja już wiem, że jak mam podłogówką podnieść o 1 C to muszę 1,5 godziny wcześniej ja załączyć (od stanu zimnego).

Jak autor sam wymyślił - aby mieć ciepło rano, trzeba włączyć grzanie z wyprzedzeniem ok 3 godzin. Jak ranek będzie ciepły to w domu też będzie za ciepło - niestety, sterownika z przewidywaniem przyszłości jeszcze nie produkują, a on by załatwił sprawę. Może chociaż taki który ściąga sobie prognozę pogody z internetu?

A na teraz moja rada to zaprogramować odpowiednie wyprzedzenie w sterowniku pokojowym -niech temperaturę zacznie podnosić już ok 4 rano i ok godz 7:00 ustawić temperaturę obniżoną - tzn niech się wtedy wyłączy. I obniżyć temp. wody - no chyba że piec to robi automatycznie.

Niestety, podłogówka przy wielu zaletach ma tę małą wadę, że ma dużą bezwładność

Małą ?? :o

Gigantyczną !!!

I dlatego proponowane przeze mnie rozwiązania są zdecydowanie bardziej komfortowe i ekonomiczne i znacznie mniej "stresujące" użytkownika.... :wink:

Czyli na zewnątrz sobie, wewnątrz sobie.

Ciepły dzień a musisz dogrzewać dom- skarżyli się na to na forum.

????wydaje mi sie ze to jest normalne zachowanie domu i nie widze tu nic dziwnego

w domu w ktorym obecnie mieszkam (wynajmuje na czas budowy) sa wszedzie grzejniki i pomimo cieplych dni musze rozpalac w piecu i co dwa trzy dni podgrzac dom:(

..Żeby wchodząc do własnego domu narażać się na przeziębienie lub ciepło się ubierać.

Wytłumacz to jeszcze dzieciom i ludziom starszym, którymi też pewnie kiedyś się staniecie...

Dlatego w ociepleniu, termoizolacyjności też należy stosowac zasadę "złotego środka".

Można zastosowac też np. rekuperację "odwróconą"....

Witam mam takie pytanko: wiem ze podłogówka ma dużą bezwładność wiec pytam jak grzać w domku gdy rano jest zimno ok 10 stopni C na zewnątrz a za 3-5 godzin będzie ciepło? jeżeli włączę rano to ciepło zrobi sie w domu właśnie za 3-5 godzin(może jeszcze później) ale wtedy nie będzie już konieczne grzanie.

myślałem tez by nastawić grzanie w nocy i na rano będzie ciepło , ale często poranek jest bardzo pogodny i nie ma potrzeby grzać wiec to tez by sie nie sprawdziło .

proszę o wasze doświadczenia w tym temacie

ps. chodzi o tych co mają podłogówkę w całym domu

Nie bardzo rozumiem na czym polega twój problem.

Co rozumiesz przez: włączę rano? Ręcznie właczasz tą podłogówke?

Ustawiasz sobie harmonogram w regulatorze pokojowym tak, aby uzyskać temperaturę komfortową wtedy kiedy wstajecie, (eksperymentalnie dobierasz sobie wyprzedzenia grzania).

Jeśli, tak jak napisałeś, nastawisz grzanie w nocy, tak aby było ciepło rano, a ranek będzie pogodny, to po prostu dom osiągnie szybciej zadaną temperaturę i termostat wczesniej wyłaczy ogrzewania.

Nie ma na to żadnej rady i po prostu tak to działa.

Trochę nie rozumiem, jak pogony poranek wpływa na konieczność ogrzewania. Przecież od razu ci się dom od pierwszych promieni słńca nie nagrzeje, chba że masz bardzo złą izolację.

Czy twoje wątpliwości wynikają z praktcznych problemów, czy na razie zastanawiasz się teoretycznie.

Jeśli to pierwsza opcja, to coś masz nie tak zrobione: albo podłogówkę, albo izolację termiczną domu.

