Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EM08 (L) - Dziennik Jarka - Poznań - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sewi, Amtla witajcie!

Od dawna śledzę Twój bardzo ciekawy dziennik. Według mnie masz super

podejście do budowy (luzik z ograniczonym zaufaniem ;))

Ponieważ będę budować za jakiś czas, zbieram pomysły.

Póki co interesuje mnie z jakich warstw i jakiej grubości będzie się

podłoga, bo pisałeś, że od aktualnego poziomu do docelowego brakuje

26.5cm?.

Miło, że Ci się podoba mój dziennik. Szkoda tylko, że nie znajduję czasu, aby go na bieżąco uzupełniać...

Co do przekroju posadzki, ponieważ 1 obrazek jest wart 1000 słów, wklejam wycinek z projektu:

http://img836.imageshack.us/img836/7410/przekroj.png

Jarku,

czy mógłbyś na pw napisać ile Was kosztował ten zestaw Ivore ? Mam namierzony w PL - podobno w bardzo okazyjnej cenie. Nie porównuję z internetem.

Amtla, miło poznać osobiście kolejnego zwolennika (zwolenniczkę) serwisu V&B Ivoire. Nieczęsto się takich znajduje :no:

Jak już wyżej pisałem mam niestety problemy z uzupełnianiem dziennika na bieżąco, a jak już znajdę trochę czasu, to staram się go uzupełniać chronologicznie. Tak więc wpis dotyczący zakupów porcelany dotyczy niestety okresu sprzed paru miesięcy...:o Na szybko próbowałem znaleźć rachunek za porcelanę, ale niestety nic nie znalazłem... Jedyne co mógłbym na dziś znaleźć, to nic niemówiącą, ogólną sumę którą zapłaciłem w tym sklepie, tyle że dotyczyłaby ona dwóch zestawów Ivoire i New Wave oraz paru dupereli, które przy okazji w tym sklepie kupiliśmy... A takie coś na pewno Cię nie urządza... :o

:bye:

Jarek

Jarku, będę trochę up...a bo mi zależy:yes: A może małżonka w sprawach zakupowych ma inną pamięć niż mężczyzna? Wiem, że faktycznie to spory wysiłek, bo jeszcze święta były i wogóle...;)

Tym bardziej, że (jak sam piszesz)nie często się takie znajduje...

• 2 weeks później...

Amtlo, witaj ponownie

Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Jak to stwierdziła moja żonula

"Rachunku nigdzie chyba nie znajdziesz, bo z pewnością został wywalony. Rozumiem, że kupując telewizor rachunek na niego się przechowuje, ale nie na porcelanę..."

Szukałem w standardowym miejscu przechowywania rachunków maści różnej, "but to no effect"... :( Żona to wiedziała od razu... Żony wiedzą zawsze lepiej...

Ta... Utensylia są całkiem fajowe. Nie mogę się niestety cały czas oprzeć uczuciu, że pisząc "ale ostatnio fajną makutrę kupiłem... Ponad siedem litrów ma..." stawiam jednocześnie pod znakiem zapytania moją niezaprzeczalną w końcu męskość...:rolleyes: Moja własna i osobista żonula, wspomni czasami:

"Fajnie mam z tobą..., bo czasami czuję się jakbym miała żonę... Zrobisz wszystko, co facet powinien umieć zrobić, a na dodatek potrafisz w 100% przejąć kobiece obowiązki. Tylko cycka nie potrafisz dziecku dać...:rotfl:"

Dzięki kuchennemu zamiłowaniu i mojej wielkiej niechęci do oglądania telewizji, znajduję i czas, i ochotę na przesiadywanie w kuchni celem dostarczenia podniebieniom rodziny miłych wrażeń smakowych. I aby ich dostarczać otaczam(y) się właśnie takimi gadżecikami. Dzięki temu, i wilk jest syty (znów mógł coś dokupić do kuchni), i żonula zadowolona (bo wilk szrotu nie kupuje)...

Żonula jedynie unosi oczy do góry w cichej modlitwie, gdy widzi mnie z zakupioną n-tą książką kucharską, najczęściej zresztą dotyczącą kuchni włoskiej... No ale nie powinna na te moje książki kręcić nosem. Dzięki nim, zawsze jak nie wie co mi kupić w prezencie, to może mi kupić właśnie książkę kucharską. Sam jej to kiedyś powiedziałem...:rolleyes: Oczywiście taką, której jeszcze nie mam... :):):)

Panie Jarku,

szukając informacji nt. rozdzielnicy Nexwell'a znalazłem przypadkiem Pana dziennik budowy. Zapoznałem się z krótkim opisem jaki tutaj się pojawił i zauważyłem u Pana chęć posiadania funkcjonalnych paneli dotykowych. Akurat jestem po prezentacji Nexwell'a i dowiedziałem się, że za pare tygodni mają wyjść nowe panele przycisków (6-przycisków zabudowanych za jednolitą szybą PTC), wyglądają tak samo jak te co czarne za 1600 ale będą bez wyświetlacza i w atrakcyjnej cenie, coś koło 250zł netto. Radzę się zainteresować (-:

Ponadto w przyszłości (ok 8mc) wyjdzie wyświetlacz z funkcją interkomu.

Poza tym, jeśli Pan uważa, że panele Nexwell'a są drogie to niech Pan zobaczy ile to kosztuje u konkurencji - system KNX, wyświetlacze Berker, Jung, Busch-Jaeger. Prawie identyczny panel Busch-Jaeger kosztuje 790 euro.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTHGH4gqTAGu8GljMB1fDo-U-nhJhO1ruP_b1M5m8Myn1A796U

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQVv48Qni4vzisRrVRQB_kplgcnfVbU-11lyb8CJGk2Bpjpx7qK

Edytowane przez pumapunku

Witaj pamapunku

Znalazłem trochę czasu żeby odpisać.

1. Pozwoliłem sobie przenieść Twój wpis z mojego dziennika do komentarzy, bo tam jest jego miejsce :yes:

2. Przypominam, że na FM się nie "panuje". Wszyscy się tu "tykają"... :yes:

3. Dzięki za informacje na temat nexwellowych nowości. Ponieważ będę w przyszłości jeszcze przyciski dokupować, wszystkie takie informacje interesują mnie niezmiernie! :yes: Niemniej jednak przyciski z wyświetlaczem prezentują się na pewno o niebo lepiej :yes:

4. Wyświetlacz z funkcją interkomu? Łał! Szał! Już się podnieciłem... :yes: Muszę się tylko zastanowić, czy to byłby przydatny "ficzer" w domciu...

5. Co do ceny za te paneliki B&J, to pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą...:no: Można łatwo policzyć ile panelików kupi sobie Niemiec za średnią niemiecką pensję, a ile Polak nexwellowych za swoją, polską... :no: Przelicznik il. paneli/pensję na 100% wychodzi niekorzystnie dla Nexwella... :yes:

6. Jeśli będziesz miał jakieś kolejne newsy, to PODSYŁAJ!!! :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

• 2 weeks później...

Ha! Czyli może powinienem się już zacząć obawiać, że i my się w kuchni o powierzchni 12,6m2 nie pomieścimy... No ale może dlatego, że jednak nie jestem dziewczyną uda się jakoś uniknąć redukcji kuchennych szpejów...

A tak na marginesie, to może ilość kuchennych dupereli jest odwrotnie proporcjonalna do umiejętności kucharki? To może być taka kobieca wersja teorii o facetach i wielkości ich... tych... no... samochodów! ;) Tylko się nie pytaj, czy mam też duży samochód... :D

Ja zawsze wiedziałem, że mamy z lekka przymaławą kuchnię. Ale na etapie wprowadzania zmian do projektu gotowego wyszło ich już tak i tak trochę dużo, że sobie odpuściliśmy. Zwłaszcza, że moja osobista żonula jęła mnie namawiać do porzucenia myśli o kolejnych zmianach w projekcie, a zwłaszcza powiększania domu (bo na tym zakończyłby się pomysł powiększania kuchni). Niewątpliwie miała coś racji, bo dom i tak ma już 270m2. Co za dużo to niezdrowo...

Edytowane przez Jarek EM08

• 2 weeks później...

vip321,

Futura to bardzo fajna dachówka i jeśli Cię tylko stać, to się jej trzymaj! Nie wszystkie modele Creatona są równie dobre jak Futura. Creaton swego czasu poprzejmował trochę konkurencyjnych firm, włączając je do swojego koncernu, ale niestety nie wszystkie reprezentują dobry poziom. A Futura należy do Creatona od zawsze i trzyma bardzo wysoką jakość.

Mój dekarz, który chociaż nakładł się już dużo różnych dachówek, z Futurą nie miał za bardzo do czynienia (z Creatonem tak, z Futurą nie) nie mógł się jej nachwalić. W całej partii dachówek nie znalazła się ani jedna, którą trzeba by odrzucić. Nie było krzywych, ani połamanych, ani źle wybarwionych, ani łuszczących się. Dekarz był pod wrażeniem.

Jeżeli chcą teraz za dachówkę 4.4, to później, w sezonie na dachy (wiosna to raczej nie jest sezon dachowy) cena będzie pewnie wyższa... :(

A te 17kPLN, to za samą dachówkę podstawową, czy też przeliczyli ci dokładnie całe zapotrzebowanie na wszystkie typy dachówek?