Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o blachodachówce firmy Kroll

Recommended Posts

Widzisz jesli wyceniasz dach,to musisz patrzec na cały zestaw,czyli inaczej mowiac dopiero jak Ci wycenia kompletny dach to bedziesz wiedziała jakie sa roznice w kosztach.Poza tym Sara w tej cenie to blacha SSAB(szwedzka),z czego produkowany jest Kroll nie wiem.

Nie wiem czy Kroll jest dobrym materiałem porównawczym do Sary,ale najlepiej zrób tak,poproś o wycene Sary i z tym kompletnym zestawieniem,przejdz sie po innych firmach (Pruszynski,Kroll,Planja) i wtedy dopiero zobaczysz jaka jest roznica w cenie.

Dlaczego warto to zrobic odnosnie jednego zestawienia a nie projektu,poniewaz zdarza sie ze firmy lubia zanizyc ilosc materialu,aby wycena wyszla atrakcyjniej,a wiadomo ze juz jak sie zdecydujesz i czegos zabraknie,to i tak musisz dokupić.

PS.Ja za Sare zapłaciłem po upuście 28.70(jakies 2 tygodnie temu),to na marginesie.

to racja. Raczej nie trafisz w najlepsze zestawienie jakość vs. cena. Każdy będzie przekonywał, że jego jest najlepsze, a tak jak już ktoś napisał - cena tylko ma sens jak jest podana za cały dach. Co z tego, że zapłacisz 20 PLN/1 m2 blachy jak przepłacisz na opierzeniach, wkrętach, etc.

Ja robiłem dach z blachy BORGA. Sprowadzałem z Gdańska i w totalu było taniej niż zakup np. Sary w Warszawie. (Teraz chyba otworzyli przedstawicielstwo w Wawie więc pewnie jest łatwiej - tylko ciekawe czy ceną są warszawskie).

Tak więc projekt pod pachę i wycieczka po składach dachowych :-) Innego sposobu nie ma.

Cena zależy od kilku kwestii - grubości blachy, rodzaju powłoki, etc.

Moja Borga w cenniku kosztowała 28 PLN + vat. Cena końcowa to zupełnie inna sprawa - ciśnij sprzedawców to zobaczysz do czego są zdolni.

I nie sugeruj się opiniami, że im drożej tym lepiej. Może znajdzie się ktoś kto zapłacił po 50 PLN za 1 m2 - co nie znaczy, że ma najlepszą blachę na rynku a z dużym prawdopodobieństwem oznacza coś innego... ;-)

No i jeszcze jedno - im wyższy profil blachy tym cieńsza blacha wychodzi przy tłoczeniu. Ale jak to wpływa na żywotność to nie wiem. Może ktoś się tu zna na takich rzeczach i podpowie?

Cena zależy od kilku kwestii - grubości blachy, rodzaju powłoki, etc.

I nie sugeruj się opiniami, że im drożej tym lepiej. Może znajdzie się ktoś kto zapłacił po 50 PLN za 1 m2 - co nie znaczy, że ma najlepszą blachę na rynku a z dużym prawdopodobieństwem oznacza coś innego... ;-)

chodzi mi tylko o to, że Kroll jak widać ma też inne blachy, które być może są i droższe ale jak widzę po swoim dachu, mój wykonawca miał rację-warto dołożyć i mieć lepszą.

przyznam, że cenowo wychodzi dośc atrakcyjnie ale czy cena adekwatna jest do jakości

Ja taką kupiłem i położyłem w zeszłym roku. Wybrałem kolor ceglasty matowy, profil S-ka płaciłem 23,95zł/m2. O jakości wypowiem się za 30 lat :-). Odnośnie problemów z instalacją nie powiem nic bo robiłem to pierwszy raz i nie mam porównania. Wygląda ładnie, nic nie cieknie, jestem zadowolony.

Zrobiłem wycene Sary,potem wysłałem to zestawienie do sprzedawcy Pruszynskiego i Krolla i wyszła mi różnica odpowiednia 2300 i 3800 taniej.

To już było coś,dopiero póżniej skumałem że powyższe ceny dotyczyły najtańszych blach z oferty danego producenta,a w przypadku BudMatu (Sara) byl to już jakiś lepszy produkt,bo gdybym szukał z najtańszych to mogłem wziąć Polonie (blacha z Huty Florian) a jej cena na kolor ceglasty w promocji wynosiła 18.95 m2.

Potem zacząłem myśleć o Balexie i mimo kilku wycen,nikt nie przebił oferty na Sare,więc ja wziąłem.

Pozdrawiam

skąd taka wiedza ??? im wyższy profil tym węższy arkusz a nie cieńsza blacha !!!!

Tak mi się wydaje. To możliwe, że różnica w wysokości 2 różnych blach wynosi 2 cm a różnica w szerokości wynosi niecałe 8 cm? A fal w arkuszu jest np. 7?

skąd taka wiedza ??? im wyższy profil tym węższy arkusz a nie cieńsza blacha !!!!

Tak mi się wydaje. To możliwe, że różnica w wysokości 2 różnych blach wynosi 2 cm a różnica w szerokości wynosi niecałe 8 cm? A fal w arkuszu jest np. 7?

ale wyższy profil ma np. 5 fal a nie 7 .