Jeśli to teoretyczne rozważania, to spokojnie, w praktyce to jest wszystko do opanowania, podłogówka ma wielką bezwładność (ukłony dla bogusława) ale dzięki zasadzie swojego działania ma też zdolność samoregulacji, więc lepiej ją nastawić tak, aby dłużej grzała niż teoretycznie potrzeba. Jeśli zaświeci słońce, zrobi się cieplej w budynku, to podłoga odda mniej ciepła do pomieszczeń wielkich strat nie będzie.

To sprawdza się w praktyce.

Pozdrawiam

Talbot. Kilku- kilkunastotonowa bryła betonu to tylko bryła betonu i albo się za późno rozgrzeje albo się za późno schłodzi.

I na to nic nie poradzisz i jak sam piszesz:

" Nie ma na to żadnej rady i tak to po prostu działa."

Wyłączenie przez termostat cyrkulacji i pracy samego źródła ciepła czyli (kotła i in.), nie wyłączy podłogi samej w sobie, która jeszcze przez wiele godzin oddawać będzie nagromadzone w niej ciepło.

W miarę nagrzewania pomieszczenia będzie to następować coraz wolniej co jest oczywistością lecz jednak będzie postępować aż do skutku czyli do wyrównania temperatur pomiędzy podłogą a powietrzem.

Im cieplejszy obiekt tym bardziej uwięźnięte w nim jest wydzielone przez podłogę ciepło. Wprowadzone do podłogi kilowaty energii, muszą być wyemitowane na pomieszczenie.

Przypisywanie tej bryle betonu jakichś specjalnych zdolności, przypomina reklamy niezwykle inteligentnych proszków do prania czy też kremów.

Beawładność to bezwładność i na to nic nie poradzisz. Tak to działa.

Talbot. Kilku- kilkunastotonowa bryła betonu to tylko bryła betonu i albo się za późno rozgrzeje albo się za późno schłodzi.

I na to nic nie poradzisz i jak sam piszesz:

" Nie ma na to żadnej rady i tak to po prostu działa."

Wyłączenie przez termostat cyrkulacji i pracy samego źródła ciepła czyli (kotła i in.), nie wyłączy podłogi samej w sobie, która jeszcze przez wiele godzin oddawać będzie nagromadzone w niej ciepło.

W miarę nagrzewania pomieszczenia będzie to następować coraz wolniej co jest oczywistością lecz jednak będzie postępować aż do skutku czyli do wyrównania temperatur pomiędzy podłogą a powietrzem.

Im cieplejszy obiekt tym bardziej uwięźnięte w nim jest wydzielone przez podłogę ciepło. Wprowadzone do podłogi kilowaty energii, muszą być wyemitowane na pomieszczenie.

Przypisywanie tej bryle betonu jakichś specjalnych zdolności, przypomina reklamy niezwykle inteligentnych proszków do prania czy też kremów.

Beawładność to bezwładność i na to nic nie poradzisz. Tak to działa.

Jak już wcześniej napisano problemy z podłogówką mogą być w dwóch przypadkach : przy źle wykonanej podłogówce lub przy kiepsko zaizolowanym budynku. Ten drugi przypadek właściwie powinien wyeliminować zastosowanie ogrzewania podłogowego, ale jak ktoś je tam zastosował, to mogą się pojawić problemy.

Nie sądzę, żebyś nie rozumiał na czym polega samoregulacja ogrzewania podłogowego, ale dla porządku spróbuję ten temat wyjaśnić. Poprawnie zaprojektowane ogrzewanie podłogowe przy obliczeniowej temperaturze zewnętrznej (u mnie w I strefie klimatycznej jest to -16 st. C) temperatura posadzki nie powinna przekraczać 29 st. C. Oznacza to, że przy temperaturze zewnętrznej powyżej zera temperatura posadzki jest rzędu 24 st. C. Załóżmy, że normowa temperatura w pomieszczeniu wynosi 21 st. C. Przy tej temperaturze grzejnik podłogowy oddaje 100 % energii. Co stanie się, jeżeli temperatura w pomieszczeniu (np. duże nasłonecznienie) wzrośnie do 22 st. C ? Grzejnik podłogowy zmniejszy swą moc o 33%. Czy to znaczy, że pozostała część energii zostanie stracona ? Nie. Po prostu grzejnik dłużej będzie oddawał ciepło.

