ooksana 23.10.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 dzięki za cenne rady zrobię jak radzicie , mam nadzieje na małe chociaż zbiory:)) pozdrawiam i dla nas i dla naszych borówek życze niezbyt ostrej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuya 20.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 witamchciałabym posadzić z cztery krzaczki borówki amerykańskiej i proszę o radę jakie wybrać gatunki...chciałabym by w różnym czasie owocowały... by cały sezon cieszyc sie ich owocami...a i w jakich odstepach je sadzić? z góry dziękuję za odpowiedzi... a jeśli powieliłam temat, to proszę o przekierowanie do istniejących wątkówpozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 gatunek wybierz ten sam, tylko odmiany różne na stronie http://www.zszp.pl wpisz w wyszukiwarkę "borówka" i pokaze ci sie spis róznych odmian - można sobie powybierać wg. terminu dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuya 20.03.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 dzieki Elfir ... niema lekko... myslałam, że dostanę gotowca...muszę zatem poszperać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.03.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 z własnego doświadczenia polecam: Bluecrop, Earlyblue i Chandler. Blucrop najlepszy, weź dwie sztuki. Earlyblue najwcześniejszy, a Chandler ma najwieksze owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 21.03.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 a jak sie sprawuje borowka north blue i north country? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.03.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 te które wymieniłaś to borówka średnia, nie wysoka. borówka średnia nie jest u nas popularna, nigdy nie jadłam jej owoców. czytałam tylko o niej, że owoce są duzo drobniejsze niż borówki wysokiej, podobno smaczne. Dojrzewa też później niz borówka wysoka, ma za to mniejsze wymagania, jest łatwiejsza w uprawie, krzewy sa mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuya 21.03.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Zielony ogród ... bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.03.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 http://www.borowka.biz.pl/pl/ofertamoim zdaniem godne polecenia są Toro, Duke, BrigittaBluecorp i Chandler też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 22.03.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jamles, a masz może jakieś doswiadczenie z Toro? ciekawa jestem tej odmiany, jest jeszcze dosyc nowa. ja mam Bluecropa, Earlyblue, Bluejay, Jersey, Lateblue, Chandler jednoroczny dopiero, . Bluecrop wyprzedza pozostałe o kilka długości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 22.03.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 czy borowka srednia jest obcopylna, czy moge posadzic np 4 krzaczki north blue czy jednak jeszcze jakas inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.03.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jamles, a masz może jakieś doswiadczenie z Toro? i.. doświadczenia nie mam, ale kosztowałem u Ciepłuchy, bardzo smaczne, kupiłem, ale w ub. roku tylko kilka owoców było, mam nadzieję, że w tym będzie więcej. Do tej pory miałem tylko Patriota, ale po degustacji u C. kupiłem po dwie sztuki, Toro, Brigitty, Duke'a, Bluecorpa, któryś krzak mi wypadł po ub. zimie, ale nie pamiętam który:oops: sprawdzę to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.03.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 chyba obcopylna, bo u Markiewiczasprzedają w komplecie z Chippewa, ale to tylko moje przypuszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 27.03.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 jak nalezy przygotować ziemie pod borówkę? u mnie jest glina Elfir borówka średnia jest obcopylna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delfina 27.03.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Borówka nie lubi gleby ciężkiej. Najlepiej zrobić dośc duży dołek i wymienić w nim glebę (gleba lekka z dużą zawartością próchnicy i kwaśna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 aksamitka - borówki sa samopylne, ale zapylanie krzyżowe daje lepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_black 28.03.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Aksamitka jak możesz to załatw sobie trocin(tylko nie z drewna impregnowanego), wykop duży i głęboki dół. Nasyp tam trocin później torfu kwaśnego i w tym torfie zasadź borówkę, górę posyp korą albo trocinami(ziemia będzie dłużej wilgoć trzymać) i gotowe;) Sam tak mam zasadzone 8 krzaków i rosną bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 28.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 dzieki, wlasnie wyczytalam ze torf kwaśny muszę użyć, jaka warstwe dać? chce kupic 6 krzaczków borowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_black 28.03.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Ja kopalem doły na minimum 50cm i co najmniej tyle samo średnicy. Zeby bylo tanio to bylo od gory 20-30cm torfu i reszta trocin. Jak bedziesz dawac trociny to trzeba uwzglednic to, ze z czasem sie uleza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 28.03.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 a w jakich odstępach należy sadzić krzaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts