Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli jest ktoś kto buduje lub wybudował Ambrozję w okolicach Torunia, lub w ogóle w kujawsko pomorskim bardzo proszę o kontakt [email protected] . Zależy mi na opinii co do tego projektu i informacji kosztorysowych, a jakby dało radę obejrzeć Wasze dzieło to byłabym wniebowzięta:yes:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli jest ktoś kto buduje lub wybudował Ambrozję w okolicach Torunia, lub w ogóle w kujawsko pomorskim bardzo proszę o kontakt [email protected] . Zależy mi na opinii co do tego projektu i informacji kosztorysowych, a jakby dało radę obejrzeć Wasze dzieło to byłabym wniebowzięta:yes:

My budujemy dość blisko bo pod Gdańskiem. Zapraszamy do obejrzenia jeśli chcecie zrobić sobie wycieczkę, to tylko 180km :)

Witam, mam na imię Dorota. Też z mężem zaczynamy w tym roku budować Ambrozję I. Mam pytanie:) wkozaz w jakiej miejscowości budujecie swój dom i na jakim jesteście etapie? My mamy działkę 6 km od Elbląga. Czy możesz mi podesłać jakieś zdjęcia? Mój mail [email protected]

My budujemy w miejscowości Banino to jest pod Gdańskiem tuż za lotniskiem, jesteśmy na etapie tynków a raczej chcielibyśmy zacząć je robić ale pogoda nie pozwala :( Mamy zrobioną elektrykę, instalację wod-kan, częściowo centralne. Jak mrozy się skończą zaczynamy tynki i posadzki.

Link do fotek:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbda72227023c777.html

Edytowane przez wkozaz

Witam serdecznie również i my oficjalnie dołączamy do grona budujących AMBROZJE II- odbicie lustrzane. Dziś zakupiliśmy projekt, geodeta już działa z mapka do celów projektowych i aktualnie rozglądamy sie za projektantem do adaptacji- ale ceny są dość wygórowane...Jeśli to nie tajemnica to napiszcie proszę- ile płaciliście za adaptacje ? Mam w planach rozpocząć budowę na koniec lipca. Jeśli chodzi o zmiany to mamy mniej więcej 2 wizje jak zaaranżować gore

http://img263.imageshack.us/i/1910odbbigorzerobka.gif/

http://img15.imageshack.us/i/ambrozja.jpg/

Aranżacje sa dość "prymitywnie" przedstawione- ale robiłam je na szybko i chyba mniej więcej wiadomo o co chodzi . Piszcie proszę co myślicie o tych zmianach..

P.S. WARMIA jesli zaproszenie na wasza budowę wciąż aktualne to chcielibyśmy wpaść do was obejrzec domek pod koniec marca-wtedy bedziemy w Polsce

My za adaptacje dalismy 2200 ale bylo bardzo duzo zmian kosmetycznych. Ponadto dostawiliśmy dodatkowe pomieszczenie miedzy domem a gararzem wiec wiecej fundamentow ktore trzeba bylo zaprojektowac i przeliczyc, pozatym zmieniliśmy strop. W cene adaptacji rowniez wliczony byl projekt przylacza kanalizacyjnego i szamba oraz przylacze pradu do domu od skrzynki (WLZ), więc wyszło bardzo tanio (konkurencja chciała od 3tys do 6 tys.) Co do zmian to jest kwestia gustu, nam się podobała orginalna góra pokoje sa naprawde duże a garderobe zrobiliśmy jedną nad garazem tam tez dodatkowe dwa pokoje i pralnię i wszystkie te pomieszczenia wyszly naprawde olbrzymie. Ta wersja z łaienką nad garażem jest jak dla nas nie ciekawa a to ze wzgledu na to ze marnujesz tam duzo powierzchni na wejście no i powstanie do tego pomieszcznie mała klitka.

Pozatym łazienka bedzie bardzo zimna bo jest nad garazem a garazu nie grzeje sie tak jak reszty domu (tem miedzy 15-17stopni) pozatym wejscie nad garaz jak pewnie juz zauwazyliscie jest z polpietra wiec z pokoi na pietrze bedzie troszke daleko. Naszym zdaniem lazienka powinna byc bardziej centralnie aby z kazdego pokoju bylo do niej blisko. Ta druga wersja jest calkiem ciekawa.

Pozdrawiamy!

