Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bez urazy.

Tutaj wlasnie wychodzi nasza polska mentalnosc.

Wynajmujesz mieszkanie czy na umowe ustna, czy na pisemna osiagasz przychod, a od niego nalezy zaplacic podatek.

Jak ci podpadnie bedziesz chcial go eksmitowac, a on zrobi ci psikusa i zakapuje gdzie trzeba, pokarze umowe, a ciebie poprosza o udokumentowanie odprowadzenia podatku za wynajem. Upssss.

Właśnie tego się boję. Dlatego zastanawiam się nad tym czyby nie zrobić tego przez biuro nieruchomości. I ja będę mieć spokój, bo mi sprawdzą delikwenta, i wszystko będzie legalnie.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wynajmować tylko oddawać w bezpłatne użyczenie! Na czym się zarabia? Na zadatku na poczet przyszłego remontu, który płaci wypożyczający mieszkanie użyczającemu :)

Nie obowiązuje wówczas wynajmującego ustawa o ochronie praw lokatorów.

• 2 weeks później...
Nie ma czegos takiego jak umowa zabezpieczajaca prawa wlascieciela. Nawet najmadrzejasza umowa sporzadzona przez najtezsze umysly prawnicze jest o d.... rozbic. Pierszenstwo ma ustawa o ochronie praw lokatorow ktora zostala sporzadzona po to aby ulatwic zycie nieuczciwym lokatorom.

"Właściciel w zasadzie nie może wypowiedzieć lokalu bez podania przyczyny, istnieje taka możliwość jedynie w wypadku rozbiórki budynku" to właśnie w skrócie ustawa o ochronie praw lokatorów z dnia 21 czerwca 2001 r. cytat z http://www.centrum-nieruchomosci.waw.pl/jak-bezpiecznie-wynajac-mieszkanie

• 3 weeks później...
no niestety tak to u nas jest, ja mam niestety mega nieprzyjemne doświadczenia z lokatorami:/ i to za każdym razem, dopiero teraz trafiła sie uczciwa lokatorka. Ale np. raz miałam małżeństwo z 2 dzieci... no i nadszedł okres ochronny i przestali płacić- nie mogliśmy ich wyrzucić, bo 1. okres ochronny a po 2.2 dzieci!!! no i tak czkealiśmy, czekaliśmy, aż się wyprowadzili, zostawili nas z niezapłaconymi rachunkami i kilkoma tysiącami zaległości za wynajem. Po prostu nie opłaca się w naszym kraju legalne wynajmowac komuś mieszkania:(

• 2 weeks później...

Bo na Zachodzie możesz wziąć delikwenta, wykopać z domu jak nie będzie płacił, a jego rzeczy wywalić przez okno.

Bo twoja własność jest święta.

U nas pokutuje socjalistyczne przekonanie, że każdemu się należy. A najlepiej jak ty za to zapłacisz, żeby innemu się należało.

Bo na Zachodzie możesz wziąć delikwenta, wykopać z domu jak nie będzie płacił, a jego rzeczy wywalić przez okno.

Bo twoja własność jest święta.

U nas pokutuje socjalistyczne przekonanie, że każdemu się należy. A najlepiej jak ty za to zapłacisz, żeby innemu się należało.

Jesteś pewien? Nie mam wiedzy w tym temacie, ale swego czasu nasłuchałem się historii od znajomych mieszkających w Londynie, właśnie o takich pasożytniczych lokatorach, których nie można wyrzucić, bo przepisy ich chronią.

-

W Stanach ' na pewno ' co ?

Najgorzej jak się Stany zna z filmów i takie bzdety wypisuje .

Przede wszystkim zależy w k t ó r y m stanie - Stany są duże .

Nie wiem jak jest w innych stanach ale w tri state area czyli New Jersey , New York i Connecticut na przykład nie moża wyrzucić z mieszkania osoby powyżej 70 lat .

Zawsze są jakieś grupy, które się z różnych powodów chroni - chociażby po to żeby ludzie nie umierali na ulicy albo państwo nie musiało dawać im mieszkań socjalnych w blokowiskach bo całe blokowisko na socjalu czyli housing w końcu kosztuje podatnika jeszcze więcej - szczególnie jak się weźmie pod uwagę przestępczość .

W Connecticut są np takie domy prywatne , których właściciele godzą się a nawet chcą żeby mieszkały w nich ubogie rodziny wielodzietne, bo płaci za nie stan Connecticut i są to pewne pieniądze dla właściciela budynku .

W porównaniu z tym to w Polsce jest drapieżny kapitalizm ciągle z 19 wieku .

-

Edytowane przez barakuda1

W Polsce państwo NIE płaci za pijaków, bezrobotnych i leniwych osobie prywatnej, która wynajmuje lokal.

O Stanach wiem z cyklu artykułów z Muratora, w którym opisywano prawa własności nieruchomości.

Edytowane przez Elfir

-

No właśnie widzę .

Okazuje się, że rzeczywistość ( przynajmniej ta w Stanach ) jest nieco bardziej skomplikowana i różnorodna niż opis na forum muratora ;)

W Stanach ' pijaków ' jak ich pięknie nazywasz , uważa się za ludzi chorych i w miarą możliwości leczy i rehabilituje :cool:

Nie zawsze się udaje , ale programy s o c j a l ne istnieją , i wybrani przez nas politycy starają się rozwiązywać problem bezdomności bo wyborcy sobie tego życzą .

Też nie zawsze się udaje, ale nikt w Stanach nie jest dumny z tego powodu, bo większość uważa, że bezdomność jest p ro b l e m e m i świadczy o słabości państwa i nie jest powodem do d u m y . Jak w PO lsce.

-

Czy osoba powyżej 70 lat to pijak i nierób ?

Ciekawe, bardzo ciekawe......................rodzina z 3 dzieci to też banda nierobów ?

Edytowane przez barakuda1

W Stanach ' pijaków ' jak ich pięknie nazywasz , uważa się za ludzi chorych i w miarą możliwości leczy i rehabilituje :cool:

Siłą? Bo niewielu alkoholików w Polsce chce się leczyć.

Tak piszesz, jakby w Polsce nie było poradni odwykowych :/

W Polsce problem bezdomności rozwiązano prosto - zakazano usuwać ludzi z domu, niezależnie czy płacą czy dewastują mieszkanie czy dręczą sąsiadów.

Czy osoba powyżej 70 lat to pijak i nierób ?

Ciekawe, bardzo ciekawe......................rodzina z 3 dzieci to też banda nierobów ?

Nie rozumiem o co ci chodzi. Moja babcia ma 70 lat i płaci czynsz w terminie. Mój wuj ma trójkę dzieci i płaci czynsz w terminie. Wiek i ilość dzieci nie zwalnia od płacenia czynszu i OKRADANIA właściciela domu z należnego mu dochodu.

W Polsce, wstaw sobie, też są programy pomocy socjalnej, gdzie gmina wspomaga biedniejsze osoby poprzez dotowanie czynszu. Ale trzeba złożyć wniosek. A większość dłużników z jakimi miałam do czynienia miała to głęboko gdzieś, bo oni "nie będą żebrać".

Nie płacenie czynszu to nie wynik braku pieniędzy tylko mentalności złodzieja.

• 4 weeks później...

nieprawda. Ustawa jest jedna i nie ma znaczenia czy wynajmuje się jedno mieszkanie czy tysiąc. Zasady są takie same.

Ostatnio wprowadzono nowelizację, w której podano pewne rozwiązanie: najemca podaje adres nieruchomości do której będzie można go wykwaterować, jeśli umowa zostanie rozwiązana. Wówczas nie trzeba czekać na lokal od gminy by komornik mógł takiego najemcę wyrzucić.

• 4 years później...
Nie wynajmować tylko oddawać w bezpłatne użyczenie! Na czym się zarabia? Na zadatku na poczet przyszłego remontu, który płaci wypożyczający mieszkanie użyczającemu :)

Nie obowiązuje wówczas wynajmującego ustawa o ochronie praw lokatorów.

A czy w momencie pobierania tego zadatku umowa użyczenia nie przechodzi w umowę najmu ? Gdzieś wyczytałam, że pobierając jakiekolwiek opłaty od wypożyczającego to właśnie przechodzi w umowę najmu.... nie wiem może źle zrozumiałam ale stoję właśnie przed przygotowaniem takiej umowy...

I jak to wygląda z czynszem i dodatkowymi opłatami ? Wypożyczający płaci sam ? Czy np może robić mi przelew co miesiąc (czynsz + zadatek na remont) i opłaty do spółdzielni zrobię sama ? czy wtedy też umowa użyczenia przechodzi w wynajem ?

Jeśli ktoś ma o tym pojęcie bardzo proszę o pomoc. Niestety ludzie nie chcą się godzić na wynajem okazjonalny... więc pozostaje umowa użyczenia tylko jak zrobić żeby było dobrze...

Nie zastanawiałam się nad taką kombinacją, bo przepisy skarbowe w Polsce są jakie są. Wolę normalną umowe najmu (na czas określony, przedłużaną), zgłoszoną do US (co w razie problemów z wynajmującym bardzo pomaga jak się okazuje) i żadnych kombinacji. Nie chciałabym, żeby US podważył kiedykolwiek to "wypożyczenie" i przywalił mi domiar według obowiązujących cen.

Tak to już jest, że jak się nic nie dzieje to jest ok. Ale jak się dzieje, to co to za problem napisać pismo do US, że Paliszcz wynajmuje mieszkanie i nie płaci podatku? A o sytuacji wojny właśnie piszemy. Ja bym nie ryzykowała.

Edytowane przez Nefer

no tak tylko za użyczenie płaci użyczający... więc ja nie mam obowiązku płacenia podatku

a umowa najmu to tylko papier który nie pomoże w ewentualnej eksmisji... jak już wcześniej ktoś napisał państwo nie stoi za wynajmującym...

edit podatek płaci biorący w użyczenie (źle napisałam)

Edytowane przez paliszcz

Jeśli rzeczywiście użyczasz mieszkanie bezpłatnie to nie ma o czym gadać. Jeśli zaś bierzesz za to kasę, to walisz w rogi US. A kara za to może wynosić i 1.680.000 pln.

Jak widzisz Państwo nie stoi za właścicielem mieszkanie nie tylko w kwestii eksmisji ale również podatków :) Koleś się na Ciebie wkurzy, napisze donos i masz o wiele poważniejszy problem niż ustawa lokatorska. A dobrze jest jak jest dobrze.