Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty  

323 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty

• beton komórkowy
      101
    • bale drewniane
      3
    • koształtki styropianowe wypełnione betonem
      16
    • pustaki ceramiczne
      107
    • bloczki silikatowe
      88
    • szkielet drewniany
      8
    • inny wybór
      9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No wlasnie o to chodzi polecasz beton komorkowy a nie napisales dlaczego. Podaj wady i zalety bk/ceramiki/silikatu i niech gosc wtedy sam podejmie swiadoma decyzje. Ja bym BK nie wybral nigdy w zyciu, ale wiem dlaczego i to tylko moje zdanie.

To ja wymienię zalet, bo Ty pewnie swoich argumentów za dużo nie masz, a więc:

- materiał bardzo dokładny, murowanie na klej jest szybkie, bloczki są duże to też przyspiesza pracę,

- wyjątkowa łatwość prowadzenia instalacji (nikt tutaj bruzdować nie będzie chciał),

- materiał lekki i łatwy w obróbce,

- możliwość wykonania cieńszej warstwy tynku ( o ile murarz się chwiać nie będzie zbytnio :) ),

- cena w praktyce ta sama co porotherm,

- bloczki są lite więc nie ma problemu z zapewnieniem szczelności (ceramika słynie z przeciągów w instalacjach).

To co piszę opiera się na fakcie, iż miałem już przyjemność (lub nieprzyjemność) pomagać murować praktycznie ze wszystkiego, to samo prowadzić instalacje w każdym dostępnym materiale i najszybciej, najtaniej i najlepiej mieć ściany z BK. Potem i tak nie ma to większego znaczenia jak już zamieszkamy.

Zrobilo sie bardziej merytorycznie wiec juz bez przepychanek moze? :)

Odnosnie bk:

-jesli ktos nie muruje sam, to nie ma znaczenia czy sie szybko muruje

-jak wyzej, dobry sprzet i mozna bruzdowac we wszystkim. mozna tez polozyc np. kable na scianie

-material ze lekki tez bez znaczenia jak zatrudniasz firme.

-przy tynku wiekszosc kosztow to robocizna, zreszta nie wiem czemu akurat przy ytongu mialby byc cienszy

-cena.. u mnie najtanszy byl silikat

-przy dobrze polozonym ociepleniu nie ma problemu ze szczelnoscia przy porothermie

dla mnie bk jest zdyskwalifikowany ze wzgledu na akustyke ktore jest tragiczna i akumulacje (przebywam dosc czesto w domu z bk)

zalety silikatu w moim przypadku

-tani

-wytrzymaly (mozna zrobic sciane 18cm i zaoszczedzic i kase i miejsce)

-dobra akustyka

-dobra akumulacja ciepla

minusy to to ze jest zimny (bez znaczenia przy scianie 2w) oraz ciezki (bez znaczenia jesli zatrudnia sie ekipe)

Witam,

Zaczerpnięte z internetu:

Beton komórkowy czy ceramika

Ceramika

1. Jej właściwości termoizolacyjne zależą od rodzaju wyrobów. Tradycyjna słabo chroni budynek przed ucieczką ciepła, poryzowana dzięki zamkniętym mikroskopijnym porom wypełnionym powietrzem ma dobrą izolacyjność cieplną;

2. Jest to materiał o dużej wytrzymałości;

3. Zarówno ceramika tradycyjna, jak i poryzowana nie jest materiałem lekkim. Trudno się ją przycina, łatwo się kruszy, dlatego ilość odpadów może być duża;

4. Im cięższe elementy, tym lepszą mają izolacyjność akustyczną. Najlepsze właściwości ma cegła pełna;

5. Nasiąkliwość zależy od struktury ceramiki i sposobu

wypalania. Najmniej nasiąkliwa jest cegła klinkierowa, dzięki czemu można stosować ją na zewnątrz, najbardziej – pustaki, które trzeba chronić przed zamakaniem;

6. Wiele wyrobów ceramicznych (także tradycyjnych) ma profilowane boki, aby można je było łączyć zaprawą tylko w spoinach poziomych – przyspiesza to murowanie. Najszybciej muruje się ściany z pustaków poryzowanych, bo mają duże wymiary;

7. Wznosi się z niej wszystkie rodzaje ścian: zewnętrzne jednowarstwowe, dwuwarstwowe, warstwę zewnętrzną i wewnętrzną w ścianach trójwarstwowych, wewnętrzne ściany konstrukcyjne i działowe;