Załóżmy jeszcze skrajny przypadek. Po chłodnej nocy (konieczne było grzanie - posadzka ma temperaturę 24 st. C) przychodzi upalne południe - temperatura na zewnątrz wynosi 30 st. C. Przy domu o małej bezwładności cieplnej można się spodziewać szybkiego wzrostu temperatury wewnątrz domu np. do 27 st. Przy domu z ogrzewaniem podłogowym w taki upał temperatura posadzki 24 st. C będzie temperaturą komfortową. W tej sytuacji grzejnik podłogowy nie tylko nie będzie dodatkowo oddawał ciepła - co sugerujesz, ale będzie je przyjmował (zapas na kolejną chłodną noc :) ).

Jak widzisz beton nie musi mieć żadnych "specjalnych" właściwości. Do samoregulacji podłogówki wystarczą proste zasady fizyki.

Do bogusława:

Proszę, nie rozpowszechniaj opinii, które niezorientowanym w zagadnieniu osobom robią zamęt w głowie. Chciałem to pominąc milczeniem, ale widzę że niestety twoje stwierdzenia mogą mieć zły wpływ na czyjeś decyzje - wybacz, to nic osobistego, odnosze się jedynie do twoich opini, nie do Ciebie.

Po kolei:

"Czyli na zewnątrz sobie, wewnątrz sobie.

Ciepły dzień a musisz dogrzewać dom- skarżyli się na to na forum."

Dokładnie tak, ma to działać, na zewnątrz pogoda sobie, a wewnątrz temperatura pomieszczeń sobie. Jeśli jest ciepły dzień, ale dom jest tak usytuowany, ze nie złapie odpowiedni szybko ciepła przez okna, a temperatura ogrzewania była obniżona, to moze sie zdarzyć taka sytuacja. Ale z kolei kiedy temperatura na zewnątrz spadnie, to w domu będziemy jeszcze mieli ciepło. Jeśli twierdzisz, że to wada budynku, to pozostaw te stwierdzenia dla siebie.

Tutaj dużo zalezy od usytouwania domu, ilosci okien itd, ale ogólnie ma prawo tak się dziac w niektórych sytuacjach.

"Żeby wchodząc do własnego domu narażać się na przeziębienie lub ciepło się ubierać.

Wytłumacz to jeszcze dzieciom i ludziom starszym, którymi też pewnie kiedyś się staniecie...

Dlatego w ociepleniu, termoizolacyjności też należy stosowac zasadę "złotego środka".

Można zastosowac też np. rekuperację "odwróconą"...."

W termoizolacyjności nalezy stosować jedna zasadę: ocieplać tak bardzo, jak tylko na to cię stać. Nośniki energii drożeją i kazda złotówka zainwestowana w izolację, to oszczędnosci w trakcie życia budynku. Złoty środek natomiast dotyczy parametrów utrzymywanych w pomieszczeniach. Im lepsz izolacja, tym jest to łatwiejsze, niezależnie od źródła ciepła i systemu jego przekazywania do pomieszczeń.

Dodam jeszcze tylko, ze kilowaty nie są jednostką okreslającą ilość ciepła. Są jednostką mocy. Jeśli ktoś zabiera głos w kwestiach ogrzewania, to wypadałoby, żeby znał podstawowe pojęcia.

Wybacz taką krytykę podawanych przez Ciebie inforamcji, ale jako inzynier energetyk zajmujący się zawodowo kwestiami ciepła, termomodernizacji i oszczędności energii nie moge po prostu przejść obojętnie obok Twoich stwierdzeń. To forum ma stanowić jakąś bazę wiedzy, wiadomo, ze każdemu zalezy, aby była to wiedza jak najbardziej żetelna.

Dlatego musiałem.

Pozdrawiam

Talbot,

wrzuć w wyszukiwarkę, podłogówka i ukaże Ci się multum wypowiedzi boguslawa na ten temat,

ciekawych wypowiedzi :roll: