Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty  

323 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty

• beton komórkowy
      101
    • bale drewniane
      3
    • koształtki styropianowe wypełnione betonem
      16
    • pustaki ceramiczne
      107
    • bloczki silikatowe
      88
    • szkielet drewniany
      8
    • inny wybór
      9

Recommended Posts

ile zjesz tyle wiesz mozna rzec, niejeden stracil zeby na tym czy innym materiale i na tym opieram swoja wiedze i wybor materialu, powielac wciaz te same opisy i stwierdzenia nie ma sensu, lubie bk jest dla mnie najwygodniejszym i najpraktyczniejszym materialem, jedni moga mu zarzucic to inni cos innego, ja pomimo krytykanctwa czesci spoleczenstwa jestem do niego przekonany, jak co niektorzy do innych materialow.

Przekonac sie daje bo skutecznie zasiano mi ze sciana 1W ma sie gorzej do 2W, wiec nie jest tak ze niereformowalny ze mnie czlowiek ;)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli?? Bo nie ma materiału najlepszego po każdym względem - albo materiał ciepły, albo akumulujący ciepło zimą (i chłód latem); albo wytrzymały albo ciepły, itd... Więc pod jakim kątem wg ciebie bk jest najlepszy (inaczej: jakie parametry sa dla ciebie najistotniejsze)?

powiem może co do mnie przemawia jeśli chodzi o bk. Jest ciepły, jest łatwy w obsłudze, miło się w nim mieszka, łatwo cos przerobić, wyremontować, zamontować itd.. Ale tak jak powiedział gustaw to jest powtarzanie tego samego w kółko.

powiem może co do mnie przemawia jeśli chodzi o bk. Jest ciepły, jest łatwy w obsłudze, miło się w nim mieszka, łatwo cos przerobić, wyremontować, zamontować itd.. Ale tak jak powiedział gustaw to jest powtarzanie tego samego w kółko.

jak ktos sie uparl do ceramiki z roznych powowdow, nawet zawodowych nigdy nie napisze ze bk jest dobry, stara zasada!

tutaj nie mogę się zgodzić, niestety ale te pory z ceramiki nie dają wcale zbyt wiele. To jest tylko taki 'triczek' i bardzo sprytny muszę przyznać. Główną cecha poryzowanej ceramiki jest chyba to, że kruszy się jeszcze bardziej. Niestety, ale ta wypowiedx powinna skończyć się na bk wyprzedziło ceramikę technologicznie kropka.

• 2 months później...

Arturo72 dobrze gada

a jak wybrać między tymi dwoma? poczytać to forum

i... osiwieć :)

pierwszy system: akumulacja i bezwładność ogrzewania

drugi system: łatwość regulowania ogrzewania (np. wyziębić jak nikogo nie ma w domu, a później szybko dogrzać)

... tysiące postów już się na ten temat na tym forum napisało....

ot to, to sa dwa najlepsze wyjścia chociaz silikat dociepliłbym troszkę bardziej, detale. To są dwie najlepsze opcje i teraz pytanie do inwestora czego tak naprawdę oczekuje od ściany.

Tak jak mówi MARCHEW silikaty wolno się grzeją, ale potem długo trzymają ciepło, a bk szybko można nagrzać i trzyma krócej (oczywiście nie robi się zimno w 10min, ale bardziej koło 1-2 godzin). Ja osobiście przychylam się do BK, bo mimo wszystko nie ma duzo czasu w ktorym muszę grzać w domu i jak wracam to moge szybko nagrzać.

• 8 months później...
Ja zastanawiam się nad ścianą 2 W tylko stoję przed dylematem wyboru szerokości BK czy zwykły 24cm czy może lepiej zainwestować w taki nietypowy trochę droższy np. 30 lub 36 cm i do tego dać 12 styropianu jak forumowicze sądzą ?

Nie rozumiem po co komplikujesz sprawę i nie potrzebnie ponosisz dodatkowe koszty, przecież mkw materiału na ściany jest droższy niż mkw ocieplenia. Daj 24cm BK lub silikatu i na to min 20cm styropianu i, jak mówią fachowcy, "będzie Pan zadowolony". Będzie cieplej i taniej. Pzdr.

Jest kilka rzeczy na ktore nalezy zwrocic uwage. KAZDY system ma wady i zalety. Wczesniej ktos pisal ze silikat jest zimny w dotyku. Jego zimno bierze sie z podciaganie zimna z fundamentu. Moze byc zaizolowany od zewnatrz, ale w pionie stoi na fundamencie z betonu oddajac mu duzo ciepla. W takim przypadku najlepsza izolacje daje sciana 1 warstwowa. Nie tylko izoluje od zewnatrz ale rownierz izoluje termicznie od fundamentu. Tu bym byl skonny powiedziec ze sciana 1 w. w sumie daje lepsza izolacje cieplna niz 2 w nawet z nieco lepszym wspolczynnikiem prznikania ciepla. Tu zwroce uwage na badania kamera termowizyjna z zewnatrz. Takie same zdjecie trzeba by zrobic od wewnatrz, jako ze cieplo ucieka rownierz przed podloge, i sciany do fundamentow. Innymi zaletami scian 1 w jest szybkosc nagrzewnia sie pomieszczenia. Co ciekawe mur posiada spora mase i daje dobra kumulacyjnosc cieplna. Wada moze byc wyzsza cena ale w sumie krotszy czas budowy.

Kurna! No ludzie!

Skorzystajcie z wyszukiwarki (jak wół pod nickiem jest napisane: WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi), rozejrzyjcie się po forum.

Przenoszę do właściwego działu i podpinam pod istniejący wątek :p

Wybór materiału do budowy opiera się na wielu czynnikach (od ceny po preferowane właściwości). Dużo będziesz wiedzieć jak otrzymasz kilka kompletnie odmiennych propozycji? Nie! Musisz sama poczytać, by się zorientować czy bardziej odpowiada ci silikat czy ceramika czy beton komórkowy.

a może być jeszcze klocek styropianowy, żużlowy, keramzobeton, szkielet, drewno, słoma i jeszcze wiele innych materiałów i systemów budowania. A każdy ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne :lol:

musisz ustalić kryteria podstawowe

czy ma być bardziej szybko czy bardziej tanio, ściana ma bardziej akumulować ciepło czy bardziej reagowac na zmiany itp

i czytać, czytac, czytać oraz samemu wyciągac wnioski

MAGDARYBNIK: proszę skorzystać z rady, którą masz pod nickiem "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" i do diabła nie zakładać stale takich samych tematów! Bo się pogniewamy.

Radzę też zajrzec tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?36013-PRZECZYTAJ-ZANIM-NAPISZESZ-SW%C3%93J-PIERWSZY-POST!-czyli-jak-szuka%C4%87-informacji

Ściany dwuwarstwowe najlepiej budować z materiału najtańszego a zaoszczędzoną kasę wydać na lepsze i grubsze ocieplenie ścian.

Edytowane przez Elfir