Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 860
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To na pewno nie jest begonia czyli inaczej ukośnica .Też stawiam na skalnicę rozłogową . A marnieje dlatego ze ma za ciepło ( a przynajmniej za ciepło przy takiej ilości swiatła). Ta skalnica ma wymagania jak kwiat ogrodowy . Lubi chłodek ,wilgoć i dość dużo swiatła.Najlepiej postawić na parapecie okna pod którym niema kaloryfera.

Noxili napisał:
To na pewno nie jest begonia czyli inaczej ukośnica .Też stawiam na skalnicę rozłogową . A marnieje dlatego ze ma za ciepło ( a przynajmniej za ciepło przy takiej ilości swiatła). Ta skalnica ma wymagania jak kwiat ogrodowy . Lubi chłodek ,wilgoć i dość dużo swiatła.Najlepiej postawić na parapecie okna pod którym niema kaloryfera.

Jak widać na focie roślinka stoi na szafce narożnej w salonie - takoż pod nią nie ma kaloryfera :D - ale - jest raczej ciepło - u nas domu utrzymuje temp około 22 stopnie ... - trzeba będzie w salonie przykręcić głowicę termostatyczną na grzejniku ...

Sloneczko napisał:
No to strzeliłam jak kulą w płot ;), ale przynajmniej wiem coś nowego :oops:

Doczytałam już, że zimą musi mieć temp. 10 - 15 st., czyli tej umieszczonej na szafce jest po prostu za gorąco: http://www.rajskiogrod.sklep.pl/kwiaty/160-saxifragastolonifera.html

Hehhhhh - powiedziawszy szczerze trudno mojej żonie będzie chyba przyzwyczaić się do 15 stopni w salonie ... 8)

• 2 months później...

Moi drodzy - szybkie pytanie - moja żona ma krzew bonsai - jak na focie - od jakiegoś czasu z pnia zaczynają wyrastać gałązki z dużymi liśćmi , nie takimi małymi jak były od początku - lecz nagle wyrastają liście kilka razy większe od pozostałych :o

Co się stało z drzewkiem ?? coś mu dolega czy tak zwyczajnie zgłupiało ??

Generalnie rzecz biorąc sprawa jest pilna - bo żona strasznie rozpacza ... :wink:

:-?

http://img189.imageshack.us/img189/7378/pict4181.jpg

Bonsai to nie gatunek drzewa tylko sztuka jego skarlania poprzez odpowiednie cięcie korzeni, konarów, liści.

To, co kupuje się w marketach koło bonsai nawet nie leżało. Są to albo karłowe odmiany roślin albo rośliny specjalnie pryskane hormonami ograniczającymi wzrost.

W doniczce jest jakiś fikus. Chyba gatunek Ficus macrocarpa, po angielsku Ficus Ginseng

Elfir - skarbnico wiedzy - powiedz w takim razie dlaczego część rośliny wydaje o wiele większe liście od pozostałych ? - roślina ma około 3 lat - do tej pory nie było z nią problemów - a teraz od jakichś kilku miesięcy takie jaja ... :-?

Może trzeba roślinkę odpowiednio nawozić , cuś robić żeby nie rosło tak duże ... - a może już nic się nie da zrobić ... - co robić ...

:-?

bo przestały działać hormony lub nie tniecie roślinki. Bonsai to ciągła praca - nie można przerwać formowania, bo roślina zacznie wracać do pierwotnego wyglądu. nawożenie tylko pogorszy sprawę, bo roślina dostanie dużo składników pokarmowych i zacznie rosnąc intensywniej.

Elfir - korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie - foto roślinki poniżej -

http://img175.imageshack.us/img175/9413/pict4182.jpg

HOYA GRACILIS - na liściach pojawiały się plamki , jasnoszare plamki jak na focie - czy są oznaką choroby , jakiś to grzyb czy inne świństwo ...

Generalnie roślinka ma się doskonale , rośnie ładnie , kwitnie , ale te plamki - jest ich coraz więcej ...

Jak pocieram palcem , delikatnie zeskrobuję te plamki - schodzą z liści nie zostawiając śladu - co to może być ??