Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty  

323 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty

• beton komórkowy
      101
    • bale drewniane
      3
    • koształtki styropianowe wypełnione betonem
      16
    • pustaki ceramiczne
      107
    • bloczki silikatowe
      88
    • szkielet drewniany
      8
    • inny wybór
      9

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o silkę - trochę za ciężka i trudna w obróbce - raczej do ścian działowych się nadaje.

A co ci przeszkadza jej ciężar? I na czym polega trudność obróbki silikatów?

Mnie przekonała duża akumulacyjność cieplna tego materiału (to jest plus zarówno zimą, jak i latem - pomieszczenia później osiągną 30st C przy upale na zewnątrz), równiutkie ściany (jeśli będziemy kłaść na klej) - niektórych pomieszczeń można po prostu nie tynkować, brak problemów przy wieszaniu różnych rzeczy na ścianach, niska akustyczność.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
można tez przecież kłaść klej specjalnie do silki tylko czy jest w tym sens?

Jeżeli jest ta sama cena. Produkt nie budzi zastrzeżeń organoleptycznych to co za różnica :) można kleić "dedykowanym" do silikatów.

W trakcie budowy, sam murowałem swoje cegły, miałem w ręku kilka bloczków z BK 600 Solbetu. Co mogę napisać.

Cieszę się, że zdecydowałem się na cegłę. Naprawdę się cieszę. Każdemu polecam zanim kupi materiał na mur. Położyć obok siebie cegłę silikatową a obok pustak z gazobetonu. Jeśli nigdy w ręku wcześniej nie miał takich materiałów w reku.

W moim odczuciu a docinałem ręcznie skomplikowane kształty i z cegły drążonej i z BK. Trudność w obróbce podobna. Jedyna różnica to waga. Ale czy wada? To chyba za mocno przesadzone słowo. Czy około 25kg to dużo dla dorosłego człowieka podnieść? Zwłaszcza przy naprawdę świetnie wyprofilowanych uchwytach cegły? Ja uważam, że jeśli ktoś kto, daje radę, w trakcie remontu mieszkania wnieść do mieszkania kilka worków po 25kg. kleju w worku do glazury to ja nie widzę różnicy przy cegle.

Pozdrawiam

Raźny

• 3 weeks później...
Gość Arturo72
mam pytanie a co powiecie o betonie komórkowym z termalica ?? podobno najlepszy kompromis odnośnie ytong lepszy niż h+h to prawda ??

Ja się spotałem z opinią,że Solbet jest warty uwagi.

Nie budowałem z BK ale widziałem bloczki sorbetowskie i wyglądały solidnie.

Gdybym pozostał przy BK budowałbym z Solbetu :)

mam pytanie a co powiecie o betonie komórkowym z termalica ?? podobno najlepszy kompromis odnośnie ytong lepszy niż h+h to prawda ??

Xella (Ytong) ma dobry marketing, za który dopłaisz nawet jeśli produkt dobry (pewnie tak). Jak Arturo buduję "zasadniczo" z silikatu, ale mam kupiłem też kilka palet Solbetu (Optimal 600) i co do jakości nie mam zastrzeżeń, jakbym całość budował z BK to też z Solbetu. H+H też sądzę będzie OK ale może zwróć uwagę odchyłki (TLMA/TLMB).

Xella (Ytong) ma dobry marketing, za który dopłaisz nawet jeśli produkt dobry (pewnie tak). Jak Arturo buduję "zasadniczo" z silikatu, ale mam kupiłem też kilka palet Solbetu (Optimal 600) i co do jakości nie mam zastrzeżeń, jakbym całość budował z BK to też z Solbetu. H+H też sądzę będzie OK ale może zwróć uwagę odchyłki (TLMA/TLMB).
a o chodzi co z tymi odchyłkami?

• 4 weeks później...

ja stawiałem z Ytonga 600, akurat trafiłem dobra cenę, termalika, h+h wychodziły drożej, niemniej od początku miał to być BK na cienką spoinę, pustak ma odpowiednia wielkość więc ściany przybywa szybko, do tego cięcie to bajka, no i materiał ciepły, później instalacje też bajka, na działówki silikat, bo wygłusza i akumuluje ciepło, więc mam porównanie, ceramika to dla mnie porażka, nie wiem dlaczego tyle ludzi z tego buduje.

Edytowałem, mam klasę 600

Edytowane przez Conrad&Beata

Ja też nie wiem czym ceramika przyciąga ludzi :)

a ja wiem: tradycja - widziałeś kiedys dom co ma chociaż 60 lat z Silki? :), po drugie: CENA i dostępność. Cegła Max/Porotherm mają wszędzie i są w stanie ci ją zapewnić w ciągu kilku minut na budowie. Skoro coś jest popularne to jest duża konkurencja i łatwo to mieć TANIO. Ja kupowałem zdaje się pustaka MAX po 2,30 ...

I tak nie można to porównać z cegła pełną, patrz Malbork chociażby :)

Dziurawka była fajna jak nie było styropianu. Obecnie sensu nie widzę.

Zgadzam się co do cegły pełnej i dysponujac odpowiednimi funduszami to zniej bym budował jak leci wszystko. Dziurawka dalej jest fajna bo jest tania, żeby nie powiedzieć bardzo tania. Jest teraz materiałem konstrukcyjnym a nie izolacyjnym.

tutaj bym powiedział odwrotnie, tanie więc popularne wśród budujących, a czy najlepsze rozwiązanie to nie powiedziałbym... ja stawiam na silke

Nigdzie nie napisałem że jest najlepsze, bo nie jest. Jest mnóstwo lepszym materiałów konstrukcyjnych(może i ta silka) bo takie tu należy rozważać. Ale stosunek cena/jakość jest bez sprzeczny - dlatego tyle ludzie z niej buduje - a obaj takie pytanie postawiliście :).

Moje zdanie jest takie że lepiej różnice w cenie przełożyć na grubsze ocieplenie. To ma być materiał konstrukcyjny przecież. Co do obróbek (prąd uwcześnie daje sie natynkowo, hydrualika jest jeśli jest kuta to zostaje jeszcze troche tej dziurawki z tych 30cm).