BETON KOMÓRKOWY

1. Ma porowatą strukturę, dzięki czemu jest lekki i ma właściwości termoizolacyjne;

2. jest ciepły, więc ściana może być cieńsza;

3. jest miękki i łatwy w obróbce. Podczas przycinania powstaje niewiele odpadów;

4. łatwo go uszkodzić, np. podczas transportu;

5. ponieważ ściana jest lekka, słabo izoluje akustycznie;

6. jest dość nasiąkliwy, dlatego i bloczki, i ściany trzeba chronić przed długotrwałym kontaktem z wodą;

7. ze względu na porowatą strukturę i dużą nasiąkliwość nie nadaje się na materiał elewacyjny i nietynkowane elementy małej architektury;

8. boki bloczków mogą być wyprofilowane, co pozwala je łączyć bez zaprawy w spoinie pionowej;

9. duże elementy pozwalają szybko wznieść mur; można z niego murować wszystkie rodzaje ścian: zewnętrzne jednowarstwowe (bez ocieplenia), zewnętrzne warstwowe, wewnętrzne konstrukcyjne, działowe;

10. może posłużyć do wykonania innych elementów budynku: z kształtek U i belek można zrobić nadproża, a płytkami z ociepleniem obudować wieńce stropowe oraz słupki w ściance kolankowej;

Najbardziej martwi mnie nasiąkliwość wilgocią i mniejsza izolacja akustyczna BK, chyba bardziej przychylam się ku ceramice. Moje pytanie brzmi jednak jak dobrać grubość i rodzaj pustaka porotherm i rodzaj ocieplenia styropian czy wełna?

Witam,

Zaczerpnięte z internetu:

Beton komórkowy czy ceramika

Ceramika

1. Jej właściwości termoizolacyjne zależą od rodzaju wyrobów. Tradycyjna słabo chroni budynek przed ucieczką ciepła, poryzowana dzięki zamkniętym mikroskopijnym porom wypełnionym powietrzem ma dobrą izolacyjność cieplną;

2. Jest to materiał o dużej wytrzymałości;

3. Zarówno ceramika tradycyjna, jak i poryzowana nie jest materiałem lekkim. Trudno się ją przycina, łatwo się kruszy, dlatego ilość odpadów może być duża;

4. Im cięższe elementy, tym lepszą mają izolacyjność akustyczną. Najlepsze właściwości ma cegła pełna;

5. Nasiąkliwość zależy od struktury ceramiki i sposobu

wypalania. Najmniej nasiąkliwa jest cegła klinkierowa, dzięki czemu można stosować ją na zewnątrz, najbardziej – pustaki, które trzeba chronić przed zamakaniem;

6. Wiele wyrobów ceramicznych (także tradycyjnych) ma profilowane boki, aby można je było łączyć zaprawą tylko w spoinach poziomych – przyspiesza to murowanie. Najszybciej muruje się ściany z pustaków poryzowanych, bo mają duże wymiary;

7. Wznosi się z niej wszystkie rodzaje ścian: zewnętrzne jednowarstwowe, dwuwarstwowe, warstwę zewnętrzną i wewnętrzną w ścianach trójwarstwowych, wewnętrzne ściany konstrukcyjne i działowe;

BETON KOMÓRKOWY

1. Ma porowatą strukturę, dzięki czemu jest lekki i ma właściwości termoizolacyjne;

2. jest ciepły, więc ściana może być cieńsza;

3. jest miękki i łatwy w obróbce. Podczas przycinania powstaje niewiele odpadów;

4. łatwo go uszkodzić, np. podczas transportu;

5. ponieważ ściana jest lekka, słabo izoluje akustycznie;

6. jest dość nasiąkliwy, dlatego i bloczki, i ściany trzeba chronić przed długotrwałym kontaktem z wodą;

7. ze względu na porowatą strukturę i dużą nasiąkliwość nie nadaje się na materiał elewacyjny i nietynkowane elementy małej architektury;

8. boki bloczków mogą być wyprofilowane, co pozwala je łączyć bez zaprawy w spoinie pionowej;

9. duże elementy pozwalają szybko wznieść mur; można z niego murować wszystkie rodzaje ścian: zewnętrzne jednowarstwowe (bez ocieplenia), zewnętrzne warstwowe, wewnętrzne konstrukcyjne, działowe;

10. może posłużyć do wykonania innych elementów budynku: z kształtek U i belek można zrobić nadproża, a płytkami z ociepleniem obudować wieńce stropowe oraz słupki w ściance kolankowej;

Najbardziej martwi mnie nasiąkliwość wilgocią i mniejsza izolacja akustyczna BK, chyba bardziej przychylam się ku ceramice. Moje pytanie brzmi jednak jak dobrać grubość i rodzaj pustaka porotherm i rodzaj ocieplenia styropian czy wełna?

