Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty  

323 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty

• beton komórkowy
      101
    • bale drewniane
      3
    • koształtki styropianowe wypełnione betonem
      16
    • pustaki ceramiczne
      107
    • bloczki silikatowe
      88
    • szkielet drewniany
      8
    • inny wybór
      9

Recommended Posts

Czyli co najlepsze na lato?

To zależy co lubisz i gdzie mieszkasz. Klimat też się liczy, możesz mieszkać w centralnej Polsce gdzie wahania temperatury dzień/noc są małe, ale możesz mieszkać też w górach gdzie skoki są znacznie większe w dzień grzeje ale noce chłodne. Możesz lubić ciemność w dzień, zasłonięte rolety mieć, a możesz lubić otwarte na oścież okna w dzień, a zamknięte w nocy, albo zacienienie masz duże za dnia. To trzeba zebrać do kupy i Ci wyjdzie co chcesz. Silikat duża akumulacja wolno się nagrzewa wolno stygnie, dobrze ocieplony, wentylowany i izolowany dom (np rolety w dzień, otwarte okna w nocy) sprawią że mimo tygodniowych upałów nadal będzie w miarę chłodno. Przy ceramice będzie to o połowę mniej czasu, przy keramzycie pewnie coś krócej - korzyść dla silikatu. Później gdy będzie ochłodzenie ten czas się zmieni na korzyść keramzytu, dom się wychłodzi szybciej. Do tego wszystkiego doliczać trzeba także to co w domu masz bo nagrzewa się wszystko w nim i też ma akumulację, stropy możesz mieć betonowe grube, albo drewniane, ceramikę na dachu albo blachę, przeszklenia duże, nawet tynki mają wpływ, kolor ścian ... nie ma odpowiedzi co lepsze na lato, albo może powinno brzmieć tak ... na lato to klimatyzacja.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ma odpowiedzi co lepsze na lato, albo może powinno brzmieć tak ... na lato to klimatyzacja.

Dobrze zaizolowany dom i względnie duże przestrzenie (czyli przemyślany projekt) sprawiają, że nie trzeba montować klimy w nowoczesnych domach jednorodzinnych. To raczej temat dla mieszkań. U mnie w domu z ceramiki Porotherm w lecie było w porywach 25 stopni. Niby niemało, ale klimą schodziłbym pewnie do max 23 st... niżej nie ma sensu, bo za duża różnica między tym co na zewnątrz = nieprzyjemnie. I dla tych dwóch stopni nie ma sensu montować klimy, która w moim przypadku skończyłaby się wydatkiem rzędu 10k zł. Dodam tylko, że sąsiad ma trochę mniejszy metraż i dom z keramzytu i bez klimy miewał 28 stopni... W tym sezonie już pyknął klimatyzację bo nie wytrzymał :)

• 3 weeks później...
Tak, ceramika to całkiem niezły materiał do izolacji akustycznej :) Oprócz samej izolacyjności akustycznej ważne jest też tłumienie rozchodzenia się dźwięków po ścianach. Akustyka pomieszczeń murowanych z Porothermu jest po prostu przyjaźniejsza niż z betonu (*).

* gazobetonu

No tak, dlatego wybralem sciane ze styropianu i lanego betonu (betonu bez gazu), 1m2 sciany okolo 360kg... czyli jak silka, tylko od razu ocieplone i w srodku tez "ciepla" sciana.

1m2 sciany okolo 360kg... czyli jak silka, tylko od razu ocieplone i w srodku tez "ciepla" sciana.

Ciekawa opcja. A jak to się ma do kosztów? U mnie materiał na dom ok. 150m2 (Porotherm 25 cm w systemie Dryfix) wyszedł ok. 7000 zł brutto. Przy laniu betonu z gruszki rozumiem też, że system gospodarczy nie wchodzi w grę? :) Z góry dzięki za informacje odnośnie kosztów takiego rozwiązania!

• 2 months później...
Ciekawa opcja. A jak to się ma do kosztów? U mnie materiał na dom ok. 150m2 (Porotherm 25 cm w systemie Dryfix) wyszedł ok. 7000 zł brutto. Przy laniu betonu z gruszki rozumiem też, że system gospodarczy nie wchodzi w grę? :) Z góry dzięki za informacje odnośnie kosztów takiego rozwiązania!

