Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie będzie łatwo :) Ale to się zdarza (studenci - a w zasadzie ich płacący za mieszkanie rodzice). Ja wynajmuję swoje studentom, na zwykłą umowę najmu, zgłoszoną do US, płacę podatek zryczałtowany (to jakieś grosze). Będzie jak będzie. To zawsze ryzyko, że Ci się pacjent nie wyprowadzi przez kilka lat i zdewastuje mieszkanie i nie zapłaci, a ściągalność będzie zerowa. Takie ryzyko w tym dziwnym kraju.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

[Metody badania wiarygodności firm deweloperskich]

Uprzejmie proszę o wypełnienie ankiety poświęconej kupnie mieszkania od firmy deweloperskiej. Wiarygodność dewelopera to obecnie temat często dyskutowany i omawiany, dlatego zachęcam do poświecenia kilku minut.

Ankieta jest kierowana do osób obecnie poszukujących mieszkania na rynku pierwotnym, choć każdy może kwestionariusz wypełnić - profil pożądanego respondenta jest weryfikowany przez pierwsze pytania.

Bardzo dziękuje osobom które wezmą udział w ankiecie.

LINK:

https://docs.google.com/forms/d/1rq556NJZes-PwecUVbN-PA5ISoGuX5dNwIo6grluZwQ/viewform?c=0&w=1

• 3 weeks później...
Witam wszystkich

Ponieważ przez jakiś czas (kilka lat) sprzedaż mojego mieszkania nie wchodzi w grę a będzie wolne chciałbym je komuś wynająć. Jak to bezpiecznie zrobić? Bo niestety wiem że sa z tym kłopoty jest ustawa o ochronie lokatorów która z osób prywatnych czasami robi instytucje państwowe w zakresie zapewniania dachu nad głowa innym i to często bezpłatnego.

A więc chciałbym takiej sytuacji uniknąć i swobodnie dysponować swoją własnością gdy np. mój "klient" stanie się nieuczciwy i np. przestanie płacić. Jakie są sposoby? Słyszałem o zawieraniu umów na bardzo krótki okres i podpisywanie rozwiązanie umowy in blanco ale może jest coś jeszcze na co trzeba zwrócic uwagę.

Niestety na to nie ma jakiejś złotej zasady. Zawsze można trafić na jakiegoś cwaniaka który nie wygląda podejrzanie.

• 1 year później...
nie będzie łatwo :) Ale to się zdarza (studenci - a w zasadzie ich płacący za mieszkanie rodzice). Ja wynajmuję swoje studentom, na zwykłą umowę najmu, zgłoszoną do US, płacę podatek zryczałtowany (to jakieś grosze). Będzie jak będzie. To zawsze ryzyko, że Ci się pacjent nie wyprowadzi przez kilka lat i zdewastuje mieszkanie i nie zapłaci, a ściągalność będzie zerowa. Takie ryzyko w tym dziwnym kraju.

Można się zabezpieczyć na takie wypadki. Tzn. nie należy zakładać z góry, że "podwozie było złe i szyny też były złe", czyli że w prawie są luki, że przed oszustami nie da się uchronić, że wszyscy wynajmujący to wandale. Teraz działają różne organizacje, które zrzeszają właścicieli nieruchomości na wynajem, np. Stowarzyszenie Mieszkanicznik, prowadzą działalność cywilizującą rynek wynajmu, wspierają wynajmujących, organizują kongresy itp. Dzisiaj wcale nie trzeba wynajmować po amatorsku i użerać się z problemami.

• 1 month później...
  • 7 years później...
A słyszeliście, że najemca może zameldować się na pobyt stały w wynajętym mieszkaniu bez zgody właściciela mieszkania (http://umowanajmu.info/czy-najemca-musi-miec-zgode-wlasciciela-mieszkania-zameldowanie-na-pobyt-staly/)? Ja jestem w prawdziwym szoku - jak to możliwe, że ktoś bez mojej wiedzy będzie dysponował moim mieniem, a ja nie będę miała nic do gadania w tej sprawie? A może to wcale nie są potwierdzone informacje i ktoś pisze jakieś brednie w internecie?

Obecnie procedura meldunkowa wymaga obecności właściciela mieszkania, na formularzu jest rubryka na jego podpis.