Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 860
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mWilQ dziękuję, czy można się spodziewać, że nie ciągną do niej pszczoły skoro nie posiada kwiatów, tylko liście?

Musisz poczekać na specjalistów. Ja dopiero zaczynam przygodę. Żórawkę rozpoznałem bo tydzień wcześniej miałem ja na liście zakupów :)

Dzisiaj oglądałem Maję w ogrodzie i w odcinku bardzo narzekali na turkucie, które zmasakrowały rabatę z żórawkami. Później właściciel posesji przyznał się, że walczył z kretami i się ich pozbył, a te z kolei w naturalnym łańcuchu pokarmowym żywią się między innymi turkuciami.

Maja w ogrodzie to teraz mój ulubiony program ;)

Gosiek33 mam ogromny z nimi problem, boję się ich, mam na jad uczulenie i staram się wykombinować coś, żebym nie musiała zabetonować ogrodu. założyłam osobny wątek o roślinach anty pszczołowych ale jakoś specjaliści nie chcą się w nich wypowiadać, więc pewnie nie ma roślin, które nie są atrakcją dla bzykaczy

Elfir zidentyfikuj proszę co to za roślina, od lat jest widoczna w czasie kwitnienia

W pełnym słońcu jest niziutka, tak naprawdę przy krótko strzyżonej trawie wystawia tylko kwiatostany

fioletowe%2520w%2520sloncu.jpg

W cieniu nie dotykana mocno się zakorzeniła, ma spore zdrowe listki i teraz zaczyna kwitnąć. Zostawiłam ją z ciekawości co z niej wyrośnie bo ładnie wyglądała :cool:

fioletowe%2520w%2520cieniu.jpg

Witam

Czy ktoś może wie co to za roślina - drzewko. Podoba mi się ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat.

zdjęcia w załączniku

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a360f16ad9c975fe.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/442a6b2892b60dda.html

Pozdrawiam

00:42 - mało widoczny kształt liści, trudno powiedzieć

1:04 - kulisty żywotnik (moze Globosa - jest mnóstwo kulistych odmian), jałowiec chyba pośredni , z tyłu czerwony berberys

2:56 - być może jodła szlachetna Glauca, cyprysik Sungold lub Filifera Aurea Nana, jakiś płożacy niebieski jałowiec, z tyłu kosodrzewina.

3:45 - złociste strzyżone zywotniki (Aurescens?), świerk kłujący, byc może "Glauca Globosa" lub "Białobok" (ewentualnie stara jodła górska "Compacta"), jałowiec pośredni, forsycja

5:47 - najprawdpodobniej jodła górska "Compacta" , jałowiec płożacy (może Wiltonii), kosodrzewina, jałowiec chiński (może cięta Stricta)