Dołączam się do pytania. Ja w sobotę mam badania gruntu a później na wycenę płyty fundamentowej. Mam dwie firmy od płyty i jedna z nich pracuje w systemie izodom. I przy okazji płyty chce się dowiedzieć jakie koszta takiego domu. Jak dostanę wycenę to wrzucę na forum.

Ile miałeś m2 ścian nośnych?

Jaki projekt?

Niezła cena.

150 m2, czyli parter około 80 m2, czyli około 40 metrów bieżących ścian nośnych, do daje ponad 100 m2, u góry wyjdzie z 50 m2, razem min 150 m2 ścian.

Za 7000 zł przy cenie około 90 zł/m2 brutto można kupić co najwyżej 75 m2 materiału, więc albo materiał był za pół darmo albo ktoś tu kłamie :p

• 3 weeks później...
Z doświadczenia: z cenami materiałów konstrukcyjnych to jest tak, że one się bardzo mocno wahają i są zależne np. od sezonowości, zniżek producenta, dystrybutora, regionu Polski... czasami mam wrażenie, że zależą też od pogody albo kierunku wiatru :p W moim przypadku poszło trochę ponad 1600 pustaków Porotherm Dryfix (czyli metraż ścian trochę ponad 150 m2) i koszt był też powyżej 10k zł. ALE znam człowieka, który kupował dosłownie dwa miesiące później niż ja i za bardzo podobną ilość zapłacił prawie dwa tysiące mniej - w składzie 5 km dalej, niż tam gdzie ja kupowałem. Jak to jest możliwe to naprawdę trudno powiedzieć :)

Mam dylemat (czyt. potrzebuję porady) co do wykonania ścian domu.

1/ ekipa budująca proponuje Porotherm PW25 lub Profi (ewentualnie Ytonga) oraz ocieplenie styropian (wełna) 20cm

2/ w projekcie mam SOLBET Optimal Plus 600 grubość 24cm oraz płyty styropianowe EPS-70 gr. 20cm

Porównując oba materiały z punktu widzenia współczynnika przenikania ciepła zdecydowanie lepiej wypada beton komórkowy. Z drugiej strony ceramika lepiej akumuluje ciepło.

Dom (z poddaszem użytkowym) nie jest specjalnie duży, 100m2 pow. użytkowej. Budowa jest przewidziana na dwa etapy - do najbliższej zimy SSO i wiosną-lato 2020r. doprowadzenie do stanu deweloperskiego.

Mam dylemat (czyt. potrzebuję porady) co do wykonania ścian domu.

1/ ekipa budująca proponuje Porotherm PW25 lub Profi (ewentualnie Ytonga) oraz ocieplenie styropian (wełna) 20cm

2/ w projekcie mam SOLBET Optimal Plus 600 grubość 24cm oraz płyty styropianowe EPS-70 gr. 20cm

Porównując oba materiały z punktu widzenia współczynnika przenikania ciepła zdecydowanie lepiej wypada beton komórkowy. Z drugiej strony ceramika lepiej akumuluje ciepło.

Dom (z poddaszem użytkowym) nie jest specjalnie duży, 100m2 pow. użytkowej. Budowa jest przewidziana na dwa etapy - do najbliższej zimy SSO i wiosną-lato 2020r. doprowadzenie do stanu deweloperskiego.

Polecam beton komórkowy. Silikat bardziej akumulacyjny, ale akumulacyjność wylewki spokojnie wystarczy. Przy BK łatwo otrzymać szczelność ściany po wykonaniu instalacji, a o ściany będą równiutkie. Pogadac z wykonawcą czy nie może wybrać tańszego BK może by opuścił z ceny.

• 4 weeks później...
Witam. Założenia w projekcie mam na 24 cm Silikat + 20 cm styro. Dowiedziałem się że mogę zamienić to na 18 cm Silikat + 25 cm ocieplenia. Jak myślicie która opcja lepsza?

Zapytaj konstruktora ile weźmie za adaptacje konstrukcji i odnieś to do różnicy w cenie bloczków i ewentualnego zysku z powstałej dodatkowej powierzchni (chociaż to drugie ciężko uznać za policzalne).

Zapytaj konstruktora ile weźmie za adaptacje konstrukcji i odnieś to do różnicy w cenie bloczków i ewentualnego zysku z powstałej dodatkowej powierzchni (chociaż to drugie ciężko uznać za policzalne).

Jeżeli chodzi o zmianę to dodatkowego kosztu nie będzie. Chodzi mi o to która opcja lepsza jeżeli chodzi o ścianę.