Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY OGRZEWAĆ GARAŻ?

Recommended Posts

ludzie grzeją garaż bo NIE myślą. Najczęściej ściany garażu są ocieplone lepiej niż ściany miedzy domem a garażem lub pokojem nad garażem. Ludzie ocieplają nie te przegrody co trzeba! A już najgorzej jak ocieplą posadzkę w garażu, która nie przepuszcza ciepła z ziemi. Jak już to można ocieplić posadzkę poziomo makas 1m od ściany fundamentowej. Nieocieplona posadzką plus ziemia pod nią w temperaturze +5 same najlepiej ogrzeją garaż.

Garaż najlepiej zrobić w bryle budynku nieco cofnięty. Wtedy nie musimy utrzymywać linii elewacji z domem. Wtedy zamiast garaż ocieplać + tynk jak na elewacji domu robimy na garażu prosty tynk cementowo-wapienny i na to tynk jak na elewacji domu. A garaż robimy tak wysoki i szeroki żeby nam się zmieściło 15-20 i więcej ocieplenia między garażem i domem! Ewentualnie ocieplamy garaż na zewnątrz ale także przegrody garaż-dom. Nie ocieplamy za to w garażu posadzki. I mamy w takim garażu zawsze +1 lub więcej.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tą rdzą to nie przesadzajmy. Trzymałem samochody i na zewnątrz i w garażu i nie zauważyłem, zeby z tego powodu jakoś bardziej rdzewiały, że są trzymane w garażu. Może to, ze rdzewieje jest nie winą ciepłego garażu tylko wieku auta i może warto by pomyslec nad nowszym, a nie zwalać na ogrzewany garaż. Poza tym czy masz w garażu +15 czy ok. +5 stopni(tyle ludzie mówią, ze jest w garażu nieogrzewanym) to prawa fizyki są nieubłagane i zamarzniete błoto pośniegowe i tak sie rozpusci i tak( co podobno powoduje korozję), więc to żaden argument, zeby nie ogrzewac chociaż trochę garażu:)

Poza tym jest to indywidualna sprawa czy sie grzeje czy nie, ja osobiście ogrzewam do ok +15 stopni, gdyż:

- jak mam w ziemie coś do zrobienia w domu, jakies stukanie, wiercenie, piłowanie itp to nie robie tego w salonie, tylko zakładam sobie sweterek i majsterkuje w garażu, przy +5 musiałbym ubierac się w kurtkę dodatkowo to nie sprzyja komfortowi podczas pracy.

- ja tez jezdze do mechanika z samochodem, ale jak trzeba zmienic żarówke czy inną pierdołę to robie to sam, a lepiej jest to robić w wyższej temperaturze. Poza tym w samochodzie np trzeba czasami odkurzyć czy posprzatać i do tego idealnie zdaje sie ogrzewany chociaz troche garaż.

- przyjezdzając do domu z wiekszymi zakupami przyjemniej jest latac i wyładowywać je w cieplejszym klimacie

- jadąc z rana do pracy zdecydowanie przyjemniej tez jest wsiąść do "ciepłego" samochodu:) i nie musze instalować webasta jak to niektórzy radzą

- i jeszcze kilka róznych powodów by sie znalazło, dla których warto chociaz troche ogrzewac garaż, a że to będzie mnie kosztowało ze 200 PLN na rok więcej? Tyle albo i nawet wiecej wydają miesięcznie nałogowi palacze na papierosy:) i jakoś nie robia z tego problemu.

P.S. A tak z innej beczki to uwazam, ze jak robic garaz przylegający do budynku to tylko z przejsciem do domu, a nie zapitalanie dookoła po mrozie czy deszczu, zeby dojśc z garażu do domu.

P.S. 2. Zeby błoto pośniegowe nie zalegało w garazu to stosuje się spadki posadzki i rózne rynienki spustowe, które skutecznie sobie z tym dają radę:)

Pozdrawiam.

Wg mnie najpraktyczniej jest (tak uwazam, bo tak mam :-) )

- garaz w bryle z przejsciem do domu

- ogrzewany jakims "szybkim" systemem, wtedy gdy trzeba (instalowana przez niektorych podlogowka w garazu do takiego zastosowania nie nadaje sie)

- nieogrzewany ale utrzymywana temp. >0 normalnie (wlasciwie bez ogrzewania temp nie spada ponizej)

- taki uklad pomieszczen, zeby nie wychladzac pomieszczen mieszkalnych lub jakies sensownie zrobione ocieplenie przegrod

Pzdr

• 5 months później...

Witam, ponowię temat i zapytanie.

Buduję dom z uzytkowym poddaszem z przylegającym garażem, nad którym jest pokój. Dom mam z porotherma 25+ 20cm styropianu + reku +ciepłe okna. Nie zależy mi na tym, aby garaż był ciepły, wręcz przeciwnie bo będzie zdrowiej dla auta. Ale nie chcę aby garaż wychładzał salon przez przylegającą z nim ścianą oraz pokój na piętrze (przez strop). Więc jaka jest optymalna temperatura w takim garażu? Jak grubo ocieplić strop nad garażem? Może ocieplić ścianę wewnętrzna (25cm porotherm) między salonem a garażem? Jak zrobic by straty ciepła były jak najmniejsze? może ktoś ma jakies doświadczenia?

Ja mam silke 24 + 20cm gafit styropian reku i okna b. dobre

Z wiatrolopu przechodzi sie do garaazu i pomieszczenia gospodarczego. PG bede mial podlogowke a garaz planuje nie ogrzewac. Od srodka ocieplam sufit 10 (moze grafitowy) i sciane ktora dzieli garaz od salonu 10 zwykly Zostawiam nie ocieplona sciane 12 silka z PG; niech cieplo lekko ucieka i podnosci temperature garazu

Jak pisałem wcześniej osobiście wolę ciepłe garaże, ale chłodny garaż ma jedną zaletę - można przechowywać tam przez zimę kwiaty w donicach do ogrodu (np: oleandry, datury itp.) - temperatura raczej nie spada tam poniżej zera, a jest chłodno.

Takie pomieszczenie to się nazywa ogród zimowy...:D

Pamiętajcie, ze w garażu nasze dzieci będą swoje biznesy

zaczynać...chcecie ,żeby zmarzły ?!

Aby nieogrzewany garaż nie wychładzał, należy go odizolować od domu, tak jakby tak była ściana zewnętrzna.

.

nieprawda, nie trzeba tak grubo, przecież w takim garażu zawsze jest wyższa temperatura niż na zewnątrz. Jeżeli na zewnątrz jest -20C to w takim garażu (25+20cm styro) temperatura będzie powyżej zera. A dzieci to biznesy będą w lecie robic:)

Leniin, też myslałem żeby zrobić tak jak Ty planujesz, wydaje się to rozsądne.

Edytowane przez sly&jusi

nie zawsze, ale przeważnie jest kilka powodów, np:

- nad garażem lub obok (w jednej płaszczyźnie ściany zewnętrznej) może być pomieszczenie mieszkalne i "uskoki" na elewacji nie prezentują sie zbyt dobrze

- ciężko i niemałym kosztem jest zaizolowanie budynku z nieocieplonym z zewnatrz garażem w bryle tak, aby nie narobić sobie kupy niemałych mostków termicznych

- w wybudowanym typowym budynku nie ocieplisz ścian między domem i garażem tak jakby to była ściana zewnętrzna bo nie zdołasz zachować ciągłości izolacji

jeśli jest taka mozliwość to można z zewnątrz dać mniej styro (nap zamiast 20cm jak na całym budynku - dać na garaż 10cm) tylko biorąc pod uwagę znikome oszczędności uważam że nie warto sie w to odchudzanie bawić, zupełnie termoiolacji bym się nie pozbywał, niewielka oszczędnosć na styropianie jedynie bo elewacje i tak po całości się robi, a nóż-widlec się przyda, a gdy garaz nieogrzewany i w podłodze nie ma styro to nawet w siarczyste mrozy z gruntu wyciaga na tyle, zeby na plusie było, bez izolacji ścian raczej to ciepło z gruntu stracimy

Zakładam, że gdy ktoś zastanawia się nad nieogrzewanym garażem, wybiera projekt w którym garaż jest "dostawiony" do budynku a nie konstrukcyjnie jego integralną częścią.

Nieogrzewany garaż będący integralną częścią budynku będzie zawsze większym lub mniejszym mostkiem cieplnym, bo nie da się wyeliminować jego chłodzącego wpływu na konstrukcję.

nie zawsze, ale przeważnie jest kilka powodów, np:

- nad garażem lub obok (w jednej płaszczyźnie ściany zewnętrznej) może być pomieszczenie mieszkalne i "uskoki" na elewacji nie prezentują sie zbyt dobrze

- ciężko i niemałym kosztem jest zaizolowanie budynku z nieocieplonym z zewnatrz garażem w bryle tak, aby nie narobić sobie kupy niemałych mostków termicznych

- w wybudowanym typowym budynku nie ocieplisz ścian między domem i garażem tak jakby to była ściana zewnętrzna bo nie zdołasz zachować ciągłości izolacji

nic dodac nic ujac :)

Zakładam, że gdy ktoś zastanawia się nad nieogrzewanym garażem, wybiera projekt w którym garaż jest "dostawiony" do budynku a nie konstrukcyjnie jego integralną częścią.

Nieogrzewany garaż będący integralną częścią budynku będzie zawsze większym lub mniejszym mostkiem cieplnym, bo nie da się wyeliminować jego chłodzącego wpływu na konstrukcję.

Zdecydowalem sie na nieogrzewany garaz bo i tak w nim bede mial min 8c przy minus 15 na dworze.

Wszedzie w domu robie podlogowke wiec wstawiajac grzejnik (zasilanie jak w podlogowce ) lub nawet kilka rurek ogrzewania podlogowego to podniesie mi temperature raptem o 3-5 stopni (dla mnie sie nie kalkuluje)

W przyszlosci, jesli zajdzie taka potrzeba moge dosc tanim kosztem przerobic garaz na korytaz pokoj i moze lazienke. Na etapie adaptacji pomyslalem o tym.