Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia pod korą?

Recommended Posts

Czy w Waszych ogrodach jest położona folia pod korą? Kurcze u mnie nie ma i już mam chwasty wyłażą:-( Czy ktoś z Was przećwiczył operację położenia folii pod korę już po zakończeniu robienia ogrodu? Jak będę kładł folię to muszę gdzieś "na chwilę" wyrzucić korę? Czy mogę bezpośrednio na trawę?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Raczej nie folię tylko agrowłókninę (czarną) albo taką mate do ścółkowania. Folia nie przepuszcza ani wody, ani pary wodnej ani powietrza i nie chcę myśleć co się zrobi pod spodem.

Co do wysypywania kory bezpośrednio na trawnik to nie polecam. Ile procent wyzbierasz, a ile zostanie w trawie? Rozłożył bym kawałek folii budowlanej i wysypywał na nią. przez parę godzin czy nawet 2 dni nic się trawie pod folią nie stanie, a nie będziesz miał wyściółkowanego trawnika

Dusia, a ja mam własnie podobny problem i nie wiem, jak go rozwiązać.

Folii nie będe kłaść, wiadomo, to horror jakiś ;-) ale. Za ogrodzeniem mam nieużytek, niekoszony i niezadbany, a ogrodzenie nie ma fundamentu. Jesli wzdłuż ogrodzenia tylko ściągnę darń, nasypię ziemi i obsypię korą, nie będe w stanie zapanować nad kłączami od sasiada :-( Muszę przynajmniej na części położyć agrowłókninę, trudno i darmo...

Perz przerasta agrowłókninę bez problemu. Dla mnie wykładanie ogrodu szmatami jest bez sensu. No chyba żeby odswieżyć wątek p.t.: Co zrobić, żeby kora leżała na agrowłókninie?

O, a jakieś namiary na ten wątek? ;-)

Ja się cały czas zastanawiam, jak to zrobić, żeby się nie narobić ;-) i żebym nie musiała po całej robocie za pare tygodni patrzeć bezsilnie, jak mi chwasciory od sasiada odbijają na moich rabatkach :-(

Chyba, że szmata jako rozwiązanie tymczasowe, dopóki się nie rozrośnie to, co w niej posadzone? Zrobiłam sobie już raz w ten sposób - obsadzając spadek z tarasu, teraz jest już wszystko zdjęte, bo jak się rozrosły róże i byliny, to chwast nie ma szans.

nie wiem co wy chcecie od tej agrowłókniny ja układałem rok temu kory to mam na to może 2 cm , żeby przykryć agro i jest git jak się jakiś nieliczny chwaścior pojawi to wyłącznie na paru mm między agro o fundamentem płotu zasainy od nieuzytku za płotem czytaj niezagospodarowanej działki czekającej pod budowę .. która właśnie zjechałem na 1,5 m od mojego płotu obficie randapem :)

co do techniki kładzenia to kora na taczke i jechałem tak przy sadzeniu thuji

dziura , tuja , kropelkowy , agro , kora i tak metr po metrze i po krótki czasie było już tylko słychać szum wody w linii kropelkowej , do tego ustawiny program w sterowniku podlewania i tylko obserwuje jak roślinki rosną w górę :)

efekt końcowy

http://img237.imageshack.us/img237/6020/tuje1rk2.jpg

Agrowłókninę mam od 4 lat na ogrodzie, a na to kora, chwasty przerastają rzadko, tzn. przechodzę raz w miesiącu i wyrywam pojedyncze chwasty, które ewentualnie by wyszły - 10min roboty;), kora się trzyma i jej nie wywiewa, lepsza jest wilgotność ziemi. Ja tam, bez względu na podejście do natury czy szmat, jestem zadowolona;)

Inka1

z twojej 4letniej kory i z tej co dodajesz już dawno zrobiła się super ściółka kompostowa, szmata sobie pod tym wszystkim leży a Ty twierdzisz że

kora się trzyma i jej nie wywiewa, lepsza jest wilgotność ziemi
a ja twierdzę że zakopałaś sobie tą szmatę która bardziej szkodzi Twoim roślinom niż pomaga

niestety ale ta szmata szkodzi i to bardzo zwłaszcza jak nawozisz lub chcesz nawozic obornikiem - a lepszego nawozu nie ma

w zesżlym roku zrobiłem test spod irg w cześci wywaliłem agrowlóknine

jesienią była 2 x większa niż ta obok

po 2 latach własnie ją wywaliłem, wczesna wisna nawiozłem obornikiem obsypałem kora i krzewuszki i tawuły poszły jak oszalałe

Oczywiście agrowłóknina czy folia ( :evil: ) jest dla osób które z nieznanych bliżej przyczyn wyprowadzają się z bloków na wieś i do domków z ogródkiem i chcieliby odrobinę tego bloku zabrać ze sobą. Zamiast betonu robią równe, jednogatunkowe trawniczki i sadzą tuje w równym rządku, apod trawniczkiem plastikowa siatka, a pod warstewką kory folia czy szmatka. Powstaje koszmarek, czego przykład jest na zdjęciu kilka postów powyżej. Z jakąkolwiek przyrodą nie ma to nic wspólnego, pod względem biologicznym jest to równe betonowej pustyni, o estetyce nie wspomnę, chyba, że ktos lubi nowo utworzone cmentarze. Ale de gustibus...

Inka1

może ja nie mam wyobraźni jak wygląda 4letnia kora, może nie mam wyobraźni że zrobiła się z niej super ściółka kompostowa, że czasem wiatr przyniesie jakieś nasiona zielska, a jeśli jeszcze dorzucasz nowej kory co roku to dopiero masz piękny kompost,

szmata sobie pod tym wszystkim leży a Ty twierdzisz że

kora się trzyma i jej nie wywiewa, lepsza jest wilgotność ziemi
a ja twierdzę że zakopałaś sobie tą szmatę która bardziej szkodzi Twoim roślinom niż pomaga

Patrząc na roślinki to raczej nie szkodzi :D

przecież w tej całej zabawie którą lobbują niektóre firmy zakładające ogrody i producenci włókniny wcale nie chodzi o rośliny tylko o żeby się właściciel ogrodu nie narobił wykorzystując ten cudowny tani produkt, reklamowany głównie jako umożliwia wyeliminowanie chwastów bez uciekania się do stosowania herbicydów :D :D

a ponieważ wygląda to paskudnie więc maskuje się ją cienką warstwą kory i jest pięknie, ale co to ma wspólnego ze ściółkowaniem? I nalepiej to ujął Rezi przerobiając na swoich roślinach

Oczywiście rozumiem że ktoś ją stosuje sezonowo do uprawy truskawek czy sałaty ale pozostawienie jej w ziemi na lata uważam za bezsensowne

A jeśli ktoś jest jej zwolennikiem to po kilku latach już wypadałoby położyć na wierzch nową szmatę :wink:

Oczywiście agrowłóknina czy folia ( :evil: ) jest dla osób które z nieznanych bliżej przyczyn wyprowadzają się z bloków na wieś i do domków z ogródkiem i chcieliby odrobinę tego bloku zabrać ze sobą. Zamiast betonu robią równe, jednogatunkowe trawniczki i sadzą tuje w równym rządku, apod trawniczkiem plastikowa siatka, a pod warstewką kory folia czy szmatka. Powstaje koszmarek, czego przykład jest na zdjęciu kilka postów powyżej. Z jakąkolwiek przyrodą nie ma to nic wspólnego, pod względem biologicznym jest to równe betonowej pustyni, o estetyce nie wspomnę, chyba, że ktos lubi nowo utworzone cmentarze. Ale de gustibus...

Tak, mam jednorodną trawę i generalnie bez chwastów, tak mam agrowłókninę, rośliny uporządkowane... Taki mi się podoba. Kto inny ma koniczynę w trawie, tzw. chaos roślinny i też jest OK,i nie przyszło mi do głowy szukania etymologii w mieszkaniu w blokach, koszmarku itp. Każdy ma swój gust i swoją wizję ogródka i niech tak zostanie. Nie podoba Ci się? OK, ale Twoje argumenty niewiele wnoszą, poza cmentarzem ;)

Wiesz co, Wari - ja mam podobny gust, jak Ty (precyzując - nie podoba mi się to samo co Tobie), ale dlaczego deprecjonujesz czyjś gust?

Tuje są ładne - no są, jak wszystkie rośliny, sadzenie ich pod sznurek ma sens uzytkowy, bo tworzą świetny zywopłot, co Ci to przeszkadza, że ktoś tak robi?

Idąc tym tropem, co ma wspólnego z prawdziwą przyrodą hodowanie np. kann w naszym klimacie, w końcu one u nas w naturze nie rosną? Dalie, mieczyki tak samo - tradycyjne kwiaty wiejskich ogródków, ale przecież skądinąd do nas przyjechały i u nas nie przezimują. A szczepione róże? Chyba, że chodzi Ci o to, żeby ich nie sadzić w jednym rządku i wtedy jest OK ;-)

Zrozum, że ludzie mają swoj gust i jak chcą, to sobie sadzą tuje w rządku, to jest ich sprawa, Ty tego nie finansujesz i nie rozumiem w czym problem. No i z tymi blokersami wyprowadzającymi się na wieś to pojechałeś równo, ja tam nie widzę różnicy, u nas też rządki tuj są popularne, z tym, że przy starych domach tak samo często jak przy nowych...