Jak martwisz się akustyką to zainwestuj więcej w okna i drzwi (zwłaszcza wewnętrzne) bo co Ci po mocnej ścianie jak w środku 99% hałasu pójdzie drzwiami?

Ściana z BK posadowiona na tradycyjnych fundamentach, przekaże mniej ciepła do gruntu przez cały okres użytkowania budynku niż wykonana n/p z silikatu czy innej ceramiki.

Faktem jest słaba akustyka, ale budując na odludziu...

Pozdrawiam

Cezary

Pokaż mi drzwi wewnętrzne w przeciętnym domu, co lepiej tłumią niż lita ściana BK 12 cm otynkowana z 2 storn.

Z zewnątrz nie wiem ile musi być decybeli żeby dźwięk przenikał przez ściany - przez drzwi i okna - owszem...

Pokaż mi drzwi wewnętrzne w przeciętnym domu, co lepiej tłumią niż lita ściana BK 12 cm otynkowana z 2 storn.

Z zewnątrz nie wiem ile musi być decybeli żeby dźwięk przenikał przez ściany - przez drzwi i okna - owszem...

Ściana 12 cm z betonu komórkowego ma izolacyjność akustyczną na poziomie porządnych drzwi :p Na szybko sprawdziłem i Rw takiej ściany to 36 db. Przy podobnej grubości ale cięższym materiale izolacyjność wzrasta do 45 db (Porotherm, silikat).

Chodzi o to, że Protherm na pióro wpust klejony jest tylko w płaszczyźnie poziomej. To właśnie za sprawą pióra jednego bloczka, który wsuwamy jest w kolejny obok. Połączenie w płaszczyźnie pionowej nie jest klejone (uszczelniane). W przypadku nie umiejętnego postawienia ściany i ocieplenia budynku szczelność budynku może okazać się mizerna. Przez co rachunki za ogrzewanie mogą okazać się wyższe niż inwestor wcześniej zakładał.

Witam,

To jak wybrać, żeby dom był budową energooszczędną, jaki materiał? Jeżeli Porotherm to może być 25 Profi plus 20cm styropian czy wełna będzie lepsza?A co z tymi wypełnionymi wełna mineralną?

np:

Porotherm 38 T DRYFIX

Pustak szlifowany wypełniony wełną mineralną przeznaczony do budowy zewnętrznych ścian jednowarstwowych bez docieplenia. Murowany na cienkospoinową zaprawę do murowania na sucho Porotherm Dryfix, której zastosowanie znacznie przyspiesza prowadzenie prac budowlanych i poprawia parametry cieplne muru. Wysokie parametry termiczne pozwalają na wykorzystanie w budynkach energooszczędnych. Grubość ściany: 38 cm.

Polecam bloczek komórkowy- 24 cm klejony na klej cienkowarstwowy. Na to styropian klejony w ramkę. Broń boże na placki. Dobrze ocieplić dach, dobrej jakości okna i będzie ok.

Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z Prothermu i pustaka szlifowanego. Ocieplenie ścian oczywiście ze styropianu, najlepiej szara odmiana.

Edytowane przez Tomaszs131
uzupełnienie

Polecam bloczek komórkowy- 24 cm klejony na klej cienkowarstwowy. Na to styropian klejony w ramkę. Broń boże na placki. Dobrze ocieplić dach, dobrej jakości okna i będzie ok.

Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z Prothermu i pustaka szlifowanego. Ocieplenie ścian oczywiście ze styropianu, najlepiej szara odmiana.

Jaki to ma współczynnik izolacyjności termicznej?

Edytowane przez Tomaszs131

Ja budowałem z betonu komórkowego H+H w wersji 400 na pióro i wpust do tego mam 15 cm styropianu 0,040, zaprawa oczywiście cienkowarstwowa, tynk wewnętrzny gipsowy oraz silikatowo- silikonowy Ceresit na zewnątrz

Współczynnik ściany wyszedł według własnych obliczeń około U = 0,165 [W/m2K]

Odnośnie samego materiału to wersja TLMB jest bardzo równa a gęstość 400 jest oczywiście krucha i podatna na uderzenia ale poza tym jednym mankamentem SUPER, duże bloczki 24 x 25 x 59 .

Edytowane przez Mareks77