Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 860
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

No to nieźle rośnie ;)

Gliniasta, zbita ziemia, północny zachód Polski.

Rosną u sąsiada, który się na razie nie buduje - martwię się, że jeśli wyrosną gigantyczne, zacienią mu całą działkę (od jego południowo-zachodniej strony rosną), a wtedy je wytnie. Bardzo bym tego nie chciała, bo są śliczne i robią mojej działeczce piękne tło...

Myslicie, że mogłabym je jakoś częściowo urąbać, żeby za bardzo nie szły w górę? Jeśli tak. to jak i kiedy?

Nie mówiac , że potem wyglądają okropnie. lepiej posadz na swojej działce, przed nimi, niższa brzoze pożyteczną. Póki nie podrośnie stare brzozy będa tłem. A jak trzeba będzie je kiedyś wyciąc, to nowe brzózki będą podrośnięte.

Tak jak poprzednicy, to Betula pendula - B. brodawkowata. W polsce występuje jeszcze drugi gatunek (mogący wchodzić w grę, ze względu na pokrój) B. pubescens - B. omszona, ale ta ma ciemniejszy pień i rośnie na podmokłych terenach (bagna, torfowiska).

Witam, mam problem z oznaczeniem pewnego gatunku jabłoni. Przeszukalem całą dostępną mi literaturę oraz spenetrowałem internet i nadal nic nie wiem. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Drzewo to rośnie w ogrodzie botanicznym (pracownicy również nie potrafią mi pomóc), więc będzie to raczej jakaś odmiana ozdobna. Jabłoń kwitła na początku maja. Zdjęcie owoców wykonano na przełomie sierpnia i września (część owoców już spadła). Liczę, że znajdzie się w gronie forumowiczów doświadczony pomolog:) Pozdrawiam.

kwiaty.jpg

liście.jpg

owoce.jpg

pokrój.jpg

Edytowane przez SkrzetuSkY1