Witam serdecznie również i my oficjalnie dołączamy do grona budujących AMBROZJE II- odbicie lustrzane. Dziś zakupiliśmy projekt, geodeta już działa z mapka do celów projektowych i aktualnie rozglądamy sie za projektantem do adaptacji- ale ceny są dość wygórowane...Jeśli to nie tajemnica to napiszcie proszę- ile płaciliście za adaptacje ? Mam w planach rozpocząć budowę na koniec lipca. Jeśli chodzi o zmiany to mamy mniej więcej 2 wizje jak zaaranżować gore

http://img263.imageshack.us/i/1910odbbigorzerobka.gif/

http://img15.imageshack.us/i/ambrozja.jpg/

Aranżacje sa dość "prymitywnie" przedstawione- ale robiłam je na szybko i chyba mniej więcej wiadomo o co chodzi . Piszcie proszę co myślicie o tych zmianach..

P.S. WARMIA jesli zaproszenie na wasza budowę wciąż aktualne to chcielibyśmy wpaść do was obejrzec domek pod koniec marca-wtedy bedziemy w Polsce

Zapraszamy i czekamy na propozycję terminu. My w Polsce jesteśmy cały czas :D

Jak będziecie wiedzieli kiedy dokładnie, dajcie znać na priv, to ustalimy konkrety.

Edytowane przez Warmia

Dzięki wielkie za odp.!!

wkozaz na jaki strop zmienialiscie??

Na gęstożebrowy monolityczny - dla nie wtajemniczonych cały lany na całkowitym szalunku systemowym PERRI :)

Ponadto podciągi wstawiliśmy w strop co spowodowało ze od spodu ich nie widać wystają u góry niecałe 7cm a wiec schowają się w posadzce :)

Edytowane przez wkozaz

Witam wszystkim budujących Ambrozję:)

Po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się budować wersję z garażem 2 stanowiskowym. Budujemy w mazowieckim , kier. południowo-zachodni, więc gdyby ktoś z okolicy zechciał pochwalić się swoimi dotychczasowymi osiągnięciami budowlanymi, to chętnie skorzystamy:)

mam pytanie, czy wszyscy podnosili ściankę kolankowa? jaka jest wysokość w projekcie?

pozdrawiam

Witam wszystkim budujących Ambrozję:)

Po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się budować wersję z garażem 2 stanowiskowym. Budujemy w mazowieckim , kier. południowo-zachodni, więc gdyby ktoś z okolicy zechciał pochwalić się swoimi dotychczasowymi osiągnięciami budowlanymi, to chętnie skorzystamy:)

mam pytanie, czy wszyscy podnosili ściankę kolankowa? jaka jest wysokość w projekcie?

pozdrawiam

w projekcie jest:

dom - 25cm + wieniec 25cm + murłata16cm

garaż - 45cm + wieniec 25cm + murłata 14cm

ja zrobiłem:

dom - 75cm + wieniec 25cm + murłata 16cm

garaz - 75cm + wieniec 25cm +murłata 14cm

w projekcie jest:

dom - 25cm + wieniec 25cm + murłata16cm

garaż - 45cm + wieniec 25cm + murłata 14cm

ja zrobiłem:

dom - 75cm + wieniec 25cm + murłata 16cm

garaz - 75cm + wieniec 25cm +murłata 14cm

Pozwolę sobie na drobne sprostowanie, ponieważ u Ciebie ściana kolankowa będzie mieć zdaje się wysokość 75cm - 10cm (jastrych) + wieniec 25cm + murłata 16cm ;)

I tutaj uwaga, bo podniesienie ściany kolankowej wiąże się z podniesieniem poziomu okien dachowych i tak moja żona (stosześćdziesiątkilka cm) niestety na palcach nie dosięga, żeby coś przez takie okno zobaczyć. A moja ściana kolankowa jest jeszcze o 12cm niższa.

Pozwolę sobie na drobne sprostowanie, ponieważ u Ciebie ściana kolankowa będzie mieć zdaje się wysokość 75cm - 10cm (jastrych) + wieniec 25cm + murłata 16cm ;)

I tutaj uwaga, bo podniesienie ściany kolankowej wiąże się z podniesieniem poziomu okien dachowych i tak moja żona (stosześćdziesiątkilka cm) niestety na palcach nie dosięga, żeby coś przez takie okno zobaczyć. A moja ściana kolankowa jest jeszcze o 12cm niższa.

Tak wiem o tym ale wystarczy okno polaciowe obnizyc i problem z glowy :) moja zona tez jest niska i po podniesieniu scianki i bez wylewki jest wstanie spojrzec przez okna ma dolna czesc okna na wysokosci szyi wiec po podniesieniu posadzki bedzie ok. Okno jest zamontowane w najnizszym mozliwym polozeniu. Drake co do twojego sprostowania to czemu nie obnizyles okien ??

Edytowane przez wkozaz

Okna są w najniższym możliwym punkcie, tzn. zgodnie ze sztuką montażu okien w najniższym możliwym...

Jeśli przystawię listwę do wewnętrznej strony ściany kolankowej, to dolna krawędź okna, ten wręb na płytę g-k w ościeżnicy pokrywa się ze ścianą. Wypuszczenie (obniżenie) okna nad murłatę jest błędem i owocuje złą wentylacją szyby, skraplaniem się pary i powstawaniem grzybów i pleśni w tym miejscu.

Tak przynajmniej wyczytałem na stronach chyba Veluxa i to powierdził mi mój dekarz, muratory, budujemy dom i inne wynalazki prasy budowlanej. Nie wiem zatem jak można było bardziej obniżyć te okna, a chciałem właśnie, żeby było jak najniżej ;)

I ja mam ściankę podwyższoną o 1 pustak względem oryginalnego projektu (tam gdzie wkozaz ma 3 pustaki, ja mam 2,5) :)

Poza tą zmianą nic nie wydłużałem (chyba, bo w sumie to nie mierzyłem krokwi) - podniesienie o 1 pustak nie zmienia jeszcze nic w wyglądzie zewnętrznym budynku, a dać wyższą ściankę jednak się obawiałem.

Okna są w najniższym możliwym punkcie, tzn. zgodnie ze sztuką montażu okien w najniższym możliwym...

Jeśli przystawię listwę do wewnętrznej strony ściany kolankowej, to dolna krawędź okna, ten wręb na płytę g-k w ościeżnicy pokrywa się ze ścianą. Wypuszczenie (obniżenie) okna nad murłatę jest błędem i owocuje złą wentylacją szyby, skraplaniem się pary i powstawaniem grzybów i pleśni w tym miejscu..

Wedlug tego co ja dostalem w instrukcji i wyczytalem okna mozna w dwojaki sposob osadzic:

1. tak jak ty piszesz

2. tworzac skos na dole i u gory od scianki kolankowej w kierunku okna ( skos ma byc jak najbardziej ostry), ale nalezy wtedy pamietac o umieszczeniu najlepiej pod tym oknem grzejnika co spowoduje ze powietrze nawiewane nawiewnikiem z okna dachowego bedzie mieszac sie z powietrzem cieplym z grzejnika i to jest prawidlowa cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu a co do grzybkow i wilgoci to najwiekszy wplyw na to ma brak wentylacji i zaszczelne pomieszczenie.

zalanczam link do fotek na ktorych pokazana jest scianka kolankowa i okno dachowe:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68954581dffc3a9d.html

Tak jak piszesz umieszczenie okna nad sama murlate spowoduje ze po obrobieniu okna gipsowka powstanie parapet pod katem prostym w stosunku do scianki kolankowej co jest bledem gdyz wtedy bedzie nieprawidlowa cyrkulacja powietrza ( dolna czesc okna nie bedzie wentylowana i pojawi sie grzyb i woda na uszczelkach)

Co do elewacji w moim przypadku podniesienie scianki kolankowej nie zmienilo ksztaltu i wygladu elewacji. Dach jest pod katem zgodnie z projektem z tym ze wydluzylismy troche krokwie wiec okap wyszedl troche wiekszy dzieki czemu bardziej oslania sciany np od zacinajacego deszczu.

Edytowane przez wkozaz

Witam

Budujemy Ambrozję I na Podkarpaciu. Jeśli jesteście zainteresowani proszę o kontakt na skrzynkę.

Witam serdecznie.Jesteśmy na etapie wyboru projektu domu Ambrozja gdyby była taka możliwość obejrzenia jego w rzeczywistości. Mieszkamy w okolicach Krakowa. Z góry dziękujemy kontakt [email protected]

Narazie woda w piwnicy. W tym roku wody gruntowe szaleją z poziomem. Ale wiosną to ogarniemy.

P.s. widzę u Was pełną parą robota idzie!

Pozdrowionka.

U no to masz nieźle, a dużo wody??

Ja też mam wodę ale w garażu w kanale z tym że na wiosnę dokończę izolację wewnątrz i myślę że problemu się pozbędę.

A my pędzimy pędzimy i mamy nadzieję że zima odpuści bo chcielibyśmy już położyć tynki i posadzki ale jest za zimno.

A ty już się wprowadziłeś??