minias 30.05.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam,a w jakim podłożu sadziłeś borówkę?Sorki, nie doczytałem...mam ten sam problem ale moje mają już kilka ok.8lat więc chyba czas na zmianę podłoża. Ja wykopałem dół wyscieliłem folią i wsypałem mieszankę ziemi o odpowiednim pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 01.06.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Może ma po prostu za sucho? Ja moje porządnie podlewam co drugi dzień, bo ziemia jest naprawdę wyschnięta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minias 02.06.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Może ma po prostu za sucho? Ja moje porządnie podlewam co drugi dzień, bo ziemia jest naprawdę wyschnięta... i tu się zgodzę, właśnie ja swoją sprawdziłem i zauważyłem ze kora która kiedyś była dawno jej nie ma, a torf jest strasznie suchy, tymbardziej że mam je posadzone w dołach wyłożonych folią. Podlałem ostro podłoże, wyłożyłem nową korą i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 06.08.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Jest wiele odmian borówki amerykańskiej (chandler, duke, bluecrop). Chciałam zasadzić dwa trzy krzewy ale nie mam pojęcia na którą odmianę się zdecydować. Która jest najsłodsza? Jakiej gleby potrzebuje borówka, czy może rosnąć w półcieniu czy tylko na stanowiskach nasłonecznionych?Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 06.08.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 aneczko ja wybralam bluecrop, slodkie i duze owoce, gleba kwasna, posadzona w kwasnym torfie z korą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 06.08.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 a czy krzew rośnie szybko i na jaką wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 06.08.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 aneczko ja jestem poczatkujaca, posadzilam moje krzaczki miesac temu- od tamtej pory na kazdym krzaku mam bo dwie spore mlode galezki odnogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 06.08.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 ja mam 3 borówki nie wiem jaka to odmiana ale szybko rośnie i już rok po posadzeniu malutkiego krzaczka miałem pełna owoców na 2 krzaczkach 1 dostałem wcześniej ma około 1,2 metra i stoi już ze 4 rok na tej wysokości grunt to dobrze podlewać , nawozić i oczywiście gleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 07.08.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 dziękuję za odpowiedzi Bardzo chciałabym posadzić ze 3 krzaczki ale byłyby w miejscu półcienistym a z tego co się orientuję borówka powinna być posadzona w miejscu nasłonecznionym bo inaczej to lipa........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 07.08.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 tak kwaśne owoce by były :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm144 08.08.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Witam.Mam kilka rodzajów borówek dokładnie 4 ale jest podobno wiecej.Borówki owocują dużo lepiej jeżeli jest kilka różnych odmian i rosną od siebie około 1,5m w odległości. Dobrze jest sadzić co jedna borówka inna odmiana, to wpływa na wiekszy urodzaj.Jeżeli ktos ma taką możliwość można wykopac miedzy borówkami prostokatny dołek o głębokości 50cm szerokość od 25cm do 30cm i uzupelnieniu tego dołka naturalnym nawozem moze to byc (obornik, zgniła trawa, słoma, itp) reszte przysypac ziemia i ubić. Nazywa się to rdzeń nawozowy i zapewnia doskonałe zaopatrzenie w niezbedny naturalny nawóz, którego nie zastapi zadna chemia. Borówka sama proporcjonuje sobie odpowiednią dawkę przez kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 10.08.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 o tym dołku z nawozem pierwszy raz słyszę, że między borówkami ale myślę, że to dobry pomysł, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 12.08.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Ja zasadziłam trzy odmiany bluecrop, darrow i jeszcze jedną, której nazwy nie pamiętam. Też poradzono mi by były minimum dwie domiany dla dobrego owocowania. Jakie owoce z których to jeszcze nie wiem, a dołkiem świetny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 06.10.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 z tego co wiem borowka nie ma duzych wymagan wiec chyba roslaby miedzy moimi sosnami cos jednak kiedys obijlo mi sie o uszy ze choroby czesto atakujace borowki moga przeniesic sie na sosny czy jest cos na rzeczy czy bredze:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 borówka wymaga bardzo kwaśnej gleby : pH 3,5 - 4 Najłatwiej osiągnąc to za pomoca kwaśnego torfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 07.10.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 kwasna gleba w lesie sosnowym nie bedzie problemem martwia mnie tylko ewentualne choroby moich sosen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 26.10.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 czy w celu zakwaszenia gleby mogę wyściółkować borówki igłami z sosny?? dodam, że do każdego dołka wsypałam ok 60l kwaśnego torfu (ph 3,5-4,5), ale chciałabym im jeszcze pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 27.10.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Warto dać igły sosnowe, ale jakbyś gdzieś kupiła siarkę to rozdrobnić w ściereczce i po garści pod krzaczek, wymieszać z podłożem. Problemem może być woda do podlewania z wodociągu, lepsza byłaby deszczówka. Wodociągową można używać z beczki, w której umieścisz podziurkowany worek kwaśnego torfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 27.10.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Bardzo dziękuję za te rady, na pewno się do nich zastosuję. pozdrawiam, Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.10.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Czy poza usuwaniem wilków borówki jakoś trzeba przycinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts