elpapiotr 27.10.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 wzdłóż drogi jest ułożona szyna uziemiająca, więc po stronie odbiorcy nie ma potrzeby kopania bednarki Wzdłuż drogi umieszczona szyna miedziana ? Matko Boska i wszyscy święci ! (Ile metrów/kilometrów ?) I nie pisz tak głośno, bo jak się złomiarze dowiedzą, to całą drogę przekopią !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.10.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A kto bogatemu zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 15.10.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 a podpowie ktoś jaki kabel na odcinku 85metrów?4x16 czy 4x10?? Zasilenie budynku/magazynu, kilka żarówek, kiedyś 1-2 promienniki, śrutownik (3KW), piła (max 4KW), czasem spawarka itp. Nic prądożernego.Myślałem o 4x10 ale długość mnie zastanawia.Chodzi o przepięcie magazynu pod inne zasilanie/punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.10.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Zgodnie z obliczeniami spadku napięcia oraz zgodnie z obciążalnością prądową długotrwałą i zastosowanym zabezpieczeniem tego kabla.PS. O jakim materiale togo kabla piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 15.10.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 alu/miedź? Myślę miedź bo będzie cieńsza i łatwiej zarobić i wpuścić do budynku (wewnątrz wszytko z miedzi). Obecnie ten budynek jest zasilany 4 żyłowym kablem ziemnym z lat 90tych o srednicy zewnętrznej ok 15mm i wszystko śmiga jak należy (nie idzie znaleźć oznaczenia na zewnątrz poza producentem, puszki nie bardzo chce mi się otwierać bo zmierzyłbym grubość żyły ale trochę to mało miarodajne będzie).Celem jest odpięcie tego budynku od starego domu i podłączenie go do nowego garażu gdzie prąd będzie z nowego przyłącza (stary dom pewnie kiedyś do rozbiórki a kopiąc zasilanie do nowego garażu zakopałbym kable do tego budynku, wyjdzie sam koszt kabla). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.10.2020 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 alu/miedź? Myślę miedź bo będzie cieńsza i łatwiej zarobić i wpuścić do budynku (wewnątrz wszytko z miedzi). Obecnie ten budynek jest zasilany 4 żyłowym kablem ziemnym z lat 90tych o srednicy zewnętrznej ok 15mm i wszystko śmiga jak należy (nie idzie znaleźć oznaczenia na zewnątrz poza producentem, puszki nie bardzo chce mi się otwierać bo zmierzyłbym grubość żyły ale trochę to mało miarodajne będzie). Celem jest odpięcie tego budynku od starego domu i podłączenie go do nowego garażu gdzie prąd będzie z nowego przyłącza (stary dom pewnie kiedyś do rozbiórki a kopiąc zasilanie do nowego garażu zakopałbym kable do tego budynku, wyjdzie sam koszt kabla). Myślisz poważnie czy robisz se jaja? Więc poważnie, to zapomnij o miedzi. Kup YAKY lub YAKXS i nie cuduj. Zaoszczędzisz mnóstwo kasy i nie będziesz głupszy od całego systemu energetycznego, który pracuje właściwie tylko na kablach aluminiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daromonia 30.03.2021 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Witam. Przyłącze 5,0 kW dla zasilania podstawowego w V grupie przyłączeniowej.Mam w warunkach przyłączenia zestaw złączowo - pomiarowy ZK-3a-1P wyposażony w rozłącznik bezpiecznikowy o prądzie znamionowym wkładki 50 A oraz wyłącznik instalacyjny nadprądowy ( bez członu zwarciowego ). Szafka w układzie TN-C.Zabezpieczenie przedlicznikowe :a) prąd znamionowy 1 x 25Ab) wyłącznik instalacyjny nadprądowy ( bez członu zwarciowego ).Układ rozliczeniowo - pomiarowy o napięciu 0,23kV bezpośredni 1 fazowy.Dla odbioru aparatury spodziewaną wartość prądu zwarcia w miejscu dostarczania energii przyjąć wg. obliczeń , jednak nie mniej niż 6kA.Wymagany stopień skompensowania mocy biernej tg<0,4Sieć pracuje w układzie TN-C. I teraz najważniejsze :od szafki pomiarowej nN wykonanej w układzie TN-C wyprowadzić do obiektu odpowiednią do potrzeb odbiorcy linię zasilającą nN , w obiekcie wykonać odpowiednie dla potrzeb odbiorcy instalacje w układzie TN-S. W założeniu obiektem miał być domek holenderski. Koncepcja się zmieniła i docelowo będzie murowany parterowy budynek 35 m2 zabudowy na zgłoszenie.w budynku mały hydrofor , telewizor , niewielki bojler , oświetlenie led ( bez ogrzewania elektrycznego , indukcji , spawarek itd. )Od skrzynki pomiarowej do obiektu trzeba położyć 200 m kabla ( aluminium ). Moje pytanie brzmi :1) jaki kabel aluminiowy położyć pomiędzy przyłączem a obiektem biorąc pod uwagę długość tego odcinka ? o jakim przekroju i ilości żył ?2) czy w moim przypadku bede musiał przy domku robić jakieś "uziemienie " ( pręt w ziemię , bednarka ).? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 31.03.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Zmień warunki zasilania na 3 fazy - 12 kW - 20 A. Zasilanie 1-faz. przy takiej długości rodzi problemy ze spadkiem napięcia i doborem przekroju kabla.Mając nowe warunki domek zasil kablem YAKXS 4 x 35. To minimum. W domku masz wykonać nie jakieś "uziemienie" tylko prawidłowe uziemienie najlepiej fundamentowe o rezystancji max 30 omów.Uprzedzam pytania typu dlaczego tak a nie inaczej - z laikami nie dyskutuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daromonia 06.04.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Zmień warunki zasilania na 3 fazy - 12 kW - 20 A. Zasilanie 1-faz. przy takiej długości rodzi problemy ze spadkiem napięcia i doborem przekroju kabla. Mając nowe warunki domek zasil kablem YAKXS 4 x 35. To minimum. W domku masz wykonać nie jakieś "uziemienie" tylko prawidłowe uziemienie najlepiej fundamentowe o rezystancji max 30 omów. Uprzedzam pytania typu dlaczego tak a nie inaczej - z laikami nie dyskutuję. Witam. Kolega domsat ma rację ? Ktoś potwierdzi , zaprzeczy ? Z uzyskanych informacji , na obecną chwilę nie ma możliwości technicznych aby do skrzynki podciągnąć III fazy. Z tą 1 fazą jest taka beznadziejna sprawa w moim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2021 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Witam. Kolega domsat ma rację ? Ktoś potwierdzi , zaprzeczy ? Z uzyskanych informacji , na obecną chwilę nie ma możliwości technicznych aby do skrzynki podciągnąć III fazy. Z tą 1 fazą jest taka beznadziejna sprawa w moim przypadku ? Odległość spora to fakt da się jednak uzyskać zadowalający spadek napięcia nawet przy zasilaniu jednofazowym. Szału nie będzie ale lodówka, bojler z grzałką 2kW, telewizor, małej mocy pompa hydroforowa, oświetlenie a nawet czajnik czy mała płyta 2 palnikowa zamiennie da radę. Na coś prądożernego można przekaźnik priorytetowy i też się da. W końcu taką moc przyłączeniową i jedną fazę ma większość mieszkań w starych blokowiskach. Nie nazywał bym tej sytuacji beznadziejną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 06.04.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Autorze tematu - gdzie jest ta skrzynka do której nie można podciągnąć 3 faz ? Czy to ta przy drodze i należąca do ZE ? Tam zawsze są już 3 fazyNa marginesie - nie słuchaj liderów forum, którzy piszą na każdy temat, aby uzyskać zadowalający... ale tylko siebie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Na marginesie - nie słuchaj liderów forum, którzy piszą na każdy temat, aby uzyskać zadowalający... ale tylko siebie efekt. Tak na marginesie wystarczy policzyć by wiedzieć że przy jednofazowym zasilaniu zmieści się do 3% i to jest zadowalające przy tej odległości. Ma nie słuchać tylko liderów bo innych piszących w wielu tematach już może, hipokryzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 06.04.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Pytanie brzmiało: 1) jaki kabel aluminiowy położyć pomiędzy przyłączem a obiektem biorąc pod uwagę długość tego odcinka ? o jakim przekroju i ilości żył ?2) czy w moim przypadku bede musiał przy domku robić jakieś "uziemienie " ( pręt w ziemię , bednarka ).? Kol Remiks - czy przeczytałeś je ze zrozumieniem i odpowiedziałeś na nie ?NIE, nie zrobiłeś tego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2021 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Pytanie brzmiało: 1) jaki kabel aluminiowy położyć pomiędzy przyłączem a obiektem biorąc pod uwagę długość tego odcinka ? o jakim przekroju i ilości żył ? 2) czy w moim przypadku bede musiał przy domku robić jakieś "uziemienie " ( pręt w ziemię , bednarka ).? Kol Remiks - czy przeczytałeś je ze zrozumieniem i odpowiedziałeś na nie ? NIE, nie zrobiłeś tego ! Kolegami nie byliśmy, nie jesteśmy i nie będziemy raczej. Pytanie też brzmiało tak " Z tą 1 fazą jest taka beznadziejna sprawa w moim przypadku ? " i właśnie na nie odpowiedziałem. Starałem się nie komentować tego co napisałeś a co świadczy o wiedzy. Policzyłeś? Czy tak sobie piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 10.04.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Przepraszam jeśli uraziłem kol.....oj sorry Pana Lidera.Odnośnie kabla to jednak autor tematu nie odpowiedział dlaczego nie może mieć 3 faz. Zasilanie 1 faz to 3,47 x większy % spadek napięcia. Brak też możliwości zwiększenia mocy w przyszłości i dlatego każdy dobry elektryk proponuje zasilanie 3- faz. do domku. A jak zrobi pytający - to jego problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.04.2021 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Witam. To teraz ja dowalę domsat - W domku masz wykonać nie jakieś "uziemienie" tylko prawidłowe uziemienie najlepiej fundamentowe o rezystancji max 30 omów. Dlaczego 30 a nie 35 lub 48 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daromonia 12.04.2021 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) ...na obecną chwilę nie ma możliwości technicznych aby do skrzynki podciągnąć III fazy. Z tą 1 fazą jest taka beznadziejna sprawa w moim przypadku ? Może źle sie wyraziłem. Oczywiście w ZK przy ulicy III fazy będą podłączone. Chodziło mi o skrzynkę ogrodową - rozdzielnię już na działce do której muszę doprowadzić 200 m kabla. To jest działka rolna. W MPZP na tej działce jest zakaz budowy zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej , a nawet zagrodowej. Mam możliwość jako rolnik budowy budynku gospodarczego do 35m2. ( pracownia pszczelarska ). W chwili obecnej ( co gmina to inaczej interpretuje przepisy ) nie ma ze względów formalnych , proceduralnych itd. itp. możliwości zasilenia tej działki w prąd III fazowy. I proszę nie bijmy piany czy tak jest czy nie ( nie jest to tematem sprawy ). Dlatego we wniosku o przyłącze jest zgłoszony domek holenderski i prąd 1 faz. Na działce postawię domek holenderski lub przyczepę która będzie zasilana z rozdzielni ogrodowej ( foto załącznik ). Z biegiem czasu mam zamiar wybudować budynek gospodarczy , w MPZP zmienić działkę z rolnej na np. rekreacyjną , a potem zmienić przeznaczenie budynku z gospodarczego na mieszkalny ( okresowo ) oraz wtedy zmienić warunki przyłączenia na III fazy 12 kW - likwidacja rozdzielni i wjazd kablem do budynku. Reasumując : chcę kiedyś zmienić warunki na III fazy , teraz położyć kabel zasilający domek hol /przyczepę - docelowo domek letniskowy. Proszę o rzeczową radę jaki kabel ALU muszę zakupić ? YAKXS 4 x 35mm2 , YAKXS 4 x 25 mm2 ? Edytowane 13 Września 2021 przez daromonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 12.04.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 YAKXS 4 x 35mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daromonia 13.04.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Ok. To jeszcze dopytam czy zamiennie mogę zastosować kabel YAKY 4x35 mm2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 13.04.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Ok. To jeszcze dopytam czy zamiennie mogę zastosować kabel YAKY 4x35 mm2 ? może być , każdy który nadaje się do układania w ziemi , YKY- miedź , YAKY, YAKXS oraz np NA2XY-J-4x35RE / taki ja mam zastosowany - ten można kupić z żyłami okrągłymi , nie ma problemu z podłączeniem pod rozłącznik, nie trzeba żadnych tulejek i itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts