Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZPAKI a trawnik

Recommended Posts

Trzeci rok mam mini ogródek (zielony taras). W tym roku mam nalot szpaków na trawnik. Miło patrzeć, jak się pożywiają (dżdżownice). Czy mój zielony dywanik nie ucierpi ??? Czy traktować to, jako naturalną areację. Nie przeszkadzaja mi osy, pszczoły, biedronki i motyle. Jedyne owady, które "przepłoszyłam to mszyce. A szpaki ???

Ło matko boska :o miastowi wyjechali na wieś i wszystkiemu się dziwują :oops: Czy temu pozwolić żyć, czy tego ukatrupić :roll:

Pozwól żyć innym swoim życiem, oni są tam zawsze, a ty jesteś gościem. Zacznij cieszyć sie przyrodą, stworzeniami, o których do tej pory nie miałeś pojęcia. Weź lornetkę, pooglądaj z bliska. A jeśli tego nie polubisz wracaj do miasta :-?

Szpaki to jedne z najbardziej pożytecznych dla człowieka ptaków (do czasu gdy wiśnie i czereśnie dojrzeją) :p

Ło matko boska :o miastowi wyjechali na wieś i wszystkiemu się dziwują :oops: Czy temu pozwolić żyć, czy tego ukatrupić :roll:

Pozwól żyć innym swoim życiem, oni są tam zawsze, a ty jesteś gościem. Zacznij cieszyć sie przyrodą, stworzeniami, o których do tej pory nie miałeś pojęcia. Weź lornetkę, pooglądaj z bliska. A jeśli tego nie polubisz wracaj do miasta :-?

Szpaki to jedne z najbardziej pożytecznych dla człowieka ptaków (do czasu gdy wiśnie i czereśnie dojrzeją) :p

No ja miastowy (chociaż urodzony na wsi) mieszkam teraz na wsi i też szpaki są ostatnio moimi gośćmi. Wyczuły skubane ,że posialem trawnik i sobie coś tam konsumują, czy to ziarna trawy czy jakieś robaczki to nie wiem, ale wiem, ze ganianie ich nie ma sensu. Chyba wszystkich ziaren mi nie wyżrą :lol:

Ja też miastowa, ale od zawsze lubiąca przyrodę i zwierzęta :lol: Oglądając Discovery czy Animal Planet można wiele dowiedzieć się o życiu zwierząt nawet bardzo egzotycznych. Ostatnio poluję z aparatem foto na dziuplę w której szpaki wychowują młode i ,,złapałam" tatusia wynoszącego w dziobie odchody piskląt :o To właśnie wiedza z filmów przyrodniczych :D

Ja też miastowa, ale od zawsze lubiąca przyrodę i zwierzęta :lol: Oglądając Discovery czy Animal Planet można wiele dowiedzieć się o życiu zwierząt nawet bardzo egzotycznych. Ostatnio poluję z aparatem foto na dziuplę w której szpaki wychowują młode i ,,złapałam" tatusia wynoszącego w dziobie odchody piskląt :o To właśnie wiedza z filmów przyrodniczych :D

Jak widzę, sami miłośnicy :D dobrze, bardzo...

Przy mojej działce sąsiad budkę im zbudował. Może też takie niesamowite widoki będę miała :D

Pojechała po całości...

Wcale bym się nie zdziwił, że to ja więcej czasu na wsi spędziłem od ciebie...

No chyba, że Warszawa to.... :lol:

Przeganianie szpaków nie ma większego sensu - i tak zawsze wracają :) jedyna możliwość (brutalna i często niestety stosowana) to strzelanie do nich z wiatrówki . Generalnia, z tego co wiem to szpaki nie szkodzą za bardzo trawnikom, ale możesz jeszcze sprawdzić tutaj jest całkiem spora sekcja o trawnikch i zagrożeniach :)