Nefer 11.03.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 BTW : tu o użyczeniu: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/pit/92340,Nie-daj-sie-namowic-na-uzyczenie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 11.03.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 dzięki Nefer może znajdę kogoś kto zgodzi się na wynajem okazjonalny a wtedy i podatek i lokal zastępczy i wszyscy będą zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.03.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 nie będzie łatwo Ale to się zdarza (studenci - a w zasadzie ich płacący za mieszkanie rodzice). Ja wynajmuję swoje studentom, na zwykłą umowę najmu, zgłoszoną do US, płacę podatek zryczałtowany (to jakieś grosze). Będzie jak będzie. To zawsze ryzyko, że Ci się pacjent nie wyprowadzi przez kilka lat i zdewastuje mieszkanie i nie zapłaci, a ściągalność będzie zerowa. Takie ryzyko w tym dziwnym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.03.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Są w większych miastach (a może i w mniejszych też), "firmy", które specjalizują się w pozbywaniu się niechcianych lokatorów. Tak słyszałem. Podobno. Nawet się na forach podobno ogłaszają. Edytowane 11 Marca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 11.03.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Są w większych miastach (a może i w mniejszych też), "firmy", które specjalizują się w pozbywaniu się niechcianych lokatorów. Tak słyszałem. Podobno. Nawet się na forach podobno ogłaszają. poważnie ? he he dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.03.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 I jest jeszcze opcja wynajmu na zasadzie apartamentu dla przyjezdnych. I są tez firmy, które to obsługują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 11.03.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 ja korzystam z porad - tutajIndywidualnych również.Warto poczytaćhttp://wynajmistrz.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanias78 27.03.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 No bez przesady, nie wierze, że nie da się załatwić "eksmisji" jakoś po ludzku. Najlepiej zabezpieczyć się jakimś "kruczkiem" w umowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praca_licencjacka 19.04.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 [Metody badania wiarygodności firm deweloperskich] Uprzejmie proszę o wypełnienie ankiety poświęconej kupnie mieszkania od firmy deweloperskiej. Wiarygodność dewelopera to obecnie temat często dyskutowany i omawiany, dlatego zachęcam do poświecenia kilku minut. Ankieta jest kierowana do osób obecnie poszukujących mieszkania na rynku pierwotnym, choć każdy może kwestionariusz wypełnić - profil pożądanego respondenta jest weryfikowany przez pierwsze pytania. Bardzo dziękuje osobom które wezmą udział w ankiecie. LINK:https://docs.google.com/forms/d/1rq556NJZes-PwecUVbN-PA5ISoGuX5dNwIo6grluZwQ/viewform?c=0&w=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikol12 05.05.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Witam wszystkich Ponieważ przez jakiś czas (kilka lat) sprzedaż mojego mieszkania nie wchodzi w grę a będzie wolne chciałbym je komuś wynająć. Jak to bezpiecznie zrobić? Bo niestety wiem że sa z tym kłopoty jest ustawa o ochronie lokatorów która z osób prywatnych czasami robi instytucje państwowe w zakresie zapewniania dachu nad głowa innym i to często bezpłatnego. A więc chciałbym takiej sytuacji uniknąć i swobodnie dysponować swoją własnością gdy np. mój "klient" stanie się nieuczciwy i np. przestanie płacić. Jakie są sposoby? Słyszałem o zawieraniu umów na bardzo krótki okres i podpisywanie rozwiązanie umowy in blanco ale może jest coś jeszcze na co trzeba zwrócic uwagę. Niestety na to nie ma jakiejś złotej zasady. Zawsze można trafić na jakiegoś cwaniaka który nie wygląda podejrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTheB. 28.06.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 nie będzie łatwo Ale to się zdarza (studenci - a w zasadzie ich płacący za mieszkanie rodzice). Ja wynajmuję swoje studentom, na zwykłą umowę najmu, zgłoszoną do US, płacę podatek zryczałtowany (to jakieś grosze). Będzie jak będzie. To zawsze ryzyko, że Ci się pacjent nie wyprowadzi przez kilka lat i zdewastuje mieszkanie i nie zapłaci, a ściągalność będzie zerowa. Takie ryzyko w tym dziwnym kraju. Można się zabezpieczyć na takie wypadki. Tzn. nie należy zakładać z góry, że "podwozie było złe i szyny też były złe", czyli że w prawie są luki, że przed oszustami nie da się uchronić, że wszyscy wynajmujący to wandale. Teraz działają różne organizacje, które zrzeszają właścicieli nieruchomości na wynajem, np. Stowarzyszenie Mieszkanicznik, prowadzą działalność cywilizującą rynek wynajmu, wspierają wynajmujących, organizują kongresy itp. Dzisiaj wcale nie trzeba wynajmować po amatorsku i użerać się z problemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondzioxkow 08.08.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 BobTheB dzięki za info! nic o tym nie słyszałem, a właśnie będziemy się brać za wynajmowanie mieszkania po dziadkach, oni mają jakąś stronę czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.01.2024 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia A słyszeliście, że najemca może zameldować się na pobyt stały w wynajętym mieszkaniu bez zgody właściciela mieszkania (http://umowanajmu.info/czy-najemca-musi-miec-zgode-wlasciciela-mieszkania-zameldowanie-na-pobyt-staly/)? Ja jestem w prawdziwym szoku - jak to możliwe, że ktoś bez mojej wiedzy będzie dysponował moim mieniem, a ja nie będę miała nic do gadania w tej sprawie? A może to wcale nie są potwierdzone informacje i ktoś pisze jakieś brednie w internecie? Obecnie procedura meldunkowa wymaga obecności właściciela mieszkania, na formularzu jest rubryka na jego podpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts